Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C

Emberek voltak az embertelenségben

2023. június 18. 17:05
A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban.

A Brusznyai úti emlékműnél a veszprémi zsidó hitközösség tagjai, valamint a városvezetésből is többen jelen voltak, hogy megemlékezzenek a 79 éve Veszprémből a holokauszt idején elhurcolt és meggyilkolt zsidó származású honfitársaikra.

A megemlékezés Radnóti, Himnusz a békéről című versével indult, majd Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

Ő úgy fogalmazott, zsidó honfitársaink emberek voltak az embertelenségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mártírok emlékét fent kell tartani, hiszen a felejtés az tudatlanság és ez újabb bűnöket szül. Az ördög pedig nem alszik a világban, ezt láthatjuk jelenleg is a szomszédban zajló háborúban, fogalmazott Porga Gyula.

Hozzátette, most olyan jövőt kell választani, amiben nem lehet senkit származása alapján megkülönböztetni.

A jelenlévők ezután koszorút és a megemlékezés köveit helyezték el az emlékműnél, ezután a zsidó temetőnél istentisztelettel folytatódott a megemlékezés.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. 2024. április 28. 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.