Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C

Emberek voltak az embertelenségben

2023. június 18. 17:05
A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban.

A Brusznyai úti emlékműnél a veszprémi zsidó hitközösség tagjai, valamint a városvezetésből is többen jelen voltak, hogy megemlékezzenek a 79 éve Veszprémből a holokauszt idején elhurcolt és meggyilkolt zsidó származású honfitársaikra.

A megemlékezés Radnóti, Himnusz a békéről című versével indult, majd Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

Ő úgy fogalmazott, zsidó honfitársaink emberek voltak az embertelenségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mártírok emlékét fent kell tartani, hiszen a felejtés az tudatlanság és ez újabb bűnöket szül. Az ördög pedig nem alszik a világban, ezt láthatjuk jelenleg is a szomszédban zajló háborúban, fogalmazott Porga Gyula.

Hozzátette, most olyan jövőt kell választani, amiben nem lehet senkit származása alapján megkülönböztetni.

A jelenlévők ezután koszorút és a megemlékezés köveit helyezték el az emlékműnél, ezután a zsidó temetőnél istentisztelettel folytatódott a megemlékezés.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.