Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Balaton és a bor szövetsége

2023. június 15. 14:25
A jubileumát ünneplő Balatoni Borok Versenyét huszadik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden, idén az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programorozat támogatásával. A versenyen, mely a balatoni régió borainak népszerűsítésére szolgál, szakmai zsűri választotta ki a térség legjobb fehér- és vörösborát, roséját, desszertborát és pezsgőjét. Az idei versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát, összesen 58 termelővel és 230 bormintával.

A legjobb tételeknek járó díjakat ünnepélyes keretek között adták át Veszprémben szerda délután, a környék borászainak részvételével.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnökeLombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke

Az eseményt Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke nyitotta meg, aki a verseny kezdeti éveiről beszélt, és arról, mennyire fontos, hogy az EKF támogatásával lehetőséget kaptak, hogy a Balaton és környékének értékeit nem csupán a zene, a képzőművészetek, de a bor és a gasztronómia világán keresztül is bemutathassák. Az egykori célkitűzés sikere mára kézzelfogható, hiszen a balatoni borok híre már a világ más pontjaira is eljutott, és ez mindannyiunk érdeke és érdeme is egyben.

Tungli Péter, az EKF program, borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőseTungli Péter, az EKF program, borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőse

Az elnöktől Tungli Péter, az Európa Kulturális Fővárosa program borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőse vette át a szót, aki kiemelte: ebben a versenyben testesedik meg leginkább a balatoni régió összetartozása. Az élményturizmusban, amelyet az EKF éve csak felerősít, a bor és a gasztronómia az egyik legerősebb hívószó, a térség pedig büszke lehet a színvonalas vendéglátásra. Egy ilyen esemény alkalmával ritka kincsekre lehet bukkanni, a nagy nevű borászok mellett kisebb borászatok is felkerülhetnek a gasztronómia térképére.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

Brányi Mária alpolgármester az EKF szellemiségéről osztotta meg gondolatait, illetve összegezte az elmúlt félév sikereit, mind a beruházások, mind a már lezajlott programok tekintetében. Az alpolgármester elmondta: a verseny szimbóluma annak, hogy a kezdeti összefogások kitartása, a közösségek ereje fontos hagyományokat teremtenek, melyek a jövőben is előreviszik majd a térséget.

dr. Mészáros Gabrielladr. Mészáros Gabriella

Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója a díjak kiosztása előtt betekintést adott a borkóstolás és a zsűrizés folyamataiba. A zsűri elnöke nem csak a verseny tételeit, de a borászok elhivatottságát is dicsérte, akik az éghajlati változások és nehézségek ellenére is hozzáadják a maguk unikumát a térség borvidékeihez.

Baranyai Péter főborász (Garamvári Szőlőbirtok)Baranyai Péter főborász (Garamvári Szőlőbirtok)

A versenyen az arany minősítések majdnem felét dél-balatoni borok szerezték meg, a balatonboglári borvidék pincészetei közül öt aranyérmet a Garamvári Szőlőbirtok borai és pezsgői kapták meg. Őket követte a sorban a Bujdosó Szőlőbirtok, amely négy aranyéremmel tért haza az eseményről.

A Balatoni Borok Versenyének díjazottjaiA Balatoni Borok Versenyének díjazottjai

Fehérbor kategóriában a Bujdosó Szőlőbirtok 2022-es évjáratú Cirkáló rajnai rizlingje lett a győztes, rozék közül a Szabó és Fiai Borpince 2022-es Kékfrankos rozé. A legjobb vörösbor a Garamvári Szőlőbirtok 2019-es Sínai hegyi cabernet franc bora, pezsgő kategóriában szintén a Garamvári birtok győzött a Lellei Furmint Brut 2022 pezsgőjével. A desszertborok közül Mészáros József 2021-es Sárgamuskotálya lett az első helyezett.

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Villa Gyetvai Borbirtok 2021-es Kékfrankos bora kapta. A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a verseny legeredményesebb termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta. 

A VEB2023 EKF különdíját a Fodor Borbirtok nyerte elA VEB2023 EKF különdíját a Fodor Borbirtok nyerte el

Veszprém város különdíját a Konyári Pince 2021-es Kékfrankos bora nyerte el. A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa különdíját a Fodor Borbirtok Aszófői 2021-es rajnai rizling bora kapta meg.

A díjazott borok és pezsgők teljes eredménylistája a Balatoni Szövetség honlapján olvasható.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Programajánló - Hanghullám a Balatonon Programajánló - Hanghullám a Balatonon A Veszprémi Főegyházmegye tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel az idén is a rendezvénysorozatot idén is folytatnják. A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, s mindezt a különleges élményt egy csodás természeti helyszínen, a Balatonon. ma 9:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.