Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Balaton és a bor szövetsége

2023. június 15. 14:25
A jubileumát ünneplő Balatoni Borok Versenyét huszadik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden, idén az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programorozat támogatásával. A versenyen, mely a balatoni régió borainak népszerűsítésére szolgál, szakmai zsűri választotta ki a térség legjobb fehér- és vörösborát, roséját, desszertborát és pezsgőjét. Az idei versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát, összesen 58 termelővel és 230 bormintával.

A legjobb tételeknek járó díjakat ünnepélyes keretek között adták át Veszprémben szerda délután, a környék borászainak részvételével.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnökeLombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke

Az eseményt Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke nyitotta meg, aki a verseny kezdeti éveiről beszélt, és arról, mennyire fontos, hogy az EKF támogatásával lehetőséget kaptak, hogy a Balaton és környékének értékeit nem csupán a zene, a képzőművészetek, de a bor és a gasztronómia világán keresztül is bemutathassák. Az egykori célkitűzés sikere mára kézzelfogható, hiszen a balatoni borok híre már a világ más pontjaira is eljutott, és ez mindannyiunk érdeke és érdeme is egyben.

Tungli Péter, az EKF program, borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőseTungli Péter, az EKF program, borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőse

Az elnöktől Tungli Péter, az Európa Kulturális Fővárosa program borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőse vette át a szót, aki kiemelte: ebben a versenyben testesedik meg leginkább a balatoni régió összetartozása. Az élményturizmusban, amelyet az EKF éve csak felerősít, a bor és a gasztronómia az egyik legerősebb hívószó, a térség pedig büszke lehet a színvonalas vendéglátásra. Egy ilyen esemény alkalmával ritka kincsekre lehet bukkanni, a nagy nevű borászok mellett kisebb borászatok is felkerülhetnek a gasztronómia térképére.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

Brányi Mária alpolgármester az EKF szellemiségéről osztotta meg gondolatait, illetve összegezte az elmúlt félév sikereit, mind a beruházások, mind a már lezajlott programok tekintetében. Az alpolgármester elmondta: a verseny szimbóluma annak, hogy a kezdeti összefogások kitartása, a közösségek ereje fontos hagyományokat teremtenek, melyek a jövőben is előreviszik majd a térséget.

dr. Mészáros Gabrielladr. Mészáros Gabriella

Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója a díjak kiosztása előtt betekintést adott a borkóstolás és a zsűrizés folyamataiba. A zsűri elnöke nem csak a verseny tételeit, de a borászok elhivatottságát is dicsérte, akik az éghajlati változások és nehézségek ellenére is hozzáadják a maguk unikumát a térség borvidékeihez.

Baranyai Péter főborász (Garamvári Szőlőbirtok)Baranyai Péter főborász (Garamvári Szőlőbirtok)

A versenyen az arany minősítések majdnem felét dél-balatoni borok szerezték meg, a balatonboglári borvidék pincészetei közül öt aranyérmet a Garamvári Szőlőbirtok borai és pezsgői kapták meg. Őket követte a sorban a Bujdosó Szőlőbirtok, amely négy aranyéremmel tért haza az eseményről.

A Balatoni Borok Versenyének díjazottjaiA Balatoni Borok Versenyének díjazottjai

Fehérbor kategóriában a Bujdosó Szőlőbirtok 2022-es évjáratú Cirkáló rajnai rizlingje lett a győztes, rozék közül a Szabó és Fiai Borpince 2022-es Kékfrankos rozé. A legjobb vörösbor a Garamvári Szőlőbirtok 2019-es Sínai hegyi cabernet franc bora, pezsgő kategóriában szintén a Garamvári birtok győzött a Lellei Furmint Brut 2022 pezsgőjével. A desszertborok közül Mészáros József 2021-es Sárgamuskotálya lett az első helyezett.

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Villa Gyetvai Borbirtok 2021-es Kékfrankos bora kapta. A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a verseny legeredményesebb termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta. 

A VEB2023 EKF különdíját a Fodor Borbirtok nyerte elA VEB2023 EKF különdíját a Fodor Borbirtok nyerte el

Veszprém város különdíját a Konyári Pince 2021-es Kékfrankos bora nyerte el. A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa különdíját a Fodor Borbirtok Aszófői 2021-es rajnai rizling bora kapta meg.

A díjazott borok és pezsgők teljes eredménylistája a Balatoni Szövetség honlapján olvasható.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. tegnap 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.