Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emléktábla őrzi a Hangvillában Benkő László, az Omega billentyűsének emlékét

2023. június 16. 11:20
Szerdán kora este avatták fel Benkő László emléktábláját a Hangvilla első emeleti folyosóján, majd a Pannon Várszínház tisztelegvén a zenész és a teljes Omega zenekar emléke előtt előbemutatót tartott a 2023/24-es évadjának egyik előadásából, az Omega: Égi vándor című rockfantáziából.

Az emléktábla ötlete Trunkos Andrástól, az Omega menedzserétől indult, aki mellé hamar odaállt Veszprém város önkormányzata, az időzítés pedig nem is lehetett volna méltóbb, hiszen a 2020-ban elhunyt zenész éppen most, június 12-én ünnepelte volna 80. születésnapját.

Az emléktábla felavatásán Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszédében először Veszprém zeneiségére tért ki, mindezt az UNESCO – a zene városa cím birtokában, amit egyedüli magyar városként birtokol Veszprém 2018 óta. Akkor a cím odaítélésekor fontos volt a város évszázados zenei történelme, valamint az, hogy a mindennapokban mennyire aktívan van jelen a zene.

„Aki már gyermekként megismerkedik a zenével, azt később nem lehet minőségileg becsapni.” – fogalmazott a polgármester, miszerint lehet, hogy nem lesz mindenkiből képzett zenész, aki valaha tanult hangszeren, de a műértést, a minőséget kiválóan tudja majd képviselni később. Veszprém ebben különbözik más városoktól, a zenei minőségében, tette hozzá Porga Gyula.

Ezután kitért az emléktáblának otthont adó Hangvillára is, valamint az intézmény által alapított Hangvilla-díjra, amivel a minőségi élőzenét játszó előadókat ismerik el évről évre. A városvezető azt mondta, Benkő László az elsők között is megkaphatta volna ezt a díjat, aki világ életében élt és halt a zenélésért, mindezt a legmagasabb szinten képviselve.

A zenekar oldaláról Gazdag László az Alfától Omegáig, Zenével a hitért civil társaság vezetője mondta el gondolatait. Ő úgy fogalmazott, az Omega története mára időtlenné vált, hiszen a zenekar minden tagja letette külön-külön is a névjegyét a magyar zenei életben.

Benkő Lászlóról úgy emlékezett meg, mint akit végig a szeretet vezérelt. Egyfelől vágyott rá a közönség részéről, másfelől pedig ő is ezt sugározta magából minden ember felé. Kóbor Jánossal – az Omega énekesével – különleges harmóniában tudtak együtt zenélni, de Benkő László szólóban is számos értékes művel gazdagította a hazai zenei palettát.

A Hangvillában tehát az ő emléke már mindig jelen lesz, amit az emléktábla is mutat, amit a Vég-Kő Kft. készített és ingyenesen helyezte ki az épületben.

A jelenlévők ezután megtekinthették a Pannon Várszínház 2023/24-es színházi évadának egyik előadását, az Omega: Égi vándor előbemutatóját. Az előadás főtámogatója a Balluff-Elektronika Kft. volt.

Részlet az előadásbólRészlet az előadásból

Az Omega együttes legnagyobb slágereit felhasználó új magyar zenés színpadi mű elsősorban az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis című nagylemezek lírai rock-scifi történetére alapoz.  Egy fiatalember arra ébred egy reggelen, hogy ő nem e világi lény, visszavágyik és visszatér a csillagok közé, egy ismeretlen, titkokat rejtő, az idő és a tér relativitásában létező világba. Miközben feltárul előtte az új dimenzió, rádöbben, hogy e más szerkezetű világ ugyanazokat a típusokat, ugyanazokat a problémákat hozza felszínre, mint a jól ismert földi lét. S miközben rejtélyes figurákkal, csábító nőalakokkal találkozik, visszatekint eredetére, ahol jól ismert dallamokkal üzen és hívogat a Föld. Vezetője a Látogató, a Fekete és Fehér Holló, akik konfliktusokba sodorják, lelkébe hatolnak, és végül megadják az enyhületet. Ez az izgalmas, csillagközi utazás inkább rockfantázia, néhol táncjáték, mely az Omega-dalok bravúros zenéjére, újraértelmezésére épül, a történet a dalszövegek szerves összekapcsolódásából rajzolódik ki. Mindemellett tisztelgés a 60 esztendős zenekar már eltávozott és még köztünk lévő tagjai előtt.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.