Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
0°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
0°C

Fellángol a veszprémi Csónakázó-tó Szent Iván éjjelén

2023. június 14. 23:50
Idén is megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napi programjait június 24-én, aminek az egyik leglátványosabb része az lesz, amikor egy égő tutajt engednek el a veszprémvölgyi Csónakázó-tóban.

Idén már negyvenedik születésnapját ünnepli a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI), bár a városban az északi kultúra iránti kötődés ennél is régebbre nyúlik vissza. Még a rendszerváltás előtt Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója és első rektora, valamint Zámbó István karnagy voltak azok, akik elsőként nyitottak ezen kultúra felé, habár akkoriban egyesületet és formális kapcsolatot még nem lehetett kialakítani, csupán a Szovjetunió városaival. A változást a rendszerváltás hozta el, amikor nem is kellett sokáig várni, 1993-ban kiteljesedett Veszprémben a magyar-finn barátságot támogató és erősítő egyesület, a VEMAFI, amely azóta is számos kulturális programot hozott Veszprémbe a finn hagyományokból. Ilyen a Juhannus-nap is, vagy éppen a Mikulás, Joulupukki látogatása.

Ezt a rövid történelmi kitekintőt Tímár Vera, a VEMAFI tiszteletbeli örökös elnöke mesélte el szerda délután, amikor az egyesület megtartotta azt a sajtótájékoztatóját, amelyen a közelgő Juhannus-napi programjaikról számoltak be.

A Juhannus-nap Finnország egyik legfontosabb ünnepe, Szent Iván éjjeléhez, a nyári napéjegyenlőséghez kapcsolódik, amikor a leghosszabb a nappal. Finnország legészakibb részén ilyenkor le sem nyugszik a Nap.

Veszprémben ennek a hagyományait elevenítik meg immáron hatodik alkalommal, amikor a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren különböző, a finn szokásokat és szertartásokat megidéző programokkal készülnek az egyesület tagjai.

A sajtótájékoztató résztvevőiA sajtótájékoztató résztvevői

A sajtótájékoztatón dr. Szoboszlai András, a VEMAFI elnöke elmondta, igyekeztek idén is olyan programokat összeállítani, amelyek minden korosztály számára élvezetesek lehetnek. Az egyik leglátványosabb pedig a napnyugtakor meggyújtott csónak és máglya lesz a vízen. Hogy a többi program pontosan mi lesz, arról a sajtótájékoztató későbbi részében még részletesen is kitértek, előtte viszont az elnök még kiemelte, a Magyar-Finn Társaság segítségével – amely civil szervezet összeköti az ország VEMAFI-hoz hasonló egyesületeit – meghívtak több partnerüket is a veszprémi eseményre, így jönnek Békéscsabáról, Budapestről, Salgótarjánból, Siófokról és Szigetszentmiklósról is körülbelül 60-an, akik ugyanúgy a finn kultúra szerelmesei és idén Veszprémben ünneplik a Juhannus-napot.

Tímár Vera és Szoboszlai AndrásTímár Vera és Szoboszlai András

Magyarországon és benne Veszprémben tehát különösen erős a kapcsolat a finn néppel és kultúrával, az pedig egy sztereotípia csupán, hogy az északi emberek bezárkóznának mások előtt és nem viszonoznák ezt. Erről már Halmay Gábor önkormányzati képviselő beszélt, aki maga is élt közel fél évet Finnországban, amikor egyetemistaként az Erasmus-programnak köszönhetően volt erre lehetősége.

A képviselő, akinek a választókörzetéhez tartozik a Juhannus-napnak helyet adó Kolostorok és Kertek megjegyezte, hogy ez a rendezvény nem újdonság Veszprémben, már bőven az EKF cím előtt gazdagította a város kultúráját. Valójában egyébként 2016-ban rendezték meg először, abban az évben, amikor Veszprém a finnugor kulturális főváros címet viselhette éppen.

Halmay Gábor (jobbra)Halmay Gábor (jobbra)

Akkor egy olyan újdonságként szerepelt az éves programfüzetben a Juhannus-nap, amire addig még nem volt példa és mindenki kíváncsian várta, hogy mi fog kisülni belőle. Ezt idézte fel Szabó Péter a Kolostorok és Kertek Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón, aki hozzátette, hogy a sikerük egyik jele az is, hogy évről évre hosszabb időintervallumban tartják meg a rendezvényt, egyre több programelemmel. A rendezvénytér már a kezdetek óta támogatja az egyesület ilyen jellegű törekvéseit. Amellett, hogy itt tartják a Juhannus-napot, a Rovaniemi-lépcső is innen indul és vezet fel egészen a Gulya-dombra.

Végül Szamosi Attila a VEMAFI tagja, a Juhannus-nap főszervezője részletezte, hogy mire számíthat a közönség június 24-én.

Szabó Péter és Szamosi AttilaSzabó Péter és Szamosi Attila

A programok délután öt órakor kezdődnek, amit Urkuti György nagykövet, a Magyar-Finn Társaság elnöke nyit majd meg. Utána megrendezik a hagyományos és szintén finn minta alapján az asszonycipelő versenyt, valamint csizmahajító versenyt.

Idén is lesz Juhannus-napi futóverseny a VEDAC társszervezésében, újdonságként pedig zenés programokkal is készülnek. Ilyen lesz az Országos Musical & Operett Kurzus növendékeinek előadása, valamint a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság hangversenye a Jezsuita templomban.

Ahogy pedig már Szoboszlai András említette, este nyolc órától idén is meggyújtják a fáklyákat, amivel a menet a Hotel Villa Medicitől indul a tóig, ott pedig fél kilenckor fellángol a csónakon kialakított máglya is, a Juhannus-nap fináléjaként a lenyugvó Nap fényében.

A programok megszervezésében idén az EKF is segítette a VEMAFI-t, az Inter Urban keretében.

2023-ban viszont még nem ért véget a jubilálás az egyesületnél. A Rovaniemi-lépcső is idén ünnepli tízéves évfordulóját, amire ugyancsak terveznek programokat, jövőre pedig ötvenéves lesz Veszprém és Rovaniemi kapcsolata, ez sem marad ünneplés nélkül, vetítették előre az egyesület tagjai.

Hajas Bálint
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   ma 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. ma 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. ma 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. tegnap 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.