Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

Első félidő: mi minden történt eddig az EKF-évben?

2023. június 13. 20:51
1788 rendezvényen vehettünk volna részt eddig, ha mindig mindenhol ott lettünk volna.

A megyeszékhely 1348 rendezvénye mellé 439 vidéki program is csatlakozott az Európa Kulturális Fővárosa programban részt vevő 116 település valamelyikén. Külön érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a rendezvények nagy többsége (egészen pontosan 83 százaléka) ingyenesen látogatható volt. 

Mindez éreztette is a hatását: Veszprémben idén áprilisban és májusban is több vendég foglalt szállást, mint tavaly a főszezon hónapjaiban. Ha pedig az előző év ugyanezen időszakával hasonlítjuk össze a tavaszt, azt láthatjuk, hogy kétszeresére nőtt a vendégéjszakák, és több mint másfélszeresére a külföldi vendégek száma. Idén eddig minden hónapban sikerült felülmúlni a tavalyi év ugyanezen hónapjában produkált számokat. 

De talán érdekesebb visszaemlékezni arra, mi minden történt az Európa Kultúrális Fővárosa év első felében. A programsorozat január 21-én látványos megnyitóval vette kezdetét három helyszínen, a Kossuth utcán, az Óváros téren és a várban. A nyitónapról percről percre tudósítottunk. 

Kapcsolódó cikk
Ez volt az Európa Kulturális Fővárosa nyitónapja, percről percre
Színes programokkal, este látványos gálával indítja Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot.

Februárban a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál négy napon keresztül tizenhárom helyszínen több mint száz eseményre várta közönségét. A tél vége -  mely legtöbbször a szürke, de reménykeltő várakozással telik - Veszprémben kicsit sem holt szezon. Azon túl, hogy művészek lepték el a várost a produkcióikkal, testközelbe engedték a közönséget.

Itt volt velünk Verancsics Faustus, és mély benyomásokat tett ránk.

Áprilisban az első tematikus zenei fesztivál révén a blues műfajával ismerkedhettünk meg (az év hátralévő részében a balkáni és a jazz zene is külön fesztivált kap). 

Májusban jubileumi, harmincadik alkalommal rendezték meg a Gizella-napokat, bár az időjárás ezúttal nem az ilyenkor elvárható arcát mutatta.

Hamarosan pedig elkészültek és egymás után adták át a nagy beruházásokat és új helyszíneket. Elindultak a koncertek a Gyárkertben.

Elkészült az Erzsébet-liget felújítása. A zeneiskola és múzeum előtti téren, valamint a közeli Szent Miklós-szegen sétaút, játszótér és kávézó is épült, miközben a projekt nevéhez hűen megmaradtak a több méter magas fák is.

Átadták az Acticityt. Az újjávarázsolt épületben olyan különböző mozgásformákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a klasszikus balett, a jazz balett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwon-do, a légtorna és a légtánc, a zumba és az aerobic, vagy akár a petanque és a jóga.

Legutóbb pedig, néhány nappal ezelőtt a Fotont vehettük birtokba. Művész mozi, kávézó, a Művészetek Háza új digitális bemutatótere kapott itt helyet, de ezek mellett látogatható a függőkert, amit fűszernövényekkel ültettek be, és megújult a Tűztorony udvara is, ahol a gyilokjárót is teljesen lecserélték, valamint kialakítottak egy szabadtéri vetítőhelyet, így a jövőben kertmoziként is használható lesz. 

Ezen a héten pedig koncertekkel, közösségi piknikkel, görkoris discóval és történetmesélő találkozóval ünnepelhetjük az Európa Kulturális Fővárosa félidejét.

vehir.hu
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.