Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
17°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
17°C

Migrén, demencia, klímaváltozás és légszennyezettség összefüggései

2023. június 13. 8:58 // Forrás: Greendex
2019-es adatok alapján a magyar lakosság 4,4%-a szenvedett erős fejfájástól, migréntől, míg az USA-ban ez az arány 14% volt. Bár az orvosmeteorológia összetett tudományterület, és a problémák sok kockázati tényezőhöz köthetőek, egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok, szélsőséges időjárási események, a nagy hőmérséklet ingadozás és a légszennyezettség együttesen súlyosbítják nemcsak a migrén, de a demencia és más betegségek kockázatait is.

A különböző stresszfaktorok szezonálisan és regionálisan is változhatnak, így míg például az egyik évszakban a hőség, a relatív páratartalom, addig egy másikban a légszennyező anyagok versenyeznek fejfájásunk fő kiváltó okáért. A felmelegedés okozta kockázatok mellett a légszennyező anyagok, különösen a finomszemcsés szálló por (PM2.5) részecskéknek és a nitrátoknak való kitettség a fejfájásos esetek mellett kapcsolatba hozható például a sztrók előfordulásának és súlyosságának fokozódásával, Parkinson-kórral és a szklerózis-multiplex tünetek erősödésével.

A légszennyezettség megszüntetése, a kül- és beltéri levegőminőség javítása, valamint a globális felmelegedés általános mérséklése mellett elengedhetetlen a szintén sérülékeny egészségügyi ellátórendszer felkészítése, mert e nélkül az alkalmazkodás is elképzelhetetlen.

Demenciát okozhat a légszennyezés?

Újabb neurológiai kutatás talált kapcsolatot a levegőszennyezettsége és az idegrendszer elváltozásai között, ezúttal időskorban. A napokban a Neurology szaklapban megjelent tanulmány eredményei azt mutatják, hogy azoknak a 70-es és 80-as éveikben lévő nőknek az esetében, akik magasabb szintű légszennyezésnek vannak kitéve, nagyobb a kockázata a Alzheimer-kórhoz kapcsolódó agyzsugorodásnak.

A kutatásban 1365 olyan, átlagosan 78 éves életkorú nő vett részt, akiknél a vizsgálat kezdetén nem volt demenciára utaló tünet megállapítható. Minden résztevőről készítettek agyi MRI felvételeket a tanulmány kezdetén és öt évvel később is. Az egyes résztvevők lakcíme alapján meghatározták a légszennyezésnek való átlagos kitettségüket az első MRI vizsgálat előtti három évben. Ezalapján a résztvevőket négy egyenlő csoportra osztották. A legalacsonyabb csoport átlagosan 7–10 mikrogramm finomrészecske-szennyezésnek volt kitéve köbméterenként (μg/m3). A legmagasabb csoport átlagosan 13-19 μg/m3 volt kitéve. Az Egyesült Államok Környezetszennyezési Ügynöksége (EPA) az átlagos, 12 μg/m3-ig tartó éves kitettséget tartja biztonságosnak.

A kutatók egy gépi tanulási eszközt alkalmaztak az Alzheimer-kór jeleinek feltérképezésére az agyban. Az eszközt arra tanították, hogy azonosítsa az Alzheimer-kór fokozott kockázatára jellemző agyzsugorodási mintákat a betegségben szenvedők MRI-felvételeinek olvasásával.

A résztvevők vizsgálat kezdetén, és öt évvel később készült MRI agyi vizsgálatai felvételeit pontozták azalapján, hogy mennyire hasonlítottak a gépi tanulási eszköz által azonosított Alzheimer-kór mintázatokhoz – különös tekintettel azokra az agyi változásokra, melyek az Alzheimer-kórra érzékeny régiókban jelentkeztek.

Pontszámok nulla és egy között mozognak, a magasabb pontszámok a nagyobb agyi változásokra utalnak. A pontszámok összeségében a vizsgálat kezdetén mért 0,28-ról 5 évvel később 0,44-re nőttek. A légszennyezésnek való kitettség szintjének minden 3 μg/m3-es növekedése után a két vizsgálat között szélesebb pontszámtartományt és átlagosan 0,03-as növekedést találtak. Ez öt év alatt nagyobb mértékű agyzsugorodást jelent illetve 24%-kal nőtt az Alzheimer-kór kockázata is. Ez a növekedés az életkor, az oktatás, a foglalkoztatás, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a testmozgás és más olyan tényezők kiigazítása után is változatlan maradt, amelyek befolyásolhatják még az agy zsugorodását, tehát sikerült kontrollálni a szennyezés hatását.

A tanulmány korlátai közé tartozik ugyanakkor az is, hogy csak idősebb nők körében végezték el a vizsgálatokat, így az eredményeket nem lehet kiterjeszteni sem a férfiakra, sem a fiatalabb nőkre. Emellett csak a regionális finomrészecske-szennyezést vizsgálták, más szennyezési forrásokat, például a közlekedési kibocsátásokat nem. Illetve az adatok hiánya miatt annak megbecslésére sem volt lehetőség, hogy milyen mértékű volt a résztvevők korábbbi életszakaszaiban a légszennyezettségnek való kitettségük.

vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! Greendex Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon. 2023. július 13. 16:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.