Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sportkarrier utáni életre segít felkészülni a Pannon Egyetem

2023. június 13. 12:53
Mit kezdjen magával egy élsportoló, ha véget ér a karrierje? A kérdés megválaszolása nem is olyan egyszerű, hiszen a 15-20 vagy akár több évet felölelő sportkarrier után számos sportolónak okoz nehézséget, hogy integrálódjon a civil társadalomba. Másfajta kihívások, másfajta kompetenciákat követelnek meg. A Pannon Egyetem most egy olyan programmal tűnt ki a hazai felsőoktatási intézmények közül, ahol erre a társadalmi kihívásra adnak választ, ráadásul rögtön partnert is találtak maguk mellé.

A veszprémi egyetemen nem számít újdonságnak az, hogy foglalkoznak az élsportolók karrier utáni életével. Korábban egy Erasmus+ pályázatot is megvalósítottak, ahol különböző nációjú veterán sportolóknak szerveztek tréningeket, amelyeken a sport utáni életre készítették fel őket. Ez volt a Bounceback nevű projektjük, aminek olyannyira pozitív volt a fogadtatása, hogy a Pannon Egyetemen elkezdtek dolgozni a folytatásán a projekt lezárulta után.

Ennek az egyik fontos mérföldköve érkezett el hétfőn, amikor a Pannon Köztérben tartott sajtónyilvános eseményen megkötötték az első együttműködési megállapodást, ráadásul a hazai élsportolók legfontosabb érdekvédelmi szervezetével, a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fórumával.

Ez a szervezet tavaly jött létre azzal a céllal, hogy nemzetközi minták alapján a magyar élsportolóknak is legyen egy olyan érdekvédelmi szervezete, amely a pályán kívüli kötelezettségeikben ad támaszt, de ami talán még fontosabb, segítséget nyújt, hogy karrierjük végével könnyebben és hatékonyabban be tudjanak illeszkedni a civil társadalomba.

Hogy miért van szükség a fórumra és miért nem egyértelmű az, hogy egy élsportoló visszavonulása után egyszerűen elkezdi civil életét, arra dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese is kitért a sajtótájékoztatón. Ő úgy fogalmazott: a kiemelkedő teljesítmények minden területen sok áldozatot követelnek, de amíg egy művész vagy egy tudós minden elért eredményével a saját jövőjét alapozza meg, addig egy sportolónak karrierje végével, hiába volt az eredményes, sokszor kihívás új életet kezdeni. Az pedig társadalmi felelősség is valahol, hogy segítsünk ezeknek az embereknek, akik annyi dicsőséges pillanatot adtak nekünk, mondta a rektorhelyettes.

Dr. Abonyi JánosDr. Abonyi János

A sport és a sportolók támogatása egyébként már hagyományszámba megy a Pannon Egyetemen, erről Csillag Zsolt kancellár beszélt, aki megemlítette azt is, hogy bár a jogszabályi környezet lehetővé tenné, hogy sportkreditek megszerzése nélkül is abszolváljon valaki, náluk mégis továbbra is elvárás a hallgatóktól, hogy az egyetemi évek alatt sportoljanak valamit, ha nem is profi szinten. Ehhez az intézmény igyekszik megadni az infrastrukturális környezetet is, többek közt a most épülő alsó kampuszon is helyet kap majd több sporteszköz.

Csillag ZsoltCsillag Zsolt

Az egyetem egyébként sportösztöndíjakkal is segíti azokat a hallgatóit, akik tanulmányaik mellett az ilyen jellegű karrierjüket építik, hogy ez a jövőben is így maradjon, arra dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány – az egyetem vagyongazdálkodója – kuratóriumi elnöke is ígéretet tett az eseményen.

Ahogy Porga Gyula, Veszprém polgármestere is biztosította a jelenlévőket, hogy városi szinten is nagy hangsúlyt fektetnek a sport támogatására, egyben egy városfejlesztési eszközként is értelmezhető mindez, hiszen ha vannak sikeres élsportolóink, sikeres klubjaink, az példaképként szolgál és segíti az identitás erősítését is, ami főleg az utánpótlásban nélkülözhetetlen – mondta Porga Gyula.

Porga GyulaPorga Gyula

Az intézmény- és városvezetők felvezetése után Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fórumának társadalmi elnöke beszélt arról, hogy pontosan milyen kihívásokkal küzdenek az élsportolók karrierjük alatt, már ami nem a sportteljesítményükhöz kapcsolódik, valamintarról, hogy visszavonulásuk után milyen nehézségekkel küzdenek néhányan.

Egyrészről számos szervezet, klub, és hazai valamint nemzetközi szövetség hálójában kell boldogulniuk, amiben könnyű elveszni, ha nincs aki segítsen. Eközben folyamatosan ott lebeg Démoklész kardja a fejük felett, hiszen sohasem lehet tudni, hogy például egy sérülés miatt mikor ér véget idő előtt a karrierjük.

Akár idő előtt, akár tervezett visszavonulás miatt, de tervezni kell azzal, hogy egyszer véget ér ez az életkorszak, utána pedig a civil életben kell boldogulni. Körösparti Gábor, a fórum társalapítója és szakmai vezetője, valamint kollégája, Takács Katalin, aki ezen civil munkája mellett a Future FM Zrt. HR vezérigazgató-helyettese elmondták, hogy a sportolóknak szervezett tréningek mellett mentorklubot is létrehoznak, ahol olyan HR-es szakembereket képeznek majd ki, akik hatékonyan tudnak segíteni az élsportolóknak a felvázolt élethelyzetek kezelésében.

Körösparti Gábor és Szilágyi ÁronKörösparti Gábor és Szilágyi Áron

Az  élsportolók persze számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amik segítenek ebben, a szakembereknek ezeket kell felerősíteni és integrálni a civil élet kihívásaihoz. Ezt már dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem docense mondta, aki szintén részt vesz a projekt megvalósításában, ahol főleg online tananyagokkal terveznek majd, ezt is az élsportolók feszített időbeosztásához igazítva.

Miután a résztvevők ismertették, hogy a Pannon Egyetem hogyan kapcsolódik be egyfajta társadalmi szerepvállalást magára öltve a hazai élsportolók támogatásába, a jelenlévők kézjegyükkel is ellátták az erről szóló dokumentumot.

Nyitókép: Getty Images

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja. 2024. február 2. 14:45 A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás. 2024. január 24. 21:43 A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Pannon Egyetem A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Veszprémben mindenféle probléma nélkül ment végbe az egyetemi modellváltás, de hogy mit jelent ez pontosan, azt már kevesen ismerik mélységében. Erről is beszélgettünk Csillag Zsolttal, az idén 75 éves Pannon Egyetem kancellárjával. Hogyan változott a magyar felsőoktatás az elmúlt évtizedekben, mik voltak akkor és mik ma a kihívások? Hogyan reagált ezekre az intézmény és milyen stratégiája van a jövőre nézve? És egyáltalán, miért lett a Veszprémi Egyetemből Pannon Egyetem, ami ma a nemzetközi rangsorok alapján a világ élvonalába tartozik. 2024. január 23. 22:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.