Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház

2023. június 7. 17:26
Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz.
  • Próbaterem, gazdasági irodák, varroda, raktár és közönségtalálkozó hely is van a Veszprémi Petőfi Színház újonnan átadott épületegyüttesében.
  • A kialakítás során komoly figyelmet szenteltek az egységességre, így számos forma és elem visszaköszön a főépületből is, holott egy utca választja el egymástól a kettőt.
  • Mindez pedig nem uniós, de nem is EKF pénzből valósult meg, a város költségvetését mégsem terhelte.

Szerdán délután adták át a Petőfi Színház új épületeit, amelyek elsősorban a színházi háttérmunkáknak adnak majd otthont, de a közönség számára is kialakítottak benne egy utcafronti fogadóteret. Az Óvári Ferenc utca 1. és 2. szám alatti épületegyüttes valójában két ingatlan, amit funkciójukban most összekapcsolt a város. Az egyik eredetileg iparitanonc iskolának, a másik zeneiskolának épült, de régóta funkció nélkül álltak csak Veszprém belvárosában, ezzel együtt az idő is kikezdte őket.

A reménysugár, hogy megmenthető a két épület 2016-ban fénylett fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel Porga Gyula, Veszprém polgármestere aláírta a Modern Városok Program támogatási megállapodását. Ez a dokumentum tartalmazott egy több, mint 9 milliárd forintos állami támogatást Veszprémnek, amiből a város a Petőfi Színház összes épületét – beleértve a központi színházat – felújíthatja. A mostani beruházás kivitelezése ebből nettó 2,3 milliárd forintot tett ki. A kivitelező a Vemévszer Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. voltak.

A projektet úgy tervezték, hogy két ütemben valósuljanak meg a tervek, az Óvári Ferenc utcai ingatlanok pedig ennek voltak az első részei.

A beruházás során mindkét épületen kijavították a hibákat, többek közt meg kellett oldani süllyedést, a beázást, a homlokzati elemeket is kijavították, valamint szerkezetileg is megerősítették. A két épület között egy 25 férőhelyes parkolót is építettek, valamint számos, a színház tevékenységéhez kapcsolódó termet és szobát is kialakítottak.

Ilyen egy nagyobb próbaterem az első emeleten, amit már el is kezdtek használni a színház táncosai, de a gazdasági irodák is itt kaptak helyet. Ezen kívül raktárakat, hangstúdiót, varrodát és a díszletek építésére és javítására alkalmas műhelytermet is kialakítottak. A közönség előtt ezek nem nyilvános terek, viszont az Óvári Ferenc utca utcafrontjáról nyílik a „Nézőpont” névre keresztelt közösségi tér, ide bárki betérhet és első kézből informálódhat a színház repertoárjáról és a teátrummal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

„Közösségben a közönséggel.” – Hangzott el az átadón a Veszprémi Petőfi Színház szlogenje Oberfrank Pál színházigazgatótól, aki amellett, hogy megköszönte az állami támogatást álmaik megvalósításához, kiemelte azt is, az épület már küllemében is a kultúrát sugározza, ráadásul több elemében is visszaköszönnek olyan megoldások, amelyekkel a közönség a főépületben hétről hétre találkozik, például a kerámia fali elemek.

A színházigazgató megjegyezte, az építkezéssel valójában már év elején elkészültek, viszont akkor a megemelkedő rezsiárak miatt úgy döntöttek, hogy nem kezdik el itt a munkát, ezzel is csökkentve a város üzemeltetési terheit a hidegebb hónapokban.

Az átadón jelen volt Porga Gyula polgármester is, aki a színházfejlesztést egy hosszabb stratégiaként emelte ki a városi fejlesztések sorából. Eszerint már 2010-ben elkezdték azt az irányvonalat, hogy a kultúrára, mint erőforrásra tekintenek, a kultúra fejlesztésével pedig összetartják a közösséget, itt tartják az embereket Veszprémben, ezzel pedig csak erősödik a város.

A polgármester beszélt a színházfelújítás második üteméről is, ami már a központi épületet érinti. Ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy folytatni fogják a munkát ott is, hiszen így lesz teljes a Modern Városok Programban megfogalmazott fejlesztés.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője szintén gratulált a mostani fejlesztéshez, ami kapcsán igyekezett egy folyamatosan felmerülő tévhitet is eloszlatni, miszerint sem az EKF, sem pedig a Modern Városok Program nagyobb beruházásai nem kizárólag uniós pénzből, hanem nagyrészt magyar állami forrásból valósulnak meg. Utóbbi esetében ráadásul úgy döntöttek a beruházások mellett, hogy a miniszterelnök személyesen találkozott és konzultált a városok polgármestereivel, hogy valóban olyan fejlesztéseket támogassanak, amelyek az itt élők érdekeit képviselik.

A színház kapcsán elmondta, a Veszprémi Petőfi Színház már többször bebizonyította, hogy milyen szinten együtt él a várossal, számos kulturális programjával színesíti a helyi rendezvényeket, de például kulturális intézményként az elsők között álltak be a sorba, amikor a világjárvány alatt segíteni kellett.

 

Fotók: Gáspár Gábor

Hajas Bálint
további cikkek
Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása útfelújítás Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása Március 18-án felvonul a kivitelező, és megkezdi a Veszprémvölgyi utca felújítását. Az utcába csak a lakók hajthatnak be a munkálatok ideje alatt. 2024. március 13. 13:18 Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka útfelújítás Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka Befejeződött a József Attila utca felújítása, de a városban nem állnak meg az útrekonstrukciós munkák, jövőre további helyszíneken folytatják. 2023. december 18. 11:29 A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Veszprémi Állatkert egyik legnagyobb és legújabb fejlesztését, a háziállat-bemutatót. A látogatók így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a legkülönfélébb magyar háztáji és haszonállatokkal, mint például a magyar tarka szarvasmarha, a szőke mangalica vagy a kendermagos magyar tyúk. Amellett, hogy számos érdekességet megtudhatnak legjellegzetesebb hazai állatainkról, igazi "állatovi" is várja az ide látogatókat, ugyanis számos kisállat: bocik, csacsik és malacok futkároznak az új kifutókban. 2023. június 22. 17:13 ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT körgyűrű ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT Hivatalosan is átadták a külső körgyűrű litéri és füredi csomópontok között megújult szakaszát valamint a 8. és 82. utakat összekötő új útszakaszt kedden. 2022. december 20. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.