Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak

2023. június 2. 21:56
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.

Baranyai Tamás, a megyei könyvtár igazgatója az ünnepélyes átadón a kezdeti időkről mesélt, amikor az épület még óvodaként működött, könyvtárként és egyben a körzet meghatározó kulturális központjaként pedig 1983 óta üzemel. Akkor még 390 darab könyvvel indultak, mely mostanra a 14 000 darabszámot is meghaladja. A létesítmény mindig kiemelkedő szerepet töltött be a helyi civil szerveződések, klubok és egyesületek életében.

Az igazgató elmondta: a térség minden lakója számára fontos ez a beruházás, hiszen nemcsak szebbek lettek a terek és a berendezés, de az idősebb korosztály számára könnyebbséget jelent az új lift és az akadálymentesített mosdók kialakítása is.

Az épületet közel 300 millió forint összegű támogatás segítségével újították fel, és nemcsak az akadálymentesítésre fektetettek hangsúlyt, de a tereket is bővítették. A gyerekkönyvtárnak külön bejáratott alakítottak ki, így most már a könyvtártól függetlenül is használható.

Az udvaron egy 100 m2-es, kihúzható árnyékolóval ellátott terasz is készült azok számára, akik a szabadban szeretnének az olvasás örömének hódolni.  

Az igazgató szavai után Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyes vonatkozásban is szólt a jelenlévőkhöz. A dózsavárosi településrész eseményein részt venni a képviselő életében mindig kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen itt nőtt fel, akkor diákként és most felnőttként is büszkeséggel tölti el a helyi közösségek összetartó ereje.

A képviselő megköszönte Porga Gyula polgármesternek és az EKF program szervezőinek, hogy gondoltak erre a városrészre a pályázat megalkotásakor, illetve kiemelte, hogy az egész város megújulása a városvezetés erőfeszítéseinek és a civil közösségek együttes munkájának köszönhető.

Porga Gyula polgármester elmondta: ahogy a képviselőt büszkeséggel tölti el, hogy itt nőhetett fel, őt úgy teszi boldoggá, hogy befogadták és tiszteletbeli tagnak választották a Dózsavárosi Baráti Körben. Az EKF a városnak lehetőséget adott, hogy méltó módon támogatni tudják a közösségépítő beruházásokat és tevékenységeket, amelyek a jövőben is segítenek egységgé kovácsolni a város lakóit.

A polgármester köszöntőjét Hegedűs Barbara alpolgármester beszéde követte, aki nem csak a kivitelezőknek és jelenlévőknek köszönte meg a munkáját, hanem mindenkinek, aki a tervezéstől kezdve aktívan bekapcsolódott a felújítás folyamataiba, és észrevételeivel segítette a kezdeményezést. Az eredmény pedig egy jól kihasználható helyszín lett az itt működő szervezetek számára.

A beszédek végén a Dózsavárosi Általános Iskola 2.a és 2.c osztályos tanulóinak  műsorát vetítették le, majd a Csikász Imre-, és az Őszidő Dózsavárosi Nyugdíjas Klubok műsora zárta a városrész számára kiemelkedően fontos ünnepélyes átadót.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Közös ügyünk az állatvédelem Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, ismételten felhívja az állattartók figyelmét a nyári meleg okozta veszélyekre. A nyári hónapok forrósága nem csupán az emberek, hanem négylábú társaink számára is komoly kihívást jelent. A kánikula időszakában különösen figyelnünk kell háziállataink jólétére, hiszen a magas hőmérséklet súlyosan megterhelheti őket.   2024. július 14. 11:29 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.