Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak

2023. június 2. 21:56
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.

Baranyai Tamás, a megyei könyvtár igazgatója az ünnepélyes átadón a kezdeti időkről mesélt, amikor az épület még óvodaként működött, könyvtárként és egyben a körzet meghatározó kulturális központjaként pedig 1983 óta üzemel. Akkor még 390 darab könyvvel indultak, mely mostanra a 14 000 darabszámot is meghaladja. A létesítmény mindig kiemelkedő szerepet töltött be a helyi civil szerveződések, klubok és egyesületek életében.

Az igazgató elmondta: a térség minden lakója számára fontos ez a beruházás, hiszen nemcsak szebbek lettek a terek és a berendezés, de az idősebb korosztály számára könnyebbséget jelent az új lift és az akadálymentesített mosdók kialakítása is.

Az épületet közel 300 millió forint összegű támogatás segítségével újították fel, és nemcsak az akadálymentesítésre fektetettek hangsúlyt, de a tereket is bővítették. A gyerekkönyvtárnak külön bejáratott alakítottak ki, így most már a könyvtártól függetlenül is használható.

Az udvaron egy 100 m2-es, kihúzható árnyékolóval ellátott terasz is készült azok számára, akik a szabadban szeretnének az olvasás örömének hódolni.  

Az igazgató szavai után Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyes vonatkozásban is szólt a jelenlévőkhöz. A dózsavárosi településrész eseményein részt venni a képviselő életében mindig kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen itt nőtt fel, akkor diákként és most felnőttként is büszkeséggel tölti el a helyi közösségek összetartó ereje.

A képviselő megköszönte Porga Gyula polgármesternek és az EKF program szervezőinek, hogy gondoltak erre a városrészre a pályázat megalkotásakor, illetve kiemelte, hogy az egész város megújulása a városvezetés erőfeszítéseinek és a civil közösségek együttes munkájának köszönhető.

Porga Gyula polgármester elmondta: ahogy a képviselőt büszkeséggel tölti el, hogy itt nőhetett fel, őt úgy teszi boldoggá, hogy befogadták és tiszteletbeli tagnak választották a Dózsavárosi Baráti Körben. Az EKF a városnak lehetőséget adott, hogy méltó módon támogatni tudják a közösségépítő beruházásokat és tevékenységeket, amelyek a jövőben is segítenek egységgé kovácsolni a város lakóit.

A polgármester köszöntőjét Hegedűs Barbara alpolgármester beszéde követte, aki nem csak a kivitelezőknek és jelenlévőknek köszönte meg a munkáját, hanem mindenkinek, aki a tervezéstől kezdve aktívan bekapcsolódott a felújítás folyamataiba, és észrevételeivel segítette a kezdeményezést. Az eredmény pedig egy jól kihasználható helyszín lett az itt működő szervezetek számára.

A beszédek végén a Dózsavárosi Általános Iskola 2.a és 2.c osztályos tanulóinak  műsorát vetítették le, majd a Csikász Imre-, és az Őszidő Dózsavárosi Nyugdíjas Klubok műsora zárta a városrész számára kiemelkedően fontos ünnepélyes átadót.

Balogh Dóra
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.