Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából

2023. május 30. 21:22
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.

Az Interurbán programsorozatban Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa vendégül látja a világ minden részéről érkező városok művészeit, akik kéthetes váltásokban mutatják be kultúrájukat. A napokban a spanyolországi Sevilla varázsolt mediterrán hangulatot a Balaton-felvidékre.

Szombaton Keszthelyen flamenco bemutatót tartottak a messze földről érkezett táncosok, a mi figyelmünket azonban ezúttal egy kevésbé ismert tánc, a sevillanas ragadta meg. Vasárnap az egyik paloznaki pincészet udvarán rendeztek foglalkozást, ahol elsajátíthattuk a tánc alapjait. 

A sevillanas egy néptánc – nevéből is kitalálható, hogy elsősorban a városban és környékén járják. A seguidillából nőtte ki magát, és az idők során a flamenco hatása is formálta. A háromnegyedes ritmusú tánc a kezeket és lábakat egyaránt megmozgatja, és bár jellemzően párban táncolják, a felek nem (vagy legalábbis alig) érnek egymáshoz.

A borteraszon összegyűlt lelkes kis csapat megismerkedett az alaplépésekkel, megtanultuk a pasadát, ami a helycsere mozdulata: a páros félkört ír le egymás körül, jobb karjukkal ölelő mozdulatot tesznek, de az érintés itt is elmarad, azt majd a záró mozdulat adja meg. A gitáros zene, a tánctanárunk spanyol instrukciói vérpezsdítően hatottak, egy órácskára elhihettük, hogy a háttérben nem is a Balaton, hanem a Földközi-tenger terül el. Az időt azonban szűkösen mérték, a hatvan perc mindössze arra volt elég, hogy rohamtempóban haladva úgy-ahogy összeálljon a végére a koreográfia, amivel egy dalt letáncolhattunk. Édeskevésnek érződött, jót tett volna, ha egy rendes, háromórás műhelymunka révén lehetőség nyílik rendesen begyakorolni a különféle lépéseket – így csak annyi jutott, hogy a listán végigszáguldva kipipáltuk a tételeket. Így a workshop végül csak kis kikacsintás lett két pohár bor között.

A tánc mellett Sevilla az operákról is híres: talán nincs még egy olyan város, ami ennyi operát ihletett volna. Erről már pünkösd hétfőn, a Wine&Vinylben tudhattunk meg többet Rocío de Frutos előadásából. A sevillai operatörténelem legismertebb figurái a nőcsábász Don Juan, akit Mozart révén ismerhetünk (Don Giovanni), Figaro, a borbély, aki kerítőként igyekszik összeboronálni a szerelmeseket, valamint Carmen, a dohánygyári munkásnő, akinek az lett a veszte, hogy egy katonatisztet szédített. Olyan zeneműveket ihlettek ezek a történetek, amelyeket még az opera iránt egyáltalán nem érdeklődők is biztosan hallottak már – és amelyeket a zenetörténelem legnagyobb sztár szerzői jegyeznek. Mozart Don Giovannija és szintén tőle a Figaro házassága, Gioachino Rossinitól A sevillai borbély, illetve Georges Bizet Carmenje, amelynek nyitányát tényleg nem kell bemutatnunk senkinek. 

SEVILLA, SPANYOLORSZÁG

A legenda szerint maga Herkules alapította a várost, amikor puszta kézzel szétválasztotta Afrikát és Európát, és a két kontinenset eltolva egymástól létrehozta a Gibraltári-szorost. A város Julius Caesar hódításai révén tagozódott be a Római Birodalomba, majd annak széthullása után, a 8. század elejétől arab uralom alá került, és az Al-Andalusz egyik legvirágzóbb településévé vált – a több évszázados muszlim uralom jelei, épületei és stílusjegyei a mai napig meghatározzák a városképet. Fénykorát a 16. században élte, amikor a nagy hódítások idején innen irányították az amerikai gyarmatokkal folytatott kereskedelmet. Amikor a 18. század elején az óceánparti Cadízba helyeződött át az adminisztráció, Sevilla hanyatlásnak indult. Ma közel hétszázezer lakosával Spanyolország negyedik legnagyobb városa, egyben az egykori arab uralom alatt álló terület, Andalúzia központja. 

A következő megálló » Nova Gorica, Szlovénia

Június első két hetében a szlovéniai Nova Gorica mutatkozik be. Három vidéki helyszínre hoznak koncerteket: a harmónikás Paolo Forte Balatonszőlősön játszik 8-án, az Etceteral poliritmikus futurista jazzt hoz Zánkára 14-én, míg a Sirom folk trióval 17-én Magyarpolányban találkozhatunk.  Veszprémben a MN Dance Company előadását láthatjuk az Acticityben 9-én, illetve a város történetét bemutató dokumentumfilmet vetítenek a Pannon Egyetemen 16-án. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.