Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál

2023. május 29. 11:07
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.

A MusiColours már nevében is azt hirdeti, ami miatt létrehozták a nemzetközi fesztivált: a zene és az emberek sokszínűségére kívánja felhívni a figyelmet, ami összehozza a közösségeket, mindezt egy közös nyelv, a zene nyelve alatt.

Ezt a szemléletet követék Veszprémben is, amely város idén otthont ad a fesztiválnak, ennek következtében pedig tizenhárom európai országból közel ezer fiatal érkezett a 2023-as európai kulturális fővárosba.

A MusiColours-ból már a megnyitó előtt kaphatott ízelítőt a veszprémi és környékbeli közönség, például szombaton a Zirc és Veszprém között közlekedő vonaton adott koncertet egy svájci fiatal kvartett, vasárnap délután pedig már több városi színpad megtelt zenészekkel, énekesekkel, hogy az amatőr kategóriát bőven meghaladó minőségben szórakoztassák a járókelőket.

Ezután vasárnap este az ActiCity-ben gyűlt össze a fesztivál szinte összes résztvevője, hogy meghallgassák a hivatalos megnyitót a város alig egy hónapja átadott új rendezvényközpontjának udvarán. Ez volt egyébként az ActiCity első nagyszabású nemzetközi rendezvénye, mellékesen az intézmény jól vizsgázott ilyen szempontból is.

Mind az akusztika, mind az épített park és az intézmény szolgáltatásai – például a kávézó és étterem – tökéletesen kiszolgálta a résztvevőket és az eseményre kilátogatókat, ami egyébként ingyenes végig.

Előbbit, azaz az akusztikát a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjén keresztül lehetett lemérni, akik a megnyitó előtt és közben is a színpadra álltak, kiegészülve fiatal, tehetséges zenészekkel egy-egy dal erejéig.

Az ünnepi köszöntőket Hegedűs Barbara, alpolgármester kezdte, aki magyarul és angolul is szólt a megjelentekhez. Ő emlékeztetett arra, hogy Veszprém miért kaphatta meg az UNESCO – zene városa címet. Eszerint nem kizárólag a nagy zenei fesztiváljai miatt értékelték a várost ezzel, hanem a zene hétköznapi jelenléte miatt is, ami meghatározó az átlagos veszprémi családok körében. Kitért a Csermák Antal Zeneiskola szerepére is, ahol egykor ő is növendék volt, valamint megemlítette, hogy az EKF-nek is az az egyik kiemelt célja, hogy minden korosztály életébe, minden társadalmi csoporthoz eljuttassa a zene valamilyen formáját.

Az alpolgármesteri köszöntő után Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója köszöntötte a megjelenteket angolul, ő elsősorban Veszprém zeneiségéről fesztiválszervezői oldalról beszélt, szemléltetve a VeszprémFest világhírű fellépőinek névsorával.

Az este további részében a Mendelssohn Kamarazenekar folytatta a színpadon, hétfőtől pedig folytatódnak a koncertek az ActiCity-ben, a Hangvillában, az Óváros téren, a zeneiskolában és Alsóörsön a Sirály parkban is. Ezekről ezen a linken lehet bővebben tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.