Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába

2023. május 29. 23:15
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt a Bridgerton-család, amely pezsgő szerelmi drámáival és romantikus díszleteivel a legbolondabb időkben is tiszta eszképizmust kínált. Bár a saját életünket nem tudjuk olyan lazűn átformálni egy tündérmesévé, mint ahogy a sorozat a történelmi tényeket átírta, a mese egyes díszleteit a valóságban is megtalálhatjuk: érkezik a nyár, vele együtt pedig országszerte nyitnak a romantika korát idéző pazar rózsakertek.

Magyarország legrégebbi rózsalugasa a Fertődi Eszterházy-kastélyban például épp a napokban nyitotta meg újra kapuit: a kastély parkjában található kertet eredetileg IV. Eszterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit grófnő álmodta és építtette meg 1908-ban. A kert a grófnő halála után fokozatosan veszített a pompájából, 2016-ban azonban uniós forrásokból sikerült felújítani. Az eredeti építményekből a 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a központi pavilon maradt meg – előbbire 8000 rózsatövet futtattak fel. Ezzel a magyar rózsafajták legteljesebb gyűjteménye alakult itt ki, amelyek minden év május-júniusban bontogatják szirmaikat.

A Budatétényi Rózsakert még ennél is több virágot vonultat fel: a 2 és fél hektáros terület 9000 rózsatövével hazánk legnagyobb rózsa génbankjának számít, ahol 1200 különböző fajtát tartanak olyan esetre, ha egy újonnan felbukkanó kártevőnek ellenálló típusra van szükség. Ennek ellenére a rozárium nem csupán a szakmának szól – néhány éve felújították a sétányt, padokat, esőbeállókat helyeztek el a kényelmesebb felfedezés érdekében. Az egyes fajtákat kis táblák jelölik, melyek között kínai, iráni és bulgár rózsákat is találunk, 205 pedig közülük magyar fajta, melyek gyakran egy-egy település nevét viselik.

Ám ha ennél is bőségesebb kínálatra vágyunk, irány Csongrád-Csanád megye és a Szeged melletti Szőreg, ahol régi hagyománya van a rózsatermesztésnek. A hungarikummá is választott rózsamezők a holland tulipánmezők látványával vetekednek, utóbbihoz hasonlóan pedig a júniusi Rózsaünnepen (idén június 23-25. között tartják) a rózsatermelők mindennapjaiba is betekinthetünk. A háromnapos fesztivál részeként pedig a karneváli felvonulást sem érdemes kihagyni, mely során többek között feldíszített lovaskocsik, hintók, triciklik, veterán autók vonulnak végig a 6 kilométeres úton, a szemlélődök között pedig több tízezer szál rózsát és milliónyi rózsaszirmot szórnak szét.

Bertalan Melinda
további cikkek
Harminchárom szál gerbera Meli Harminchárom szál gerbera Novella a 6-os buszról. 2024. június 10. 22:32 A Herendi porcelán nyomában A Herendi porcelán nyomában Szűts István Gergely tavasz óta vezeti a Porcelánművészeti Múzeumot, s most megkeresésünkre portálunkat is végig kalauzolta az intézményben, így megtekinthettük állandó, valamint legújabb időszaki kiállításukat. A hely egyik különlegessége, hogy látogatóközpont lévén komplex kulturális élményt kínál, hiszen a múzeummal szemben található a Minimanifaktúra, ahol az alkotás folyamatát nemcsak bemutatják, hanem lehetőség van például porcelánfestésre is. De itt található az Apicius Étterem és Kávéház, valamint a Viktória Márkabolt is, ahol megpihenhetnek és akár vásárolhatnak is a 200 éves világhírű magyar márka története iránt érdeklődő látogatók. 2024. június 1. 22:21 A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban Sok családban van egy olyan távoli rokon, akivel bár tagadhatatlan a vérségi kapocs, mégis annyira kellemetlen a jelenléte, hogy dugdosni kell az esküvőkön, vagy minél távolabb ültetni az asztalfőtől a családi összejöveteleken. Valami ilyesmi érzése van az embernek akkor is, amikor az ellenzéki politikusok választási plakátjai jönnek szembe az utcákon. A pártlogók ugyan kötelező jelleggel szerepelnek rajtuk, de távolról mintha csak elmosódott légypiszkok lennének, helyette a manapság oly divatos „civil” formációt hirdetik. De vajon honnan ered a civilség vélt ereje a politikában és miért jó elbújni a szoknyájuk mögé? Véleménycikk a kampányplakátok vizuális csiklandozásáról. 2024. május 27. 16:41 ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.