Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában

2023. május 25. 14:14
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.

Valójában a könyvtár épületének egy olyan műszaki problémája indította el a Zug gondolatát, ami már hosszú évek óta jelen volt az intézményben, és sokáig úgy látszott, hogy megmarad a tervek szintjén. Az épület földszinti részén, közvetlenül az Iskola utca alatti területen a falak oly mértékben vizesedtek, hogy alkalmatlanná tették a könyvtár egy egész szárnyának hasznosítását, csupán raktárként tudták használni az ott dolgozók. Pedig maga az épületrész ennél sokkal többet hordozott magában. A boltíves falak leginkább egy középkori lovagterem stílusát tükrözték vissza, de ezt eddig csak a könyvtár raktáros kollégái ismerhették.

Egészen mostanáig, ugyanis az EKF közel 300 millió forintos támogatásának köszönhetően fél éve megnyílt a lehetőség, hogy a könyvtár felújítsa és átalakítsa, ezzel együtt új funkciót találjon a „lovagtermének”.

Amikor kiderült, hogy zöld utat kapott az intézmény a beruházáshoz, több lehetőség is adódott. Erről már Baranyai Tamás, a könyvtár igazgatója beszélt szerda délután a Zug megnyitóján. Ő elmondta, hogy klubkoncerteknek való helyszín is felmerült az ötletek között, de a kornak megfelelő játékterem, vagy éppen digitális eszközökre építő közösségi tér koncepciója is eléjük került, végül leginkább ezek ötvözete lett a végeredmény. Egyedül az volt biztos, hogy amit csinálnak, azzal a fiatalokat szeretnék megszólítani, bevonzani őket a könyvtár épületébe, ezzel pedig nem titkolt céllal közelebb hozni őket az olvasáshoz is.

Baranyai TamásBaranyai Tamás

Hogy aztán pontosan hosszú távon mi fog történni itt és milyen programok kapcsolódnak majd a Zughoz, azt a könyvtárigazgató nyitva hagyta, pontosabban rábízta a megnyitón is jelenlévő tizenéves korosztályra.

Annyi biztos, hogy a következő fél évben egy többalkalmas anime worshopot szerveznek, ahol a műfaj jeles képviselői mutatják be ennek történetét és az anime-készítés kulisszáit. De ősztől képregényekkel is foglalkoznak majd hasonló megközelítéssel, valamint a hip-hop zenei stílus kedvelőit is várják, amikor ugyancsak a műfaj elismert alakjai vezetik be az érdeklődőket a dalszövegírás rejtelmeibe.

Mindegyik esetében adott a lehetőség, hogy akár az animék, akár a képregények, vagy a művészlélekkel rendelkező fiatalok klubbokba tömörüljenek és továbbvigyék a worshopokon elsajátított tudást, immáron önszervező módon, húzta alá Baranyai Tamás.

A Zug szolgáltatásai itt viszont még nem értek véget, ugyanis építettek egy podcast stúdiót is, amit bárki kibérelhet a könyvtártól, valamint közösségi irodaként is használható lesz, ha szabadúszók számára olyan hely kell, ahol napközben nyugodtan, szélessávú internetelérés biztosításával szeretnének dolgozni.

A Zugon kívül a projekt érintette még a szomszédos gyerekkönyvtár részlegét is. Sőt, e két könyvtári egység között lehetővé tették az átjárást, valamint itt is megoldották a vizesedés problémáját, ami ugyanúgy jelen volt.

A könyvtárigazgató köszöntőjében felsorolta azokat is, akik valamilyen módon segítettek a Zug létrehozásában. Kiemelte Navracsics Tibort, akinek elsőként mesélt a terveiről, de a felsorolásban ott volt még az önkormányzat, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Veszprém 2030 Kft. mint a projekt műszaki menedzsere, a VeszprémBer mint kivitelező és természetesen a VEB 2023 Zrt. is, akik a forrást biztosították.

Halmay GáborHalmay Gábor

A város részéről Halmay Gábor önkormányzati képviselő köszöntötte a megnyitón összegyűlteket. Ő gratulált a beruházáshoz, aminek kapcsán kiemelte: a Zuggal sokat javult a fiatalok hozzáférése a kultúrához a városban, miközben lett egy saját közösségi helyük, ami minden szempontból az ő igényeik szerint készült el. Ezen kívül kitért a könyvtár digitalizációs fejlesztéseire is, többek közt a pár héttel ezelőtt átadott biblioboxra, ami segít a kultúra érvényesülésében a 21. században is.

A megnyitó hivatalos része után két olyan húzónév is színpadra állt a múzeum és az Íródeák kávézó közti téren, akik szintén a tizenéves korosztályt szólították meg. Varga Vencel TikTok influencer tartott előadást, valamint Vajda Fanni fiatal énekesnő lépett fel.

Kapcsolódó cikk
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat Miközben sokáig arról lehetett hallani, hogy hanyatlóban a kultúra, a fiatalok nem olvasnak, a legújabb trendek épp az ellenkezőjéről számolnak be: New Yorkban olvasóbulikat rendeznek, a TikTok-nak köszönhetően öt-tíz éve megjelent regények kerülnek fel az eladási listák élére, most pedig a Z generáció a könyvtárakat célozza meg. 2024. február 16. 18:56 A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás. 2024. január 24. 21:43 Évadnyitó sakkversenyt rendeznek Veszprémben sakk Évadnyitó sakkversenyt rendeznek Veszprémben Az előttünk álló hétvégén sakkversenynek ad majd otthont az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme. A megmérettetésre bárki nevezhet, a rendező 64 Mező SE mindenkit szeretettel vár. 2024. január 10. 10:00 Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.