2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház

Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.

A huszonnegyedik évadra készülve Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elsőként arról beszélt, miben tud más lenni a teátrum a város másik két színházától. Kifejtette, mindig is fontos volt számukra, most pedig különösen, hogy a kortárs drámák, a kortárs szerzők minél nagyobb szerepet kapjanak. A kortárs drámák színházaként is emlegetett intézmény három magyar ősbemutatóval is készül a következő évadra.

Szeptember huszonharmadikán mutatják be Egressy Zoltán Cholnoky-kód című darabját, melyet Horváth Csaba rendez. Így a Forte Társulat művészei a Pannon Várszínház színészeivel az előadás erejéig egy társulattá válnak. A József Attila-díjas író Egressy a közelgő bemutatóról a következőket mondta:

Viktort és Lászlót sokkal jelentősebb íróknak tartom, mint amennyire a közvélemény, illetve az aktuális kánonképzők. Nincsenek a helyükön kezelve. Géczi János író kollégám tudta rólam, hogy nagy Cholnoky-rajongó vagyok, az ő ötlete volt, hogy írjak róluk darabot. Az író fivérek mellett fontos szereplő a harmadik híres testvér, Jenő, aki földrajztudós volt. Rengeteg életrajzi elemet felhasználtam a drámához, és egy halom eredeti szöveget is. Ezeket vegyítettem a fikcióval.

Az író hozzátette, kíváncsian várja a bemutatót, s bízik abban, hogy a Cholnokyak története már mélyebben is ismertebb lesz a királynék városában. Az írónak egyébként kivételes kötődése van a városhoz, hiszen édesanyja veszprémi.

A második bemutató a Királynék városa, mely a Gizella-napokon már nagy sikerrel a közönség elé került. A darabot Fabacsovics Lili kifejezetten a veszprémi társulatra írta, s figyelembe vette azt is, a színészeket milyen aspektusok izgatják. Végül a régmúlt szereplői úgy lesznek főhősök, hogy közben a kortárs jelenségekkel is összefonódnak. A zenéjét Süle Zsolt és Kovács Gábor írta. Szintén Lili darabja a Red show című zenés mozgalmi komédia, mely a rendhagyó terek keretein belül lesz bemutatva, először Inotán.

John Fowles A lepkegyűjtő című krimijét Lenchés Márton állítja színpadra, akik játszák: Kárpáti Barbara és Szelle Dávid. A sajtótájékoztatón Dávid elmondta, a Horgas Ádám által színpadra adaptált történet leginkább a jólismert sztoriból azt az utat mutatja be közelről, mely során a férfi gyilkossá válik. Dávid a 2024-es év egyik előbemutatóját is leleplezte, mely egy 2019-ben íródott történet, címe: Bestseller.

Júniusban lesz a tizenkét éve bemutatott Égi vándor című darabnak az ismételt bemutatója, melynek zenéjét Benkő László szerezte. A 2020-ban elhunyt zenészre emlékezve, s tiszteletére emléktáblát is avatnak a Hangvillában.

Vándorfi László megköszönte a városnak, valamint az EKF-nek a támogatást. Előbbi képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő szólalt fel, aki rávilágított, ennél veszprémibb évad nem is lehetne az EKF évében. Varga Richárd, az EKF részéről elmondta, bár a régmúlt hősei kerülnek előtérbe, mégsem jelképes múzeumot építve idézik meg a történelmet, hanem kortárs eszközökkel, így válik majd univerzálissá.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont az eseménynek, a sok felújítás óta pedig ez volt az első rendezvény, mely megvalósulhatott a teremben.
Véget ért A tánc fesztiválja
Véget ért A tánc fesztiválja
A hétvégén átadták a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál díjait. Galériánkban felelevenítjük az elmúlt hét emlékezetes pillanatait.