Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani

2023. május 23. 10:48
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.

Kék áfonya, a kiváló antioxidáns forrás

A kék áfonya csodás színe a polifenolokból származik, magas az antocianin  tartalma. Az antocianinek antioxidáns hatóanyagok, melyek a káros szabadgyökök hatásától védik a szívet, csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját, csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.  Segít a húgyúti fertőzések esetén, javítja a memóriát. Képes megállítani sejtszinten a szervezet oxidációs folyamatait, így lassítja az öregedési folyamatokat. Alacsony kalóriatartalmú, mégis rengeteg tápanyagot tartalmaz. 150 gramm gyümölcsben 84 kalória található 15 gramm szénhidrát, 5 gramm rost és közel 85%-a víz. Az áfonya szezon július legvégétől kezdődik és szeptember elejéig tart, de télen és tavasszal mirelit formában is fogyasztható. Készülhet belőle házi gyümölcsjoghurt, cukor mentes lekvár vagy akár smoothie is.

Gyömbér, az immunrendszer és az izületek támogatója

A gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, így támogatja az immunrendszerünk működését. Hatékonyan csökkenti ízületi fájdalmakat gyulladásokat is. Kávé helyett érdemes a reggelt gyömbér forrázattal indítani. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt kortyolgassuk el.

Brazil dió a pajzsmirigy egészségéért

A brazil dió vagy más néven paradió kiváló E vitamin és szelénforrás. Utóbbinak nagy jelentősége van a pajzsmirigy hormon képzésben, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Naponta 3-4 szem mindenkinek javasolt 50 év felett.

Cottage cheese, a kiváló fehérje és kálcium forrás

A csontritkulás  50 év felett egymillió magyart érint és főként a hölgyek körében gyakori. A cottage cheese magas fehérje és kálcium tartalma segít a csontritkulás megelőzésében és könnyen hasznosuló fehérjeforrást biztosít a szervezet számára. Sószegény, zsírszegény, így magas vérnyomással küzdők is bátran fogyaszthatják. Ízesíthetjük különböző zöldfűszerekkel, reggelire, vacsorára kiváló.

Extra szűz olívaolaj a szív és érrendszer védelmére

A hidegen sajtolt olívaolaj készítése során az olajbogyót péppé zúzzák, majd mechanikus prés segítségével kisajtolják belőle az olajat.  Egyszeresen telítetlen, omega 9 típusú zsírsavtartalma, valamint értékes antioxidáns hatóanyagai hozzájárulhatnal a gyulladások csökkentéséhez. A szívbetegség a vezető halálokok közé tartozik mind a nők, mind pedig a férfiak körében. A magas telített zsírsavtartalmú ételek (állati eredetű zsiradékok) hidegen sajtolt olívaolajjal történő helyettesítése segíthet csökkenteni a magas LDL koleszterinszintet és a vérnyomást. Érdemes kerülni a magas hőfokra hevítését, inkább pesztókba, salátákra csorgatva javasolt fogyasztani.

Külsőleg alkalmazva a száraz bőr és haj ápolására alkalmas. Hajmosás előtt az olajat a hajvégekre dörzsöljük és 15-20 percig hagyjuk hatni, majd a szokásos módon hajat mosunk.

Zabpehely a bélflóra egészségéért

A zab nagy mennyiségben tartalmazza a béta glükán nevű vízoldékony rostot, mely prebiotikus hatású, azaz a jótékony bélflórát támogatja. Szelektíven elősegíti a számunkra kedvező hatású Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok szaporodását és a rövid láncú zsírsavak termelését is. Utóbbiak a bélhámsejteket táplálják. 100 gramm zabpehely 10,6 gramm rostot tartalmaz. A pozitív, bélflóra regeneráló hatás eléréséhez naponta összesen 30-40 gramm rost elfogyasztása javasolt. Készülhet zabból házi granola, melynek rosttartalmát a hozzá kevert lenmag őrleménnyel és friss szezonális gyümölcsökkel is fokozhatjuk.

Lenmag őrlemény, a természetes koleszterin csökkentő

Egy evőkanálnyi lenmag őrlemény körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, mely hatékonyan csökkenti az éhségérzetet. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elfogyasztást követően béta-glükán típusú vízoldékony rosttartalma “kocsonyásodik”, megduzzad.  A béta-glükán típusú rostok az epesav felszívódását csökkentik, így növelik az epe oldékonyságát. A bevitt zsiradékok egy része nem szívódik fel teljesen, így csökkentik a triglicerid és koleszterin szintet. Ebből következik az őrölt lenmag szív és érrendszeri betegségeket megelőző hatása is.

A szerző, Nyikos Ráhel dietetikus a tudatosdieta.hu alapító-szerkesztője.

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.