Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Puszta jelenlétükkel fegyelmeznek

2023. május 22. 14:03
Egy szociális problémára sikeresen reagáltak a Haszkovón, ami viszont egyből szült egy másikat. A régóta fennálló kellemetlenségek ellen most úgy látszik, sikerült megtalálni a megoldást.

A probléma sok összetevős. Olyannyira, hogy szociális, közjóléti, gyermekvédelmi és közbiztonsági kérdéseket is felvet. Sokáig ráadásul úgy tűnt, hogy csak úgy lehet kezelni ezt, ha a szociális háló egyik ép darabjával foltozzák be az elszakadt részt, újabb lyukat ejtve egy másik helyen.

Hogy pontosan megtudjuk, miről is van szó, ahhoz egészen a Haszkovó-lakótelepig kell menni, azon belül is a Damjanich utca környékére. Itt működik már évek óta a Napsugár klub, egy olyan szociális foglalkoztató, amit még az előző önkormányzatban Takács László, a városrész akkori képviselője álmodott meg és segített megvalósítani. A klubnak egy fontos küldetése van: minden nap bevonzani a környéken csatangoló, hátrányosabb helyzetben élő gyerekeket, hogy különböző interaktív foglalkozások és előadások révén az utca helyett egy biztonságos helyen legyenek, ahol ráadásul fejlődhetnek is, mind szellemileg, mind pedig szociálisan.

A kezdeményezés bevált, de groteszk módon pont ez az egyik indikátora egy másik problémának. Ugyanis a Napsugár klubba elkezdtek szállingózni a gyerekek, később pedig már tudatosan keresték fel a Damjanich utca egyik társasházának földszintjén működő klubhelyiséget. Viszont az érdeklődő gyermekekkel együtt olyan fiatalokat is bevonzott a klub jelenléte, akik csupán az ajtóig jutottak el, a foglalkozások hívószavára már nem reagáltak, cserében ott maradtak a klub zárása után is a Deák iskola előtti parkban. Ezen a ponton még mindig megvonhatjuk a vállunkat, hiszen néhány padon ücsörgő kamasz legfeljebb a megkeseredett idős korosztálynak zavarja a szemét, de jelen esetben nem erről van szó.

Szerkesztőségünkbe eljutott több ott élő veszprémi panasza is, ezek pedig egybevágnak abban, hogy rendszeresek a késő esti kiabálások, de a park eszközei is látványosan nem a hektikus időjárás miatt rongálódnak csak meg, valamint reggelente annyi szemét van a kukák körül, amit naivitás lenne a nyestekre fogni. De érkezett panasz a szomszédos iskolából is, aminek az udvarát, előszeretettel vették birtokba ezek a fiatalok, sőt, tudunk olyan esetről is, amikor ugyanebből a korosztályból betörtek az intézménybe, komoly károkat okozva az egyik osztályteremben.

Tehát a lakótelep ezen részén kibontakozni látszott egy komoly szociális probléma, ami ráadásul fiatalkorúakat is érint, így különösen érzékeny odafigyelést igényelt a megoldása.

Az látható volt, hogy a Napsugár klub működése önmagában pozitív eredményeket ért el a kisebb gyermekeknél, de a kamaszok többségével kapacitás és a lehetőségek hiánya miatt ők sem tudtak mit kezdeni.

Márpedig az önkormányzatnak lépnie kellett, hiszen a lakosok panaszai már aljegyzői szintre is eljutottak.

Ekkor fordult a városvezetés az újonnan megalapított, egészen pontosan 2022 eleje óta működő Veszprémi Polgárőr Egyesülethez. Az egyesület megalapítását mi is végigkísértük, legutóbb akkor adtunk hírt róluk, amikor az önkormányzattal, több helyi szervezettel, valamint a megyei rendőr-főkapitánysággal is aláírták az együttműködési megállapodást.

A speciális civil szervezet – hogy miért speciális, arra még visszatérünk – a klasszikus polgárőri feladatok ellátásáras jött létre, viszont, ahogy már az alapításkor is elhangzott Takács Lászlótól, az egyesület elnökétől, miszerint szeretnék megvalósítani azt a célt, ami már régen megfogalmazódott a lakótelepi részeken, miszerint „minden lépcsőházba kell egy polgárőr”.

Takács László egyébként ugyanaz a személy, aki korábban önkormányzati képviselőként felelt a Haszkovó-lakótelep déli és keleti részéért, most pedig a polgárőr egyesület elnöke, korábbi képviselői tapasztalatait pedig itt tudja kamatoztatni.

Visszatérve a Damjanich utca környékén tapasztalható zavaró problémára, portálunkkal természetesen megkerestük a polgárőrök elnökét, miután tudomásunkra jutott, hogy már önkormányzati szinten is foglalkoznak a helyzettel.

Értesüléseinket ő is megerősítette, hogy érkezett az egyesülethez megkeresés a várostól, hogy a polgárőr egyesület lehetőség szerint aktívan legyen jelen az ominózus környéken és szükség estén lépjen közbe a közbiztonság megőrzése érdekében.

De pontosan milyen eszközei vannak erre egy polgárőrnek? - tettük fel a kérdést Takács Lászlónak, aki ezt megelőzően elmondta, egyesületük munkájában több olyan tag is részt vesz önkéntes alapon, akik ezen a környéken élnek, így jól ismerik a helyi viszonyokat és helyi problémákat.

Az egyesület elnökétől megtudtuk, a polgárőrökre ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a rendőrökre, azaz közfeladatot ellátó személyként kell tekinteni rájuk. Aki ellenszegül egy polgárőrnek, az olyan, mintha egy rendőrnek szegülne ellen. Ugyanakkor ezen önkéntesek kezében a hatóság munkatársainál kevesebb eszköz lehet csak, azaz fegyvert nem hordhatnak, de fizikailag sem léphetnek fel, csupán önvédelem céljából, viszont, mivel szoros összeköttetésben vannak a rendőrséggel, ha egy polgárőrnek intézkednie kell valakivel szemben, az nagyon hamar rendőrségi szintre tud emelkedni.

A Damjanich utca környékén viszont nem ez volt a cél, hogy polgárőrök és rendőrök közösen vegzálják a fiatalokat. Sokkal inkább a prevenció eszközeivel igyekeztek elejét venni azoknak a problémáknak, amelyektől az ott élők nyugalma felzavarodott, tette hozzá Takács László.

Ahogy elmondta, a legtöbb esetben a polgárőr puszta jelenléte is kellő erővel bír ahhoz, hogy a fiatalok disztingválják magukat. Azaz, nem próbálnak szankcionálni olyan eseteket, amikor teljesen szabadon a fiatalok kiülnek a parkba, de, ha eközben a magatartásuk olyan, ami mások számára zavaró lehet, akkor igenis fellépnek, figyelmeztetnek, ha kell, utasítanak határozottan, de nem agresszíven, hanem hatékony kommunikációval, mondja Takács László.

Márpedig az egyenruha, a mellény, a polgárőr jelvény a legtöbb esetben kellő erővel bír, hogy ezek a renitensebb fiatalok felhagyjanak korábbi harsány, egyesek számára megbotránkoztató viselkedésükkel a lakótelepen.

Körülbelül fél éve tartanak azok a napi szintű szervezett járőrözések a környéken, amit a Veszprémi Polgárőr Egyesület tagjai végeznek. Jelenleg hatan vannak, mindenki munka és család mellett ölti magára alkalmanként az egyenruhát, de az ideális ennek a létszámnak a duplája lenne Takács László szerint, aki hozzátette, az egyesület nyitott bárki előtt, aki eléggé elhivatott arra, hogy szabadidejében a közjóért és kiváltképp a lakhelyéért tegyen.

Az viszont már az önkormányzathoz benyújtott panaszok számának csökkenésében érezhető, hogy a polgárőrök munkája meghozta a gyümölcsét. Ezzel együtt nem nőtt a környéken a feljelentések száma sem. Utóbbi azért fontos – amire az elnöknél is rákérdeztünk – mert a Damjanich utca problémáját nem úgy sikerült megoldani, hogy a fiatalokat elzavarták más lakótelepi részre, hanem helyben érték el, hogy pozitív irányba változzon a magatartásuk, ezzel lenyugtatva a társasházak lakóinak közérzetét is.

A Veszprémi Polgárőr Egyesület a Damjanich utca környékén már felmutathat egy konkrét és számokban is mérhető eredményt, de a munkájuk sok esetben nem mérhető ilyen könnyen, mégis nélkülözhetetlenné válik időről időre. Takács László is hosszan sorolta, hogy hol és milyen módon vannak jelen Veszprémben. Többek közt sportversenyek biztosításánál, futballmérkőzések zavartalan lebonyolításánál, nagyobb közösségi eseményeknél, de még gyermekprogramoknál is, ahol ugyancsak a biztonságérzet megteremtése a fő feladata az egyesület tagjainak.

A polgárőrség, habár jogilag ugyanolyan egyesületként működik, mint például egy foltvarró kör, valójában az átlagnál jóval több szabálynak kell megfelelni, ezért is említettük a cikk elején, hogy egy speciális önkéntes csapatról van szó esetükben. Az még kevés, ha egy elhivatott ember létre akar hozni egy civil szervezetet, amit a polgárőr munkának akar szentelni. Ezt jogilag addig nem teheti meg, ami az országos szövetség nem fogadta be, ehhez viszont fel kell mutatni a helyi rendőrséggel kötött együttműködési megállapodást is. A szabályok kitérnek a polgárőrök felszerelésére is, valamint rendszeres képzéseket is tartanak nekik, hogy mikor, milyen szituációban, hogy léphetnek fel. Veszprémben ezt a munkát több, mint egy éve elvégezték, ekkor alapították meg az egyesületet, ami jelenleg is organikusan fejlődik, Takács László elmondása szerint addig, amíg minden városrészben kialakulnak a helyi magok, akik lokálpatrióta megfontolásból is részt vesznek a munkájukban.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.