Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Bemutatjuk az épületet, ahová hazatér a mozgáskultúra

2023. május 12. 13:38
A teljes EKF-program legnagyobb infrastrukturális beruházása készült el az egykori veszprémi gyermekkórház mozgásművészeti központtá való átalakításával. Az Acticity tervezésénél a falmászóktól a balett táncosokig mindenkire gondoltak, akik valamilyen mozgásformát űznek a környéken. Cikkünkben megmutatjuk kívülről és belülről is, hogy hogyan változott át az egykori egészségügyi intézmény funkciójában, miközben megőrizte századeleji patinás jegyeit is.

Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ átadásával Veszprém egy újabb kulturális-művészeti központtal gazdagodott, ahol otthonra találnak azok a veszprémi tánc és más mozgásformákat űző emberek és csoportok, amelyek eddig méltatlan körülmények között folyamatosan helyhiánnyal küszködve dolgoztak.

A 11,2 milliárd forintos beruházás az EKF kulturális infrastrukturális fejlesztések koncepcióját is méltón fejezi ki: egy, a város közepén csaknem két és fél évtizede üresen és romosan álló épület, a mindenki által ismert egykori Heim Pál gyermekkórház újult meg és kapott olyan új funkciókat, amelyek évtizedek múlva is hozzájárulnak a város és régió kulturális igényeinek kielégítéséhez.

Az újjávarázsolt épületben olyan különböző mozgásformákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a klasszikus balett, a jazz balett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwon-do, a légtorna és a légtánc, a zumba és az aerobic, vagy akár a petanque és a jóga.

Több tucat mozgásforma képviselői így egy épületben működhetnek, gyakorolhatnak, edzhetnek majd, így az ActiCity hosszú távon is gazdaságosan és önfenntartó módon működhet.

Az épületben összesen 12 próbaterem, egy versenyekre alkalmas falmászópálya, egy több száz vendéget befogadni képes rendezvényterem, valamint étterem és kávézó található. A főépületben balett, valamint egyéb tánc- és mozgásformák kaptak helyet, az üvegfolyosóval kapcsolódó mellékéképületben (amely a nyolcvanas években mosodaként működött) pedig a veszprémi néptánccsoportok és falmászók tarthatják meg foglalkozásaikat.

A tervezők arra is gondoltak, hogy minden korosztály számára nyitott legyen az ActiCity, így ősztől tematikus gyermekfoglalkoztatóban vigyáznak a gyerekekre amíg a szülők táncolnak, vagy edzenek, illetve a szülők egy külön teremben közösségi munkaállomásokon tudnak kényelmesen dolgozni, amíg a gyerek balett vagy néptánc foglalkozáson vesz részt.

Az Acticity egyik oldalán ősfás park várja a vendégeket, mellette petanque pályán edzhetnek a város sikeres versenyzői. Az ActiCity környezetének rendezésével, a meglévő angol stílusú park megőrzésével a családok a belváros közelében egy nyugodt parkban tölthetik el szabadidejüket. Az épület előtt 1500 főt tud befogadni a szabadtéri rendezvénytér, így számos, nagyon különböző igényt kielégítő épület nyílt meg.

A beruházás helyszínén egy új, háromszintes parkolóház is épült, amely nem csak a mozgásközpontba érkezőket szolgálja ki, hanem az eddigi veszprémi parkolóhiányra is megoldást jelent, 154 parkolóhellyel, amelyből 6 db mozgáskorlátozott és 4 db elektromos töltőállomáshoz kapcsolódó.

A 11,2 milliárd forintos beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának köszönhető. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese a VEMÉV-SZER Kft. és a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium lett, a tervezési feladatokat az Gall és Társai Építésziroda Kft. végezte, a vezető tervező Anthony Gall.

A beruházás teljes körű lebonyolítását a Veszprémi Önkormányzat tulajdonában lévő Veszprém 2030 Kft. végezte.

Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot egy pályázaton nyertes cég, a Swing-Swing Kft. üzemelteti, amely, ilyen területen már jelentős tapasztalattal rendelkezik, mert Veszprém egy másik kiemelkedő kulturális intézményét, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Teret több mint egy évtizede sikeresen vezetik.

A hivatalos megnyitó után portálunknak nyilatkozó Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője – a tervezés és építkezés lebonyolításáért felelős cég vezetője – elmondta, összesen 13,5 ezer négyzetméteren terül el az új épületegyüttes. A kivitelezők 2021 őszén álltak neki a munkának, ami így alig másfél évet vett igénybe. Ugyanennyi idő volt a tervezés, engedélyeztetés és közbeszerzési eljárások lefolytatása is. Lamos Péter ezzel kapcsolatban hozzátette, mindegyik fázis határidőre és a lehető leggyorsabban történt meg, így a terveknek megfelelően adhatták át az Acticity-t a veszprémieknek.

Az intézménybe már be is költöztek az új lakói, hétfőtől pedig teljes kapacitással működik minden szolgáltatása.

Galéria
Acticity - ahová hazajár a mozgásművészet
Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas A Kossuth utcai elmaradó karácsonyi vásáron túl is van adventi hangulat Veszprémben, ehhez csak el kellett menni szombaton az ActiCity-hez, ahol 50, valódi minőséget képviselő kiállítóval szervezték meg a Bohém kézműves- és designvásárt szombaton. A vásári programok vasárnap is folytatódnak a környéken. Képriportunkban mutatjuk a szombati legjobb pillanatokat. 2023. december 10. 11:10 Veled végtelen – jön az 1x1 fesztivál Veled végtelen – jön az 1x1 fesztivál Szeptember 21-23. között az Acticityben rendezik meg az EKF támogatásával megvalósuló, a Három Királyfi Három Királylány alapítvány által szervezett fesztivált. Koncertekre, kulturális eseményekre, kommunikációs és gasztronómiai workshopra várják az érdeklődőket. 2023. szeptember 20. 15:24 Két keréken alkotnának maradandót VESC Két keréken alkotnának maradandót Igazán impozáns környezetben, a frissen átadott ActiCity szabadtéri színpadánál mutatkozott be hétfőn a Veszprémi Egyetemi Sport Club legújabb szakosztálya. 2023. május 15. 18:30 Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket Méghozzá a pár napja megnyílt ActiCity belső udvarán, ahol a Magyar Kerékpárosklub veszprémi szervezete partnereivel közösen várja azokat, akik úgy döntenek, a hét közepén biciklivel mennek munkába, de előtte még jól esne nekik egy frissítő reggeli. 2023. május 15. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.