Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 15. Zsófia
Veszprém
19°C
2024. május 15. Zsófia
Veszprém
19°C

A Petőfi-emlékévről és a 200 éves Himnuszról is szól az EKF Irodalmi Romkoncertek sorozata

2023. május 4. 12:53 // Forrás: VEB2023
Kollár-Klemencz László, Harcsa Veronika, Dresch Mihály, Pátkai Rozina, Maszkura, valamint Nyáry Krisztián és Bősze Ádám is fellép a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi Romkoncert-sorozatának 2023-as évadában.

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata. 

A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki, vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt és az előadók minimális hang-és fénytechnika igénybevételével játszanak. Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között, éppen ezért lesznek az előadások kis létszámúak. 

Május 28-án, az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom tövében Kollár-Klemencz László zenés irodalmi előadása nyitja az idei sorozatot. A Kistehén zenekar egykori frontemberének első regénye 2021-ben jelent meg Öreg banda címmel. Az előadás gerincét ez a regény és a hozzá kapcsolódó dalok adják majd. 

Harcsa Veronika és Gyémánt BálintHarcsa Veronika és Gyémánt Bálint

Június 18-án, a kővágóörsi zsinagóga udvarán Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című estjét láthatják és hallhatják az érdeklődők. Az előadáson a zenészpáros ismert 20. századi magyar költők kevésbé ismert verseit adja elő. A verseket Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. Vendég: Dresch Mihály. 

Július 30-án, a veszprémi Margit-romoknál Pátkai Rozina és zenekara MINKA x Petőfi című produkciója különleges zenei és irodalmi utazást ígér. Az énekesnő a bossa novától a kísérletező elektronikus zenéhez, a portugál zenei tradíciótól pedig saját anyanyelvéhez talált vissza. Hazai költőink művei kerülnek feldolgozásra ezen a zenei és irodalmi utazáson, amelynek legújabb főszereplője Petőfi Sándor, ezzel emlékezve születésének 200. évfordulójára. 

Pátkai RozinaPátkai Rozina

Augusztus 27-én, a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál, szintén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva, Maszkura (Bíró Szabolcs) és Petruska András zenészek, valamit Kathy Zsolt színész előadásában a Felül a gálya című előadást hallhatjuk. A megzenésített Petőfi-versek mellett helyet kap a klasszikus szavalás is, ám kissé újraértelmezve, aktualizálva, megspékelve némi fanyar humorral. 

 Az eseménysorozat záróelőadásával egy korábbi ígéretünknek szeretnénk eleget tenni. A magyar kultúra napjára szervezett A nagy Himnusz sztori című programra hatalmas volt az érdeklődés, és mivel nagyon hamar beteltek a regisztrációs helyek, elhatároztuk, hogy még 2023-ban újra elhozzuk Veszprémbe Nyáry Krisztián és Bősze Ádám produkcióját.  A nagy Himnusz sztori egyszál zongorával kísért „kamaraverziója” szeptember 3-án, a veszprémi Margit-romoknál lesz látható.  

Bősze Ádám és Nyáry KrisztiánBősze Ádám és Nyáry Krisztián

A minimális környezetterhelés, a természet és a történelem értékeinek felfedezése és védelme kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért az előadások ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg. 

A sorozat eseményei ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az eseményekre a regisztráció a fellépések előtt pár héttel indul. – az első koncertre: Kollár-Klemencz László – Öreg banda  – már nyitva van a regisztrációs felület.
 

vehir.hu
további cikkek
Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. ma 10:33 Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. 2024. május 13. 8:51 Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában német nemzetiség Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában A Gizella-napok zárónapján, vasárnap a Hangvillában a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat is képviseltette magát. A gála színvonalas műsorára rendkívül sokan voltak kíváncsiak, mondhatni a csilláron is lógtak. 2024. május 13. 14:15 A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. 2024. május 12. 10:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.