Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szívhez szóló műalkotások

2023. május 4. 22:43
Pálfy Gusztáv Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kiállításának megnyitójával indult útjára az idén 30 éves Gizella-napok programsorozat. Az emberi élet minden rezdülését bemutató, körülbelül kétszáz kisplasztikákból álló galéria kecskeméti székhelyű, de néhány részletét most a Városháza aulájában is megtekinthetnek az érdeklődők.

A kiállítást Porga Gyula polgármester nyitotta meg, megköszönte özvegy Pálfy Gusztávnénak, hogy felajánlásával hozzájárult ahhoz, hogy egy valóban különleges eseménnyel indulhasson útjára a veszprémiek legfontosabb ünnepsorozata, a Gizella-napok. Kiemelte: bár a művész Kecskeméten élt és alkotott, ezer szállal kötődött Veszprémhez, és a város kötelezettségének tekinti, hogy örökségét tovább ápolják.

Pálffy Gusztávné is megosztotta gondolatait: büszkeséggel tölti el, hogy Veszprém város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, hiszen ő is ide járt általános iskolába, de azóta is sokszor visszatér, Veszprém mindig fontos helyet foglalt el férje és az ő életében. Pálfy Gusztávnak a művészet, a szobrászat nem munka volt, hanem hobbi és igazi szerelem. Alkotásaiban tökéletesen adja vissza az emberi lét legfontosabb mozzanatait, mint például az anyaság, a szerelem, az öregedés vagy akár a halál pillanatait.

Pálfy Gusztáv 2021-ben hunyt el, s bár a művész már nincs köztünk, munkássága az ő szavaival jellemezhetőek leginkább:

,,Pályámat végigkíséri az élet szépségeinek ábrázolása.  Sok szobrom nem több mint egy fontos tőmondat, máskor egy elragadtatott sóhaj vagy fájdalmas kiáltás. Bár egész életemben ezzel foglalkoztam, számomra megunhatatlan csoda, miképp lesz a gondolatból – a tűzben megolvasztott fém felhasználásával – egy kézbe fogható, szívhez szóló műalkotás. Szobraim az emberi lét egyszerű, de mégis felemelő eseményeivel foglalkoznak. Kérdéseket tesznek fel a teremtésről, a halálról, a szépségről és az élet elpusztításáról, a háborúról."

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Idén először Szemrevaló Filmfesztivál Veszprémben is Idén először Szemrevaló Filmfesztivál Veszprémben is A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét idén először Veszprémben is megrendezik. Október 12-15. között a Foton ad otthont a különleges rendezvénynek.  ma 12:50 Örömtánccal töltődtek az idősek Örömtánccal töltődtek az idősek A szenior örömtánc az idős emberek szellemi, fizikai és mentális aktivitásainak legelterjedtebb formája. A Táncolj még Országos Szenior Örömtánc Találkozó nemcsak az időseket töltötte fel vasárnap délelőtt a Március 15. u. sportcsarnokban. tegnap 15:05 Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. 2023. október 1. 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. 2023. szeptember 30. 21:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.