Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”

2023. május 1. 21:58
A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt.

A Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környéke, és az Erzsébet-liget a város központi helyén helyezkedik el, de a város lakói ez idáig csak áthaladtak rajta, kialakítását tekintve nem lehetett megfelelően igénybe venni a parkhasználati vagy szabadtéri funkciókat.

A fejlesztés során egybefüggő sétálóövezet alakítottak ki, amely a nyitás előtt álló ActiCity kulturális központtól indul, végig az Erzsébet-sétányon át, magába foglalja a Laczkó Dezső Múzeum előtti területet – mely eddig parkolóként funkcionált – a rehabilitációs fejlesztésen átesett Kálvária-dombot és közvetlen környékét is.

Az új zöld övezetre autók nem hajthatnak be, a tervezők és a kivitelezők törekedtek rá, hogy egy nyugodt és békés parkot hozzanak létre a veszprémiek és az idelátogatók részére.

A zöldfelületek megújultak, több, mint negyvenezer növényt ültettek a területen, és létrehoztak egy, az őshonos magyar – jellemzően a bakonyi térségben megtalálható - nővényfajokat bemutató etnobotanikai kertet is a múzeum és a tájház között.  

A felújított, zöldben gazdag területet azonban élettel is meg kell tölteni: igyekeztek a fejlesztésekkel minden generációt megcélozni. A Laczkó Dezső Múzeum és a Zeneiskola előtti közösségi téren modern, a környezetbe illeszkedő játszóteret hoztak létre a legkisebbek számára, a kikapcsolódni vágyóknak pedig utcabútorokat helyeztek el – napozó ülőkék és padok sorakoznak végig a ,,Zöld Városban”.

A játszótér elemeiben a meglévő, koros vadgesztenyefák terméseit és leveleit is tükrözi. A kivitelezők külön figyelmet fordítottak rá, hogy amellett, hogy a játszótér eszközei magas minőségűek, és nagy teherbírásúak legyenek, az egybefüggő, designos elemekkel ellátott, öntött gumiburkolat teljesen vízáteresztő legyen a környező zöldövezetre való tekintettel.

A Kálvária-domb körül támfalsétányt alakítottak ki, megújult lépcsősort és rámpát építettek, mindezt úgy, hogy a mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára is akadálymentes lehessen a közlekedés az egész területen.  

A Veszprém szívében elhelyezkedő tér egyik közkedvelt pontja lesz majd valószínűleg az új kávézó, mely a Kálvária-domb mellett helyezkedik el, a legmodernebb gépészettel ellátva, egy összefüggő, napos terasszal együtt. A Megyeház-térre nyíló kávézó födémjén zöldtető épült, kívülről látszóbeton kialakítást kapott – a fejlesztéseknek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a környezetéhez.

Május 3-án, szerdán a város szervezésében lehetőség nyílik a Zöld Város megtekintésére egy vezetett séta keretében. A programon mindenkit szívesen és szeretettel várnak, délután fél öttől a Csermák Antal zeneiskola előtt lehet csatlakozni, és közösen bejárni a területet, amely méltó büszkesége lehet Veszprémnek a jövőben – az alapok már megvannak, a többi már csak a város lakóin múlik.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 Közös zenélés a zene világnapján Közös zenélés a zene világnapján Szeptember 29-én, a zene világnapja alkalmából közösségben élhetik meg a zenélés örömét fiatalok és idősebbek, kezdők és képzett zenészek a Pannon Köztéren. A Hangjáték ünnepi programja egy délutánba sűrítve mutatja meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei fejlesztési programjának lényegét: zenélni jó!  A Hangjáték két éve adja át a zenélés örömét egyre szélesebb rétegeknek.   2023. szeptember 26. 16:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.