Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”

2023. május 1. 21:58
A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt.

A Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környéke, és az Erzsébet-liget a város központi helyén helyezkedik el, de a város lakói ez idáig csak áthaladtak rajta, kialakítását tekintve nem lehetett megfelelően igénybe venni a parkhasználati vagy szabadtéri funkciókat.

A fejlesztés során egybefüggő sétálóövezet alakítottak ki, amely a nyitás előtt álló ActiCity kulturális központtól indul, végig az Erzsébet-sétányon át, magába foglalja a Laczkó Dezső Múzeum előtti területet – mely eddig parkolóként funkcionált – a rehabilitációs fejlesztésen átesett Kálvária-dombot és közvetlen környékét is.

Az új zöld övezetre autók nem hajthatnak be, a tervezők és a kivitelezők törekedtek rá, hogy egy nyugodt és békés parkot hozzanak létre a veszprémiek és az idelátogatók részére.

A zöldfelületek megújultak, több, mint negyvenezer növényt ültettek a területen, és létrehoztak egy, az őshonos magyar – jellemzően a bakonyi térségben megtalálható - nővényfajokat bemutató etnobotanikai kertet is a múzeum és a tájház között.  

A felújított, zöldben gazdag területet azonban élettel is meg kell tölteni: igyekeztek a fejlesztésekkel minden generációt megcélozni. A Laczkó Dezső Múzeum és a Zeneiskola előtti közösségi téren modern, a környezetbe illeszkedő játszóteret hoztak létre a legkisebbek számára, a kikapcsolódni vágyóknak pedig utcabútorokat helyeztek el – napozó ülőkék és padok sorakoznak végig a ,,Zöld Városban”.

A játszótér elemeiben a meglévő, koros vadgesztenyefák terméseit és leveleit is tükrözi. A kivitelezők külön figyelmet fordítottak rá, hogy amellett, hogy a játszótér eszközei magas minőségűek, és nagy teherbírásúak legyenek, az egybefüggő, designos elemekkel ellátott, öntött gumiburkolat teljesen vízáteresztő legyen a környező zöldövezetre való tekintettel.

A Kálvária-domb körül támfalsétányt alakítottak ki, megújult lépcsősort és rámpát építettek, mindezt úgy, hogy a mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára is akadálymentes lehessen a közlekedés az egész területen.  

A Veszprém szívében elhelyezkedő tér egyik közkedvelt pontja lesz majd valószínűleg az új kávézó, mely a Kálvária-domb mellett helyezkedik el, a legmodernebb gépészettel ellátva, egy összefüggő, napos terasszal együtt. A Megyeház-térre nyíló kávézó födémjén zöldtető épült, kívülről látszóbeton kialakítást kapott – a fejlesztéseknek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a környezetéhez.

Május 3-án, szerdán a város szervezésében lehetőség nyílik a Zöld Város megtekintésére egy vezetett séta keretében. A programon mindenkit szívesen és szeretettel várnak, délután fél öttől a Csermák Antal zeneiskola előtt lehet csatlakozni, és közösen bejárni a területet, amely méltó büszkesége lehet Veszprémnek a jövőben – az alapok már megvannak, a többi már csak a város lakóin múlik.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.