Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Patikarobot gyorsítja a gyógyulást Veszprémben

2023. április 25. 15:45
Új üzletet nyitott a Csillag Patikák gyógyszertárlánc Veszprémben, ahol egy olyan informatikai újdonsággal is lehet már találkozni, ami eddig nem volt a megyeszékhelyen. A patikarobot 5 m/s-os sebességgel közlekedik a polcok között és óránként 200 gyógyszerkészítményt tud kiadni a pácienseknek.

A Csillag Patikák brand már hosszú évek óta ismert a veszprémiek körében, az üzletlánc 13 patikájából 12 a vármegyében, ebből 5 pedig Veszprémben működik. Ezek sora bővült most az Almádi úton, a Stop Shop bejáratánál lévő épületben, ahol egy újdonságnak számtó technológiával is találkozhatnak a betérők.

A patikarobot egy olyan német fejlesztésű informatikai és mechanikai rendszer, amely képes gyakorlatilag pillanatok alatt megkeresni és leemelni a polcokról azokat a gyógyszereket, amelyekről a páciensek receptjei szólnak. A sorok között 5 m/s-os sebességgel mozog az automatizált robotkar, ami könnyen elboldogul akár 12 ezer darab doboz között is, óránként pedig körülbelül 200 készítményt tud kiadni a pultba, ezzel jelentősen felgyorsítva a patika kiszolgálását.

A rendszert ráadásul úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb energiát használja, óránként mindössze három lámpaizzó energiájával képes működni.

A Csillag Patikák legújabb üzletébe egy ilyen rendszert telepítettek, aminek ünnepélyes átadója és bemutatója kedden délelőtt volt. Az eseményen Keresztes Krisztián, a patikalánc marketingigazgatója elmondta, a sikeres vállalkozásukat két irányelv alapján szervezik. Egyrészről igazodnak a kor elvárásaihoz és az ügyfeleik igényeihez, ezért szerezték be ezt a rendszert is, ami jóval gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a kiszolgálást. A másik szempont pedig az, hogy ezáltal kitűnnek a piacon, lévén, hogy ilyen megoldás sehol máshol nincs a környéken.

Az eseményen jelen volt a Csillag Patikák számos gyógyszeripari partnere is, az illetékes felügyeleti szervek képviselői, valamint Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője és Porga Gyula polgármester is.

Utóbbi köszöntőjében kiemelte: örömmel tölti el, amikor a veszprémi vállalkozások a saját szolgáltatásaik minőségének fejlesztésével tesznek azért, hogy Veszprém még élhetőbb város legyen. Egy helyi vállalkozás sikere pedig közös eredménye a veszprémieknek – tette hozzá Porga Gyula.

A patikarobot működése egyébként nemcsak a gyógyszertár kiszolgálását gyorsítja fel, az előtérben kihelyezett képernyőn keresztül az is látszik, hogy éppen mi történik a pult mögötti sorokban, ahol ez a 21. századi technológia dolgozik éppen.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.