Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sikeres rajt után tovább folytatódik a programsorozat az EKF keretében

2023. április 20. 12:47
A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón összefoglalták az Európa Kulturális Fővárosa első negyedévében elért sikereket, amely mintegy 840 kulturális programot foglalt magába, és csaknem 50 ezer látogatóval ismertette meg Veszprémet és a régiót.

Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter részletezte a két legfontosabb szempontot, amelyeket figyelembe vettek az EKF indulásánál: egész Európával szerették volna megismertetni Veszprémet és a régiót, illetve remélték, hogy a kultúra hozzájárulásával maga a térség is fejlődik majd a programsorozaton keresztül. A nemzetközi sajtómegjelenések igazolták ezeket a várakozásokat, közel 1500 cikk jelent meg Veszprém és a régió kulturális törekvéseiről. A miniszter kitért arra is, hogy az események tekintetében ez egy rendkívül sikeres és intenzív negyedév volt, 116 településen, mintegy 176 esemény zajlott le. A programoknak köszönhetően felélénkült az idegenforgalom is a térségben, hiszen több mint 600 ezer látogatót vonzottak ide ezekkel a rendezvényekkel. A legtöbben a Megnyitón, és a Holtszezon Irodalmi Fesztiválon vettek részt, a miniszter pedig reméli, hogy a soron következő fesztiválok is hasonló érdeklődést élveznek majd.

Porga Gyula, polgármester elmondta az elvárásaikat messze túlszárnyalták az elért számok a látogatók és a sajtómegjelenések tekintetében. Növekedtek az idegenforgalmi mutatók az első negyedévben, de a polgármester kiemelte, számukra a legfontosabb az volt, hogy maguk a veszprémiek és a térségben élők kielvezhessék és magukénak tudhassák az EKF adta új lehetőségeket. Az EKF szervezői ezt a célkitűzést fogalmazták meg elsőként, és a Megnyitó sikerének köszönhetően úgy érzik az elsőnegyedév beigazolta a várakozásokat. A nyitóünnepség hangulatát pedig szeretnék az egész évben tovább vinni.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúrális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója az első negyedév legsikeresebb programjait részletezte. Többek között kitért a Holtszezon Irodalmi Fesztiválra, amelyet szeretnének egyfajta hagyományként továbbra is fenntartani, valamint a nem régen lezajló – Magyarországon eddigi legnagyobb - Blues Fesztiválra, ahol a Grammy-díjas előadókkal sikerült egy olyan korosztályt, és réteget is megmozgatnia az EKF-nek, akik talán nem tudtak az eddigi programokban aktívabban részt venni.

Mike Friderika, az EKF programfejlesztési igazgatója a régió eddig lezajlott, vagy még folyamatban lévő, jelentős programjait foglalta össze. Az egyik legnagyobb volumenű programsorozat a Pajta-program nevet viseli, melynek célja, hogy minden – a programban részt vevő- település megmutathassa a saját, helyi közösségének kulturális hagyományait és törekvéseit.

Dr. Navracsics Tibor miniszter a programok ismertetése után kitért az infrastrukturális fejlesztésekre is. A cél nem az volt, hogy új épületeket hozzanak létre, hanem a régiek megújulása. Nem csak építészetileg, de funkciójukat tekintve is, hogy ezek a beruházások a közösséget szolgálják. Példaként megemlítette a Balatonalmádi Multifunkcionális Közösségi Teret, mely 120 millió forint értékben, vagy a Baláca római villagazdaságot, amely 500 millió értékben újulhatott meg.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy három jelentős szempontot vettek figyelembe az infrastrukturális beruházások során. Az első cél a veszprémiek és a térség életminőségének javítása volt, a másik, hogy ne csak pontszerű beruházások jöjjenek létre, hanem a környezetük számára is kitágítsák a lehetőségeket. A harmadik jelentős szempont pedig, hogy ezek a fejlesztések hosszútávon is fenntarthatóak legyenek.  A közösségi terek fejlesztésére nagy hangsúlyt fektettek, mint például a Jutasi KözTér, a Ruttner-ház felújítása, vagy az egyik legnagyobb projekt az ActiCity létrehozása.

A sajtótájékoztató keretében ismertettek néhány várható programot is, köztük az új Gyárkert Kultúrparkban május elején induló programsorozatot, melynek keretében 4 hónap alatt 60 hazai és nemzetközi sztárfellépő érkezik Veszprémbe. A régiós fesztiválok sora folytatódik Balatonalmádiban is, BEAT fesztivál néven, június 22. és 24. között. Veszprém hagyományos rendezvénye, az idén 30 éves Gizella Napok a korábbinál is színesebb, 9 napos programmal jelentkezik, a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza Veszprém pedig a Balaton festője, Egry József születésének 140-ik évfordulójára tervezett kiállítások nyitására készül júniusban.

Az év végéig 3000 programot, eseményt terveznek az EKF kereteiben, így ezek áttekintésére az eddigi applikáció mellett a szervezők márciustól már havi rendszerességgel online és nyomtatott műsorfüzetet is készítenek. A műsorfüzetek elérhetőek a régió turisztikai információs pontjain és vendéglátó helyein túl a budapesti információs pontokon is.

Az április és májusi programfüzet az alábbi linkekről elérhető:

https://veszprembalaton2023.hu/blob/veb2023-programfuzet-marcius-aprilis.pdf

https://veszprembalaton2023.hu/blob/veb2023-programfuzet-majus.pdf

Mindig friss információk a VEB2023 EKF-ről:

Web: http://veszprembalaton2023.hu/  és https://helloveb.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/

Instagram: https://www.instagram.com/veszprembalaton2023/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEXXLKVQnFKDbOlptyY5S6A/featured

Podcast: https://bit.ly/2023_spotify

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Egy mozgalmas és nagyszabású nyílt nap kereteiben, sok-sok izgalmas programmal és meglepetéssel várják az állatbarát kicsiket és nagyokat most szombaton az Állatvédelmi Kompetencia Központban.   tegnap 12:09 Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Horváth Ákos, meteorológus lesz az MTVA-VEAB előadás-sorozatának következő vendége. tegnap 10:14 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.