2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Tánccal tehetjük jobbá az életünket – a tudomány szerint is

2023. április 23. 20:48
Bár elsőre nehéz megfogalmazni, mi lehet a tánc evolúciós haszna, mégsem lehet véletlen, hogy a világon minden kultúrában jelen van, még az esőerdők mélyén élő, többé-kevésbé érintetlen kvázi-ősközösségekben is.

Ez azt jelzi, hogy a tánc egy ősi örökség, ami még azelőtt vált az életünk részévé, hogy az emberi faj szétszóródott volna és benépesítette volna a bolygót. A legkorábbi ránk maradt bizonyítékok a létezésére azok az indiai barlangrajzok, amelyben egymásba kapaszkodó, valamiféle körtáncot járó emberek láthatók – ezeket a rajzokat nagyjából tízezer évesre datálják a szakemberek. 

Táncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / WikipediaTáncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / Wikipedia

A tánc azóta kísér minket, hogy először két lábra álltunk. Az idők során éppúgy jelen volt a falusi mindennapokban, ahogy a királyi udvarokban. Az évszázadok alatt művészetté vált, fejlődött, különböző változatai alakultak ki, de mindeközben nagyon is ösztönös maradt: figyeljük csak meg, ahogy a kisgyerekek, akik még járni sem tudnak, azonnal mozogni kezdenek, amint zenét hallanak! Sokan azonban lemondunk róla, miközben felnövünk – ahogy megannyi más, belülről fakadó, ösztönös, örömet okozó tevékenységről is, amelyeket gyerekként űztünk.

Pedig a tánc olyan, mint a ragasztó: és nem csak a társadalmunkat tartja egyben – hiszen ősidők óta része olyan közösségi alkalmaknak, mint a vallási szertartások vagy családi ünnepek –, hanem bizonyítottan pozitív hatással van az egyénre, a mentális egészségünkre is. Christopher Bergland a Psychology Today-ben publikált cikkében azt fejtegeti, hogy a tánc olyan agyterületeket kapcsol be, amelyek az érzelmek és emlékek feldolgozásában, minden személyközi kapcsolódásban, interakcióban, valamint önmagunk megértésében is szerepet játszanak. 

Ez azt is jelenti, hogy a tánc nem csak abban a pillanatban fejti ki jótékony hatását, amikor éppen műveljük, hanem hosszabb távon megváltoztatja, ahogy gondolkozunk és kommunikálunk.

Fotó: Ardian Lumi on UnsplashFotó: Ardian Lumi on Unsplash

A Bergland által hivatkozott finn kutató, Hanna Poikonen azt írja: 

A zenélést és mozgást vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a két ember agya azonos frekvenciára hangolódik. Az alacsony frekvenciájú agyhullámokban kimutatható, ahogy a résztvevők szinkronba kerülnek. Az agyak összehangolódása zavartalan együttműködést tesz lehetővé, és elengedhetetlen ahhoz, hogy harmonikus zenét és mozdulatokat hozzanak létre. A képesség, hogy ráhangolódjunk egymás agyhullámaira, létfontosságú az empatikus közösségek kialakulásához. 

Poikonen szerint a tánc a Parkinson, a demencia vagy a depresszió kezelésében, a stressz és a szorongás oldásában is használható terápiás eszközként. 

A tánc tehát bizonyítottan jobbá teheti az életünket – érdemes adni neki egy esélyt – különösen most, hiszen szombaton ünnepeljük a tánc világnapját, amivel az UNESCO a francia táncművész Jean-Georges Noverre (1727–1810), a modern balett megalkotójának születésnapjára emlékezik.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
A legjobb szörpalapanyagok egyike a fantasztikus aromájú, csodás illatú bodzavirág. A májusban és júniusban virágzó fekete bodza virágából azonban nemcsak szirup, de számtalan más finomság is készíthető. Hol gyűjtsük, hogyan gyűjtsük, és mire használjuk a bodzát?
Véget ért A tánc fesztiválja
Véget ért A tánc fesztiválja
A hétvégén átadták a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál díjait. Galériánkban felelevenítjük az elmúlt hét emlékezetes pillanatait.
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Országos táncversenyt rendeztek Veszprémben
Országos táncversenyt rendeztek Veszprémben
Veszprémben rendezte meg az országos táncverseny döntőjét a KID Rock and Roll SE vasárnap.
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.