Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tánccal tehetjük jobbá az életünket – a tudomány szerint is

2023. április 23. 20:48
Bár elsőre nehéz megfogalmazni, mi lehet a tánc evolúciós haszna, mégsem lehet véletlen, hogy a világon minden kultúrában jelen van, még az esőerdők mélyén élő, többé-kevésbé érintetlen kvázi-ősközösségekben is.

Ez azt jelzi, hogy a tánc egy ősi örökség, ami még azelőtt vált az életünk részévé, hogy az emberi faj szétszóródott volna és benépesítette volna a bolygót. A legkorábbi ránk maradt bizonyítékok a létezésére azok az indiai barlangrajzok, amelyben egymásba kapaszkodó, valamiféle körtáncot járó emberek láthatók – ezeket a rajzokat nagyjából tízezer évesre datálják a szakemberek. 

Táncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / WikipediaTáncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / Wikipedia

A tánc azóta kísér minket, hogy először két lábra álltunk. Az idők során éppúgy jelen volt a falusi mindennapokban, ahogy a királyi udvarokban. Az évszázadok alatt művészetté vált, fejlődött, különböző változatai alakultak ki, de mindeközben nagyon is ösztönös maradt: figyeljük csak meg, ahogy a kisgyerekek, akik még járni sem tudnak, azonnal mozogni kezdenek, amint zenét hallanak! Sokan azonban lemondunk róla, miközben felnövünk – ahogy megannyi más, belülről fakadó, ösztönös, örömet okozó tevékenységről is, amelyeket gyerekként űztünk.

Pedig a tánc olyan, mint a ragasztó: és nem csak a társadalmunkat tartja egyben – hiszen ősidők óta része olyan közösségi alkalmaknak, mint a vallási szertartások vagy családi ünnepek –, hanem bizonyítottan pozitív hatással van az egyénre, a mentális egészségünkre is. Christopher Bergland a Psychology Today-ben publikált cikkében azt fejtegeti, hogy a tánc olyan agyterületeket kapcsol be, amelyek az érzelmek és emlékek feldolgozásában, minden személyközi kapcsolódásban, interakcióban, valamint önmagunk megértésében is szerepet játszanak. 

Ez azt is jelenti, hogy a tánc nem csak abban a pillanatban fejti ki jótékony hatását, amikor éppen műveljük, hanem hosszabb távon megváltoztatja, ahogy gondolkozunk és kommunikálunk.

Fotó: Ardian Lumi on UnsplashFotó: Ardian Lumi on Unsplash

A Bergland által hivatkozott finn kutató, Hanna Poikonen azt írja: 

A zenélést és mozgást vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a két ember agya azonos frekvenciára hangolódik. Az alacsony frekvenciájú agyhullámokban kimutatható, ahogy a résztvevők szinkronba kerülnek. Az agyak összehangolódása zavartalan együttműködést tesz lehetővé, és elengedhetetlen ahhoz, hogy harmonikus zenét és mozdulatokat hozzanak létre. A képesség, hogy ráhangolódjunk egymás agyhullámaira, létfontosságú az empatikus közösségek kialakulásához. 

Poikonen szerint a tánc a Parkinson, a demencia vagy a depresszió kezelésében, a stressz és a szorongás oldásában is használható terápiás eszközként. 

A tánc tehát bizonyítottan jobbá teheti az életünket – érdemes adni neki egy esélyt – különösen most, hiszen szombaton ünnepeljük a tánc világnapját, amivel az UNESCO a francia táncművész Jean-Georges Noverre (1727–1810), a modern balett megalkotójának születésnapjára emlékezik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.