Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C

Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk

2024. július 9. 11:40
A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót.

A tekintetem a hőmérőre siklik, máris 27 fok van a lakásban, és ennél még sokkal rosszabb is lesz. Erős a késztetés, hogy minden élelmiszernek látszó tárgyat azonnal bedobjak a hűtőbe – abból baj nem lehet. Vagy mégis? 

Valójában bizonyos élelmiszerek minőségének csak árthat, ha hűtőszekrénybe kerülnek. Ilyen például a paradicsom, ami nagyrészt vízből áll, a víz sűrűségére pedig négy Celsius-fokon a legmagasabb. Ahogy a paradicsomban található víz térfogata a hűtés hatására csökken, a gyümölcs struktúrái sejtszinten roncsolódnak, ami mind az állagára, mind az ízére rossz hatással van. A paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, és elfogyasztani, mielőtt megromlana. Ugyanez az oka annak, hogy a dinnyét sem érdemes hűtőben tárolni, ez ugyanis az íz rovására megy. 

Illusztráció: Polina Tankilevitch / PexelsIllusztráció: Polina Tankilevitch / Pexels

Hasonlóan kellemetlen következményekkel jár, ha az olívaolaj a hűtőbe kerül: a hidegben ugyanis zavarossá válhat, és az íze is romlik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajon az sem segít, ha állandóan kéznél van a tűzhely mellett, ugyanis a hő is rontja a minőségét. Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. Ez egyébként minden más olajfélére is igaz. A méz állaga is csak romlik a hűtőben: a szerkezete kikristályosodik – valójában a mézet nyugodtan hagyhatjuk a polcon vagy az asztalon, hosszú ideig fogyasztható marad, nincs szüksége hűtésre. 

A banán sem kedveli a hideget. Ne feledjük: a banán eleve éretlenül kerül a boltok polcaira, így szüksége is van a hőre, hogy igazán finommá érjen. Ugyanez igaz az éretlen avokádóra is, ami a hűtőben nem képes elérni az ideális állapotát – ha viszont érett gyümölcsöt veszünk, azt már érdemes hűtve tárolni. 

Sokan gyanakodva néznek az UHT tejre, ami hűtés nélkül is hónapokig eláll. Ennek az az oka, hogy a tejet hőkezelésnek vetik alá, vagyis rövid időre olyan hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a benne élő baktériumokat (ezek bontják le a tejet, ami a romlását okozza). A hőkezelt tejet légmentesen lezárják, így a levegőből nem kerülhet bele újabb baktérium – így nincs, ami rontsa a tej állagát, nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Természetesen abban a pillanatban, amikor felbontjuk a dobozt, máris szabad utat engedünk a mikroszkopikus lényeknek a lakomához, így ettől kezdve már elkerülhetetlen, hogy hűtőbe helyezzük az italt. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Kicsi város, sok ismerős. Önök is folytattak már szívélyes beszélgetést csupán azért, mert összefutottak valakivel, akivel évek óta nem? Valakivel, akivel egykor napi szinten együtt dolgoztak, vagy tanultak? Akkor íme egy gondolatsor arról, miért nem kell tettetni az érdeklődést… 2024. július 8. 14:28 Miért alszunk takaró alatt a hőségben is? Miért alszunk takaró alatt a hőségben is? Sokan a legnagyobb melegben is betakaróznak – vajon miért? Nem lenne kényelmesebb csak úgy, meztelenül elterülni az ágyon? 2024. július 7. 21:15 5 tipp az olcsóbb és környezettudatosabb strandolásért Balaton 5 tipp az olcsóbb és környezettudatosabb strandolásért Itt a nyár, az elmúlt hetekben végképp nyakunkba szakadt a balatoni szezon. Összeszedtünk néhány tippet, amikkel a pénztárcánkat és a környezetünket is megóvhatjuk strandolás közben. 2024. július 5. 10:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.