Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk

2024. július 9. 11:40
A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót.

A tekintetem a hőmérőre siklik, máris 27 fok van a lakásban, és ennél még sokkal rosszabb is lesz. Erős a késztetés, hogy minden élelmiszernek látszó tárgyat azonnal bedobjak a hűtőbe – abból baj nem lehet. Vagy mégis? 

Valójában bizonyos élelmiszerek minőségének csak árthat, ha hűtőszekrénybe kerülnek. Ilyen például a paradicsom, ami nagyrészt vízből áll, a víz sűrűségére pedig négy Celsius-fokon a legmagasabb. Ahogy a paradicsomban található víz térfogata a hűtés hatására csökken, a gyümölcs struktúrái sejtszinten roncsolódnak, ami mind az állagára, mind az ízére rossz hatással van. A paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, és elfogyasztani, mielőtt megromlana. Ugyanez az oka annak, hogy a dinnyét sem érdemes hűtőben tárolni, ez ugyanis az íz rovására megy. 

Illusztráció: Polina Tankilevitch / PexelsIllusztráció: Polina Tankilevitch / Pexels

Hasonlóan kellemetlen következményekkel jár, ha az olívaolaj a hűtőbe kerül: a hidegben ugyanis zavarossá válhat, és az íze is romlik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajon az sem segít, ha állandóan kéznél van a tűzhely mellett, ugyanis a hő is rontja a minőségét. Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. Ez egyébként minden más olajfélére is igaz. A méz állaga is csak romlik a hűtőben: a szerkezete kikristályosodik – valójában a mézet nyugodtan hagyhatjuk a polcon vagy az asztalon, hosszú ideig fogyasztható marad, nincs szüksége hűtésre. 

A banán sem kedveli a hideget. Ne feledjük: a banán eleve éretlenül kerül a boltok polcaira, így szüksége is van a hőre, hogy igazán finommá érjen. Ugyanez igaz az éretlen avokádóra is, ami a hűtőben nem képes elérni az ideális állapotát – ha viszont érett gyümölcsöt veszünk, azt már érdemes hűtve tárolni. 

Sokan gyanakodva néznek az UHT tejre, ami hűtés nélkül is hónapokig eláll. Ennek az az oka, hogy a tejet hőkezelésnek vetik alá, vagyis rövid időre olyan hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a benne élő baktériumokat (ezek bontják le a tejet, ami a romlását okozza). A hőkezelt tejet légmentesen lezárják, így a levegőből nem kerülhet bele újabb baktérium – így nincs, ami rontsa a tej állagát, nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Természetesen abban a pillanatban, amikor felbontjuk a dobozt, máris szabad utat engedünk a mikroszkopikus lényeknek a lakomához, így ettől kezdve már elkerülhetetlen, hogy hűtőbe helyezzük az italt. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Három nyári koktél, amit imádni fognak a vendégeid életmód Három nyári koktél, amit imádni fognak a vendégeid Ha beköszönt a nyár, vele együtt jön a grillsütés illata, a jó társaság és persze a hűsítő italok ideje. Egy jól eltalált koktél nemcsak felfrissít, hanem hangulatot is ad egy kerti partinak. Nem kell profi mixert hívni vagy egzotikus hozzávalók után rohangálni: ezek az italok pár perc alatt elkészülnek, mégis garantáltan "mi ez az isteni?!" reakciókat váltanak ki. Ráadásul mindhárom receptet alkoholmentes verzióban is elkészítheted, ha gyerekek vagy sofőrök is vannak a társaságban. 2025. július 14. 11:42 A feledékenységtől a demenciáig – mit jelent, hogyan ismerjük fel, és hogyan lehet együtt élni vele? életmód A feledékenységtől a demenciáig – mit jelent, hogyan ismerjük fel, és hogyan lehet együtt élni vele? Időnként mindannyian elfelejtünk neveket, keresgéljük a kulcsot, vagy kétszer is megkérdezzük ugyanazt. Ez önmagában nem ok az aggodalomra. De mi van akkor, ha a feledékenység egyre gyakoribbá válik, ha már a megszokott tevékenységek is nehezen mennek, vagy ha a hozzánk közel álló ember viselkedése furcsán megváltozik? Lehet, hogy demenciáról van szó – de mit is jelent ez pontosan? 2025. július 12. 11:24 Villámlik? Így maradj biztonságban zápor idején életmód Villámlik? Így maradj biztonságban zápor idején Nyáron nemcsak a fagyi olvad gyorsan, hanem a levegő is pillanatok alatt felforrósodik – szó szerint. A fülledt délutánokat gyakran szakítják meg látványos zivatarok, és vele együtt a villámlás sem marad el. De vajon tudjuk, mi történik ilyenkor pontosan az égen? Tényleg mindig a legmagasabb tárgyba csap a villám? És mit tegyünk, ha a természet úgy dönt, eljátszik egy kis elektromos szimfóniát a fejünk felett? 2025. július 11. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.