Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kortárs alkotások a barokk térben

2023. április 15. 15:12
A Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményének nők által készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. A tárlat július 11-ig térítésmentesen látogatható.

A pénteki megnyitón Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese Magyarország legdinamikusabban fejlődő kortárs művészeti gyűjteményének nevezte az MNB kollekcióját, és megjegyzte: büszke arra az együttműködésre, ami a nemzeti bank és az intézmény között kialakult. 

A kortárs művésznők kiállítása telitalálat és szimbolikusan erővel bír – fogalmazott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki szerint az Európa Kulturális Fővárosa programban elsőbbséget kap a nőiség, a kifinomultság, a művészeti érzék. Hozzátette: a Dubniczay-palota barokk termeiben kézzel foghatóan jelen van a múlt, és a kortárs művészeti alkotások révén különböző idősíkok találkoznak. 

Hamvai Kinga, a kiállítás kurátor és az MNB gyűjteményének vezetője ismertette a kollekciót és a tárlatra összeállított merítést. A nemzeti bank gyűjteményében 1200 alkotás található jelenleg, ezek többsége festmény, de textil munkákat, installációkat, üvegtárgyakat is fellelhetünk a katalógusban, amelyben a háború utáni és kortárs alkotók munkáit szerepeltetik, köztük a legfiatalabb generáció munkáit is.  

A most megnyitott kiállításon termenként egy-egy meghatározott szempont mentén párosították az alkotókat, ez lehet mester-tanítvány kapcsolat, közös téma vagy azonos médium. A kortárs művészet értelmezésében múzeumpedagógiai foglalkozások és kurátori tárlatvezetések is segítenek majd a látogatóknak. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán. 2023. szeptember 26. 15:00 Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. 2023. szeptember 24. 16:41 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07 Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek kiállítás Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. 2023. szeptember 15. 20:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.