Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Immu Pets címmel nyílt kiállítása Géczi Jánosnak

2023. április 14. 11:22
Szerda délután a Dubniczay-palotában nyílt a tárlat, mely május tizennegyedikéig megtekinthető.

A magyar képzőművészetben egyedülállónak mondható az anyag, mely az elmúlt években készített dekollázsokból áll. A kiállításra rendkívül nagy volt az érdeklődés. Nem véletlen, hiszen Géczi János író, költő, egyetemi tanár, biológus lévén, még képzőművészettel is foglalkozik, s egyfolytában az alkotás mikéntjéről, vagyis a világban keletkezett hiány betöltésén gondolkodik.

A kiállítás kurátora Bán András, s aki ünnepélyesen megnyitotta a tárlatot, Áfra János költő volt. Ismertette, hogy a dekollázs talált anyagokból, az utcai plakátok rétegzéséből, megmunkálásából, kapirgálásából, a pusztulásból építkező falfestésszerű műfaj. Vagyis Géczi a megrongálódott plakátot, melyről úgy látja - érdemes megmenteni - hazaviszi, s műtermében műalkotássá formálja. 

Géczi már a nyolcvanas évek óta rabja a képzőművészet ezen ágának. A plakátokon mindig megjelenik szöveg, vagy csak betű, mely ha nem feltétlenül látható, de érzékelhető módon tárul elénk.  A József Attila-díjas költőt mindig is érdekelték az irodalom és a képzőművészet határterületén lévő műfajok, vagyis, hogy mikortól nevezhető valami versnek, és mikor esik át – ha képeket is tartalmaz – a képzőművészet térfelére.

A kiállítás az alkotónak nem az életművét hivatott bemutatni, ugyanakkor elkészült egy képeket és tanulmányokat tartalmazó kötet, így már elmondhatjuk, Géczi János eddigi munkássága egy rendkívül vaskos katalógusban megtekinthető.

A program a VEB2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa és Veszprém Vármegyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Örömtánccal töltődtek az idősek Örömtánccal töltődtek az idősek A szenior örömtánc az idős emberek szellemi, fizikai és mentális aktivitásainak legelterjedtebb formája. A Táncolj még Országos Szenior Örömtánc Találkozó nemcsak az időseket töltötte fel vasárnap délelőtt a Március 15. u. sportcsarnokban. ma 15:05 Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. tegnap 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. 2023. szeptember 30. 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.