Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Immu Pets címmel nyílt kiállítása Géczi Jánosnak

2023. április 14. 11:22
Szerda délután a Dubniczay-palotában nyílt a tárlat, mely május tizennegyedikéig megtekinthető.

A magyar képzőművészetben egyedülállónak mondható az anyag, mely az elmúlt években készített dekollázsokból áll. A kiállításra rendkívül nagy volt az érdeklődés. Nem véletlen, hiszen Géczi János író, költő, egyetemi tanár, biológus lévén, még képzőművészettel is foglalkozik, s egyfolytában az alkotás mikéntjéről, vagyis a világban keletkezett hiány betöltésén gondolkodik.

A kiállítás kurátora Bán András, s aki ünnepélyesen megnyitotta a tárlatot, Áfra János költő volt. Ismertette, hogy a dekollázs talált anyagokból, az utcai plakátok rétegzéséből, megmunkálásából, kapirgálásából, a pusztulásból építkező falfestésszerű műfaj. Vagyis Géczi a megrongálódott plakátot, melyről úgy látja - érdemes megmenteni - hazaviszi, s műtermében műalkotássá formálja. 

Géczi már a nyolcvanas évek óta rabja a képzőművészet ezen ágának. A plakátokon mindig megjelenik szöveg, vagy csak betű, mely ha nem feltétlenül látható, de érzékelhető módon tárul elénk.  A József Attila-díjas költőt mindig is érdekelték az irodalom és a képzőművészet határterületén lévő műfajok, vagyis, hogy mikortól nevezhető valami versnek, és mikor esik át – ha képeket is tartalmaz – a képzőművészet térfelére.

A kiállítás az alkotónak nem az életművét hivatott bemutatni, ugyanakkor elkészült egy képeket és tanulmányokat tartalmazó kötet, így már elmondhatjuk, Géczi János eddigi munkássága egy rendkívül vaskos katalógusban megtekinthető.

A program a VEB2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa és Veszprém Vármegyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.