Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

A pályán a svédek, a fehér asztalnál a magyarok győztek

2023. április 11. 5:02
Válogatott labdarúgó-mérkőzést is rendeztek egyszer Veszprémben. Érthető, ha kevesen emlékeznek rá, hiszen közel 37 éve történt, és nem férfi, hanem női csapatok léptek pályára a Városi Stadionban.

Góliás Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja – aki a testületen belül a női szakág irányítója volt – ajánlotta fel az akkor még NB II-es veszprémi klubnak, hogy rendezzék meg az Európa-bajnok Svédország elleni barátságos mérkőzést. A VSE vezetői úgy gondolták, ezzel jó pontot szereznek az MLSZ-nél, ezért igent mondtak a felkérésre.

1986. szeptember 18-án 400 néző előtt vonultak pályára a csapatok. Igencsak meglepő volt, amikor a bemelegítés után a játékosok visszamentek az öltözőbe, ugyanis nők lévén szükségét érezték, hogy megigazítsák a sminket és a szerelést, ami csak a himnuszok alatt, majd a meccs első perceiben maradt hibátlan, mert a küzdelem hevében egyre kevésbé számítottak a külsőségek.

A magyar női válogatott csak bő egy évvel korábban játszotta első hivatalos összecsapását, és a svédek elleni veszprémi meccs csupán a 11. volt a sorban. A mérkőzés a papírforma szerint alakult: az Európa-bajnok vendégek hamar kétgólos előnyt szereztek, ezután a magyaroknak sikerült szépíteni, de a szünetre visszaállt a korábbi különbség (1-3). A második félidőben csak egyszer találtak be a vendégek, így 1-4 lett a vége. Kiss Lászlóné Lukács Katalin szerezte válogatottunk becsületgólját. Nem véletlenül volt Anya a beceneve a csapaton belül, ugyanis már 36 éves volt akkor, de tudását igazolta, hogy pályafutása végéig 80-szor ölthette magára a címeres mezt, melyben 11 gólt szerzett.

Zágor Bernadett (balra) 72-szer volt válogatott, Németh Júlia 14-szer védte a magyar kaputZágor Bernadett (balra) 72-szer volt válogatott, Németh Júlia 14-szer védte a magyar kaput

A történet része, hogy a pályán elszenvedett vereségért a fehér asztalnál vettek elégtételt a magyar csapat vezetői és a mérkőzés szervezői. Bognár Zoltánnak, a VSE sportszervezőjének profizmusát dicsérte a Somló-hegyen tartott borkóstolóval egybekötött magyaros vacsora, ami után a hazaiak énekelve, a vendégek pedig mély álomba zuhanva tették meg a klub autóbuszán a visszautat Balatonalmádiba a szállásukig… Vilmoskörte pálinka volt az aperitif, majd újházi tyúkhúsleves, tejfölös paprikás csirke és túrós, valamint meggyes rétes került az asztalra. Ezután a társaság tiszteletét tette néhány környékbeli pincében, ahol végigkóstolhatták a legfinomabb nedűket. Ezen a „meccsen” kiütéses vereséget szenvedtek a svédek…

Egyébként később veszprémiek is letették névjegyüket a magyar női labdarúgó-válogatottban. Zágor Bernadett a Gizella Veszprémi SE után a Ferencvárosban és az MTK-ban lőtte a gólokat, közben a nemzeti gárdában 72 mérkőzésen 6-szor volt eredményes. Németh Júlia is a királynék városából került a Fradihoz, és 14-szer védte a válogatott kapuját. Nemzeti színű mezben Vágó Fanny a jelenlegi csúcstartó – 127 meccsen 61 gólt lőtt. Ő családja révén kötődik Veszprémhez: édesapja az NB II-es futballcsapatnál, az ugyancsak Attila nevű testvére pedig a VKKFT NB I/B-s kézilabdázóinál edzősködött annak idején.

Darcsi István
további cikkek
„Adják vissza a pénzemet!” Erről jut eszembe… „Adják vissza a pénzemet!” Nem csitulnak a kedélyek a Telekom Veszprém háza táján. A szurkolók képtelenek megemészteni, hogy kedvenc csapatuk nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. 2024. május 14. 5:02 „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Erről jut eszembe… „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Kedvenc férfi kézilabdacsapatuk kudarca mély apátiába sodorta a Telekom Veszprém szurkolóit. Idén titkon Bajnokok Ligája-győzelmet vártak a drukkerek, ehhez képest óriási csalódásként élték meg, hogy a világválogatottal felérő együttes a Final4-ba sem tudott eljutni – sorozatban immár másodszor. 2024. május 7. 6:02 Nincs új a nap alatt Erről jut eszembe… Nincs új a nap alatt Nem sikerült bravúrt véghez vinni a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mert a történtek ismeretében bravúr lett volna kiharcolni a továbbjutást az Aalborg ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. Így a Niklas Landin és Mikkel Hansen fémjelezte dán csapat jutott a legjobb négy közé. Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. 2024. május 2. 4:03 Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Erről jut eszembe… Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Közeledik, sőt, már itt is van a labdarúgó-bajnokságok hajrája. Ilyenkor minden szurkolóból matematikus lesz, hiszen elkezdődik a számolgatás, hogy a kedvenc csapatnak hány pontot kell még szerezni a bajnokság megnyeréséhez, egy dobogós hely eléréséhez, vagy a bennmaradás kiharcolásához. 2024. április 30. 0:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.