Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogy lett diszkókirály a diszkoszkirályból

2023. április 14. 21:25
Amióta van újságírás, azóta léteznek sajtóhibák, és ez mindig így lesz, mert a kettő együtt jár, mint napsütés idején a test és az árnyéka.

Egy új lapnál a szokásosnál is több esély van a bakikra, amíg nem csiszolódnak össze munkájukban a szerkesztők és a korrektorok. Így volt a rendszerváltás után indult Új Híreknél is, melynek központi szerkesztősége Veszprémben az azóta lebontott Őrház utcai Pannon Nyomdában volt. „Napi bravúr” címmel készítettek is egy „szégyentáblát” a korrektorok. A hibák mennyiségét jelzi, hogy egy idő után a kivágott fecnik betakartak egy nagy falfelületet…

Néhány „gyöngyszem” ezek közül. Megjegyzem, a magyarázkodások során legtöbbször a „nyomda ördögére” kenték a balhét – jelentsen ez bárkinek bármit.

Címben szerepelt a független Horvátország első államfője, Franjo Tudjman, akinek nevét Tudjam-ra változtatták – talán azért, mert így érthetőbb volt magyarul.

Diszkoszkirálynak nevezte el az újságíró a sokszoros magyar bajnok diszkoszvető Horváth Attilát, amit a korrektor kijavított diszkókirályra – valószínűleg azért, mert így több értelmét látta. A korrektorok becsületére szóljon, hogy ez is kikerült a táblára azzal a megjegyzéssel, hogy: „Ezt benéztük…” Pár nappal később telefonált a szerkesztőségbe a kiváló szombathelyi atléta, és kérte a cím helyesbítését, mert mindenki azzal cikizte, hogy ő a diszkókirály.

A Naplóban fordult elő, hogy a totó 13+1-es eredménysorának a fele pontatlan volt, amiért olvasói levelek tömkelege érkezett a szerkesztőségbe. Előtte pedig napokig csengett a sportrovat telefonja. Az egyik reklamálónál a hibát vétő kolléga ismét csak a „nyomda ördögére” hivatkozott, mire a telefonáló fájdalomtól elcsukló hangon azt mondta, hogy: „De uram, mi a társaimmal már a nyeremény felét elittuk!”

Pethő Lajos, a veszprémi Pannon Napló című megyei napilap főszerkesztője mondta 1994-ben miután a nyomtatást megelőző utolsó pillanatban kiszűrt egy durva sajtóhibát:  „Attól rettegek, hogy egyszer reggel, amikor kezembe veszem az újságot, valamelyik cikknek az lesz a címében, hogy p..a!”

Darcsi István
további cikkek
Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban újságírás Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban Kipróbálta magát a veszprémi média szinte minden szegmensében, és előfordult, hogy csak egy hétvégéje volt egy teljesen új terület elsajátítására, de megugrotta a lécet. Ha új kihívással néz szembe, nem megijed, inkább kíváncsisággal és optimizmussal fordul felé. Cseh Zoltán ezzel az attitűddel valószínűleg a jég hátán is megélne, de ő szívesebben van Veszprémben – bár éppenséggel utazni is szeret, meg az ezzel kapcsolatos tudását megosztani másokkal. 2024-ben ő kapta meg a város Szabad Sajtó-díját, ennek kapcsán ültünk le vele beszélgetni szerteágazó tevékenységéről. 2024. április 6. 18:18 Traktorra, asszonyok! Traktorra, asszonyok! Manapság úri dolga van egy újságírónak: laptop, okostelefon, autó, internet segíti a munkáját. Ezzel szemben néhány évtizeddel ezelőtt írógépen flekkpapírra írták a cikkeket, gyalog járták a várost, autóbusszal a vidéket, vezetékes telefont használhattak ugyan a szerkesztőségben, de akit hívni szerettek volna, annak sok esetben nem volt készüléke. 2023. április 21. 13:21 Egy négyzetméter kisfröccs Egy négyzetméter kisfröccs Egy érdekes történet a rendszerváltáskori újságírás kulisszái mögül Darcsi István tollából. 2023. március 28. 11:18 Gyakornoki munkától a főszerkesztői székig Gyakornoki munkától a főszerkesztői székig Balla Emőke, a Napló főszerkesztője volt az Arcok, képek, utak beszélgetős sorozat legutóbbi vendége, akivel a szokott helyen, a Papírkutya kultúrbisztróban beszélgetett Sótonyi Mónika, a Királynék földjén csapatának tagja. Némileg a Magyar Sajtó Napjához is kapcsolódó beszélgetésen szóba került az újságírás helyzete, kitérve arra, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni ebben a folyamatosan változó hivatásban. Terítékre kerültek sikerek, kudarcok és összességében egy több, mint három évtizedes karrier. Cikkünkben vágatlanul megmutatjuk a teljes beszélgetést. 2023. március 22. 18:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.