Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Az olaszok csatát nyertek a mesterséges intelligencia ellen

2023. április 4. 12:51
A világ leghíresebb mesterséges intelligenciája, az Open AI által fejlesztett Chat GPT több hónapja uralja a tech-rovatokat azzal, hogy ez az első olyan alkalmazás, amivel már-már úgy lehet beszélgetni, mintha húsvér ember ülne a másik számítógép mögött. Ugyanakkor létezése óta számos kritika érte megbízhatatlan kijelentései miatt, valamint számos más aggály is övezi a működését. Az olaszok most drasztikus lépésre szánták el magukat: betiltották a csizmában a Chat GPT-t.

Nem is olyan régen portálunkon is olvashattak arról, milyen az, amikor beszélgetünk ezzel a mesterséges intelligenciával, sőt, akkor még vitába is keveredtünk vele. Ezt a cikkünket ide kattintva elolvashatják.

Mindezt azonban Olaszországban már nem tudnánk megtenni, ugyanis a helyi adatvédelmi hatóság múlt pénteki döntésének értelmében azonnali hatállyal betiltotta a Chat GPT működését.

Az indokok közt többek közt szerepel, hogy az Open AI – az a tech-cég, amelyik kifejlesztette a Chat GPT-t – személyes adatok gyűjtésével sérti az olasz adatvédelmi szabályokat.

Ezenkívül kifogásolták, hogy a rendszer semmilyen módon nem szűri azt, hogy éppen felnőttel, vagy kiskorúval társalog-e éppen, néhány válasz esetében a hatóság véleménye szerint ez veszélyezteti a kiskorúak kitettségét a Chat GPT olyan válaszainak is, ami az életkorukból fakadó fejlettségi és önismereti szintjüket nem megfelelően formálja.

Az olasz hatóság 20 napot adott a fejlesztőknek, hogy beszámoljanak arról, milyen intézkedéseket hajtanak végre, hogy ezeket a veszélyeztetető tényezőket kiküszöböljék, máskülönben akár 20 millió dolláros bírságot is kiszabhatnak.

Bár a Chat GPT a világ leghíresebb ilyen alkalmazása, nem egyedülálló az online térben, más mesterséges intelligenciákkal is lehet társalogni, amelyek közül egy másik, a Replika.ai szintén fennakadt az olasz hatóságoknál idén februárban.

Akkor ugyancsak a kiskorúak védelme érdekében intézkedtek, valamint érzelmileg instabil emberekre gyakorolt kockázatokra hivatkoztak betiltásuknál. (A Replika.ai arra is alkalmas volt, hogy erotikus szerepjátékokat lehetett vele online játszani.)

vehir.hu
további cikkek
Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén mesterséges intelligencia Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén  A mesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában 2024. április 16. 21:19 Egy férfi több ezer nővel ismerkedett egyszerre a Tinderen közélet Egy férfi több ezer nővel ismerkedett egyszerre a Tinderen Az életünk számos területén egyre inkább nő a mesterséges intelligencia (MI) szerepe. Ez a fajta technológiai fejlődés folyamatosan új lehetőségeket kínál, úgy tűnik már emberi kapcsolatainkban is lassan átveszi az irányítást. Egy orosz férfi például mester szintre emelte az MI használatát, amikor a Tinderen képes volt egyszerre 5239 nőt szédíteni, az algoritmusok manipulációjával.  2024. március 4. 16:33 Hamisított hívások és mobil-zsarolóvírusok várnak 2024-ben Hamisított hívások és mobil-zsarolóvírusok várnak 2024-ben Mire számíthatunk 2024-ben az informatikai biztonság területén? Eddy Willems, a G DATA biztonsági evangélistája hat előrejelzést mutat be. 2024. január 28. 10:29 A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait mesterséges intelligencia A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait Az internet korunk egyik legnagyobb áttörése, ugyanakkor a legveszélyesebb fegyvere is. A digitális tér szövevényes hálójában rejtőző hazugságok, hamis képek és manipulált információk olyan erővel bírnak, hogy képesek elhitetni velünk az abszolút valósnak látszó képtelenségeket is. Egy friss kezdeményezés Tihanyban most felkavarja a társadalom figyelmét, hogy ráébressze az embereket az internet veszélyeire és a meggyőző manipulációra. 2023. augusztus 18. 13:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.