2023. június 6.
//
Norbert névnap

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari

Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.

Az iskola 2017 óta rendszeres résztvevője – és nyertese – az alapítvány pályázatainak. Ezúttal a szerelési gyakorlat során használható modern kéziszerszámokat vásároltak. Az eszközöket nemcsak az iskola diákjai használják majd, hanem öt általános iskolát is bevonnak egy-egy műhelyfoglalkozás erejéig azzal a céllal, hogy a fiatalokat a műszaki pályák felé tereljék. 

Hegedűs Barbara, Szabó István, Irányi László, Kavalecz GáborHegedűs Barbara, Szabó István, Irányi László, Kavalecz Gábor

A nyertes pályázattal elnyert összeget jelképesen szerda délután, sajtótájékoztató keretében adták át az intézményben. A helyszínen Szabó István, a Howmet-Köfém Kft. nemesvámosi üzemének gyárigazgatója elmondta: a cég számára kiemelten fontos a fiatalok műszaki, természettudományos tanulmányainak támogatása. Ezért indították el pályázati programjukat, amelytől azt várják, hogy ezen területek felé csábítják a továbbtanulás előtt álló diákokat. Hozzátette: az iparisokat egy gyárlátogatásra is vendégül látják Nemesvámoson, valamint szakkört szerveznek az iskolában – mindezt azért, hogy a diákok piacképes tudást szerezzenek, amivel hosszú távon is megalapozhatják karrierjüket.

Hegedűs Barbara alpolgármester kijelentette: a város büszke arra, hogy Veszprémben és térségében sikeresen működnek a gazdaság szereplői. Tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Veszprém rendre az élen szerepel az élhető városok rangsorában. Az ő sikerükhöz azonban elengedhetetlen az erős szakképzés – jó látni, hogy a cégeknek is fontos az utánpótlás képzése, és szerepet is vállalnak ebben.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta: a centrum feladata, hogy képzett szakemberekkel lássa el a gazdaságot, és ebben fontos partnerek a vállalkozások. A Howmetnek számos kötődése van az Iparihoz, és a főigazgató abban bízik, hogy ezt egyre több cégről mondhatjuk majd el a jövőben. 

Erre erősített rá Irányi László, az Ipari igazgatója is, aki szerint a Howmet-Köfém Kft. nemesvámosi üzemében “minden sarkon volt iparisokba botlunk”, jelenlegi tanulóik közül is többen teljesítik ott gyakorlatukat, így valóban élő a kapcsolat a cég és az iskola között. Hozzátette: az alapítvány idei pályázatán is elindulnak, ezúttal a szerszámgépek eszközkészletének megújítására szeretnének támogatást nyerni.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.