Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot

2023. március 30. 13:12
A parkolási rendszer kisebb enyhítéséről, közterület elnevezéséről döntött csütörtökön a képviselő-testület. Egy lépéssel közelebb kerültünk a Bakonykarszt állami kézbe kerüléséhez is.

Napirend előtt

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) indítványozta, hogy bármilyen akkumulátorgyártással foglalkozó cég Veszprémbe települését támogató döntést a közgyűlés csak akkor fogad el, ha azt a lakosság helyi népszavazással támogatja. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) nem támogatta a kezdeményezést. Egyrészt "Veszprémben közel s távol nem aktuális a téma", senki nem gondolkodik ilyne üzem telepítésében, kiváltképp, hogy a város munkaerő-hiánnyal küzd. Akkumulátorgyár telepítése még csak pletyka szintjén sem merült fel. Az indítványt végül a képviselő-testület sem támogatta.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) interpellációjában azt kérdezte az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban kiírt pályázatokkal kapcsolatban, hogy indulhatnak-e az önkormányzati cégek igazgatósági, FB tagjai, alkalmazottjai, főtanácsadók és tanácsadók, azaz döntéselőkészítők és döntéshozók a közreműködésükkel kiírt pályázatokon? A polgármester azt válaszolta, hogy az elmúlt évtizedben több tízmilliárd forint forrást költött el az önkormányzat vagy a tulajdonában lévő cégek, az irányító hatóságok felügyelete alatt. A hatóságok semmilyen szabálytalanságot nem állapítottak meg. Az EKF-programban pályázatok keretében hozzáférhető forrásokat transzparens módon fizették ki, az Állami Számvevőszék vizsgálata mindent rendben talált. Hartmann viszontválaszában azt mondta, hogy a kétezres években olyan szigorú szabályok voltak életben, hogy egy lazacos szendvics beszerzésére is legalább három ajánlatot kellett kérni. A frakcióvezető szerint az ellenzéket kizárták az EKF működéséből, így nem nevezhető transzparensnek.

Várható-e, hogy a Pöltenberg Ernő utcai játszótér bővítésére, fejlesztésére a korábbi ígéretnek megfelelően lesz forrás? – kérdezte Gerstmár Ferenc. A polgármester azt ígérte, hogy az idén elkészül az említett játszótér. 

Porga GyulaPorga Gyula

Megismerhetik-e a Veszprémben élők, és ha igen, mikor és hogyan a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyitóeseményének kiadási költségeit? – kérdezte Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek). Porga Gyula azt felelte, hogy a nyitóesemény az EKF-év legfontosabb programja. Veszprémben egy soha nem látott, grandiózus produkciót valósítottak meg, 25-30 ezer embert vonzott a program. A költségek már a rendezvény nyilvánosak voltak, összesen 674 millió forintba került.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) beszámolt az önkormányzat és a CYEB Energiamegoldások Kft. közös izzócsere programjáról. 2531 regisztráció történt, a regisztráltak részére több, mint 30.000 izzót biztosít a Cyeb Kft, melyek összértéke meghaladja a 60 millió Ft-ot. Mindenki az általa megadott elérhetőségen kap értesítést az átvétel időpontjáról, és ezt követően lehetséges az értesítőben megadott dokumentumok bemutatásával, a részére megjelölt időintervallumban az izzók átvétele.

Brányi MáriaBrányi Mária

Szintén az alpolgármester beszélt arról is, hogy megjelent Zongor Klára: Az Én Veszprémem című, gyermekeknek szóló könyve, ami változatos feladatokon keresztül ismerteti meg a belvárost, annak épületeit és művészeti alkotásait az olvasóval.

Enyhítések a parkolási rendszerben

Apróbb, ám kedvező változások várhatók a parkolási rendszerben. Reagálva a lakossági visszajelzésekre a képviselők arról döntöttek, hogy azok számára, akik nem rendelkeznek saját tulajdonú gépjárművel, hanem csak a munkahelyük által biztosított céges autót használják, azok erre az autóra igényelhetik a lakóhelyük szerinti zónába a kedvezményes parkolási bérletet. A lehetőség kizárólag személygépjárműre vehető igénybe. 

Változik a fizetési rend a Vásárcsarnok és a Szakszervezetek háza melletti parkolókban. Ugyan ezek a területek maradnak a piros zónában, és a szombati fizetési kötelezettség sem szűnik meg, azonban egy óra ingyenessé válik. Ezt úgy oldják meg, hogy parkoláskor negyed órára kell jegyet váltani, majd annak a lejártát követő egy óra lesz ingyenes. A változást technikai átállás után, május 1-jétől vezetik be.

Katanics Sándor macerásnak tartja az ingyenes óra biztosítását, ami bevétel-kiesést jelent majd a VKSZ Zrt-nek. A frakcióvezető szerint jobb lett volna, ha a zöld zónában hagyják a területet.  Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy egyeztetett a Vásárcsarnokban működő kereskedőkkel egyeztetve született az előterjesztés.

Közterületet neveznek el Auer Lipótról

Azt, hogy a világhírű veszprémi hegedűművész nevét közterület viselje Veszprémben, Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) indítványozta még 2020-ban. Akkor a kialakítandó kulturális negyed egyik részét tervezték elkeresztelni, és ez most meg is történik: a zeneiskola előtti terület viseli majd Auer nevét. 

Auer Lipót (1845 – 1930) világhírű magyar hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző. A világ zenei életének meghatározó alakja, zenei témájú könyvek szerzője, hegedűiskoláját ma is használják.  A magyar muzsikust kinevezték a Szentpétervári Konzervatórium tanárának, pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűsévé emelkedett és orosz nemesi rangot kapott. Oroszország mellett – hegedűsként és karmesterként – nagy sikereket aratott Európa több országában, később az Amerikai Egyesült Államokban is.

wikipedia

“A zeneiskola közelségében — a Kálvária-domb északkeleti homorulatában kialakítandó ligetes területrészt javasoljuk Auerről elnevezni, a névnek kifejezetten park utótagjával, mivel itt térről nem nagyon lehet beszélni. A leendő Auer Lipót parkot nyugatról a domb maga, kelet felől a jelenlegi gépkocsiparkoló helyén majdan kiépülő úttest zárná le” – írta körül a területet Somfai Balázs, az Utcanévi Munkacsoport elnöke.

Auer Lipót emlékét másképp is ápolja a város: a Thököly utcában jelenleg is dolgoznak a zeneszerző szülőházának felújításán, ahova majd Sümegi Elemér hegedűkészítő mester műhelye költözhet be.

Átadhatja az államnak a víziközmű-vagyont az önkormányzat

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bakonykarszt a megnövekedett energiaárak miatt olyan működési költséggel kénytelen számolni, ami már a cég működését veszélyezteti. Az állam felajánlotta, hogy átvállalja a víziközmű-szolgáltatás biztosítását és annak költségeit, ehhez azonban a Bakonykarszt vagyonelemeire is igényt tart. Februárban név szerinti szavazással döntött úgy a képviselő-testület többsége, hogy támogatja a közműcég állami integrációját, ezúttal ezt a folyamatot indítják el.

Hartmann Ferenc emlékeztetett: harmincmilliárdos vagyonról van szó, amit nem szabad ingyen átadni az államnak. Ha megszületik ez a döntés, akkor a víz- és szennyvízszolgáltatásra nem lesz ráhatása a városnak. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) zsarolásnak tartja, hogy az állam csak a vagyon ellenében hajlandó segíteni. Nincs meggyőződve arról, hogy az állam jobb gazda lesz, mint az önkormányzat volt, azt gondolja, hogy a szolgáltatás minősége romlani fog.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: a szolgáltatás minősége a Bakonykarszt Zrt. vezetésének és munkatársainak köszönhető. Ha a cég állami tulajdonba kerül, de ugyanezek az emberek maradnak a helyükön, akkor feltételezhetjük, hogy megmarad az eddig megszokott színvonal. Megjegyezte, itt most a Bakonykarszt működőképessége a tét, ha nem tudjuk sajtá forrásból finanszírozni, más megoldást kell keresnünk. 

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása közgyűlés Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket. tegnap 22:23 Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját közgyűlés Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját Maratoni, csaknem negyven napirendi pontból álló közgyűléssel zárta a szezont a veszprémi képviselő-testület. 2023. június 29. 14:45 Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára. 2023. június 2. 14:01 Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF közgyűlés Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön. 2023. május 25. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.