2023. június 6.
//
Norbert névnap

Egy négyzetméter kisfröccs

2023. március 28. 11:18
Egy érdekes történet a rendszerváltáskori újságírás kulisszái mögül Darcsi István tollából.

A rendszerváltás környékén élte fénykorát az újságírás Magyarországon. A hatalom egyrészt már, majd pedig egy ideig még nem mert beleszólni abba, hogy mi jelenjen meg az újságban, az újonnan érkező befektetőket pedig az új tulajdon birtoklása és a bevétel érdekelte. Az újságírókkal szemben a minőség volt az első számú elvárás, mennyiségben fele annyit kellett teljesíteni, mint manapság. Így jutott idő beszélgetésre, elemzésre, vitára, ami rendszerint a törzshelyen zajlott. Ilyen kultikus hely volt annak idején a Szürkebarát borozó és étterem a belvárosban, amikor a Szabadság téren volt a Napló szerkesztősége. Akkoriban a megyei napilap volt a veszprémiek első számú hírforrása: ami az akkor több mint 60 ezer példányban eladott újságban megjelent, azt tényként kezelték az olvasók.

Az újságírók és szerkesztők között akadtak olyanok is, akik már a reggeli feketekávét is a Szürkebarátban hörpintették fel, de a délelőtti lapindító értekezlet után a szerkesztőség zöme átballagott a közeli borozóba, ami nem csak nekik volt a törzshelyük, hanem az ügyvédeké és a színészeké is. A hely vonzerejét erősítette a mindig kapható finom csülkös bableves és a minőségi borból készített kisfröccs, amiből rögtön egy négyzetméternyit rendeltek az elsőként érkezők, hogy a pincéreknek ne kelljen oda-vissza futkosni. Azért egy négyzetméter, mert ekkora volt egy asztal. Aki jött, fogyasztott, majd az árát betette az asztal közepén levő közös kasszába. Elszámoláskor általában több pénz volt a kelleténél, így a kitartók a maradékból kértek egy utolsó kört, s ha nem lett volna elég, akkor kipótolták.

Nagyot téved, aki ez alapján azt feltételezi, hogy vedelni jártak oda a zsurnaliszták. Először is nem volt kötelező fröccsözni, bár az öreg rókák tréfásan megjegyezték a kólázó fiataloknak, hogy: „Belőled így sosem lesz újságíró…”  Szóval, a hirtelen szomjoltás után előkerültek a legfrissebb napi- és hetilapok, és megkezdődött azok részletes kivesézése. Szakmailag többet lehetett itt tanulni a tapasztaltabb kollégáktól, mint bármelyik újságíró tankönyvből. Jómagam is szívesen „olajoztam meg” néhány kisfröccsel az értékelőket, akik nem sajnálták átadni tudásukat. Igazi műhelymunka folyt a Szürkebarátban, és akinek éppen ízekre szedték az írását, nem sértettséget érzett ki a kritikából, mert az időnként felért egy szakmai továbbképzéssel.

A Napló legendás főszerkesztője, Erdélyi György is gyakori vendég volt a Szürkebarátban. Egyszer viccesen ezt mesélte. „Egyesek azt hiszik, azért járok oda, mert szeretek inni. Egy fenét, gyűjtöm a híreket. Alig érek le a lépcsőn, a pincér azzal fogad, hogy: képzelje, főszerkesztő úr, mi történt…” Titkárnőjének gyakran meg kellett járni a hosszú lépcsősort, amikor a szerkesztőségben telefonon keresték Gyuri bácsit. Ezért a borozó vezetője remek ötlettel állt elő: „Főszerkesztő úr, intézze el a pártbizottságon, hogy kapjunk telefonvonalat, és akkor a titkárnőjének nem kell oda-vissza futkosni, csak leszól.” Remek ötlet volt, amit sikerült is megvalósítani, így lett telefon a Szürkebarátban akkor, amikor csak a kiváltságosoknak volt.

Aztán a Napló szerkesztősége elköltözött a belvárosból a város szélére, így elmaradt a rendszeres napi műhelymunka, ami hosszú távon megmutatkozott a lap tartalmának minőségén.

 

Nyitókép: nyugat.hu / Tánczos Mihály

Darcsi István

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Két diadal egy időben
Két diadal egy időben
Dúskálhattak az izgalmakban a veszprémi sportbarátok. Vasárnap az NB III-as bajnok Practical VLS az osztályozó visszavágóját játszotta a másodosztályba jutásért. Hétfőn este pedig egy időben lépett pályára az 1.FCV a futsal NB I bronzérméért a Március 15. utcai csarnokban, ugyanakkor nem messze onnan, a telt házas Veszprém Arénában a Telekom a Szegeddel csapott össze a férfi kézilabda magyar bajnoki döntő második felvonásában.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
„Elbukott” osztályozó: a sors akarta így?
„Elbukott” osztályozó: a sors akarta így?
Simon Dani jegyzete a veszprémi labdarúgás újkoráról.