Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Egy négyzetméter kisfröccs

2023. március 28. 11:18
Egy érdekes történet a rendszerváltáskori újságírás kulisszái mögül Darcsi István tollából.

A rendszerváltás környékén élte fénykorát az újságírás Magyarországon. A hatalom egyrészt már, majd pedig egy ideig még nem mert beleszólni abba, hogy mi jelenjen meg az újságban, az újonnan érkező befektetőket pedig az új tulajdon birtoklása és a bevétel érdekelte. Az újságírókkal szemben a minőség volt az első számú elvárás, mennyiségben fele annyit kellett teljesíteni, mint manapság. Így jutott idő beszélgetésre, elemzésre, vitára, ami rendszerint a törzshelyen zajlott. Ilyen kultikus hely volt annak idején a Szürkebarát borozó és étterem a belvárosban, amikor a Szabadság téren volt a Napló szerkesztősége. Akkoriban a megyei napilap volt a veszprémiek első számú hírforrása: ami az akkor több mint 60 ezer példányban eladott újságban megjelent, azt tényként kezelték az olvasók.

Az újságírók és szerkesztők között akadtak olyanok is, akik már a reggeli feketekávét is a Szürkebarátban hörpintették fel, de a délelőtti lapindító értekezlet után a szerkesztőség zöme átballagott a közeli borozóba, ami nem csak nekik volt a törzshelyük, hanem az ügyvédeké és a színészeké is. A hely vonzerejét erősítette a mindig kapható finom csülkös bableves és a minőségi borból készített kisfröccs, amiből rögtön egy négyzetméternyit rendeltek az elsőként érkezők, hogy a pincéreknek ne kelljen oda-vissza futkosni. Azért egy négyzetméter, mert ekkora volt egy asztal. Aki jött, fogyasztott, majd az árát betette az asztal közepén levő közös kasszába. Elszámoláskor általában több pénz volt a kelleténél, így a kitartók a maradékból kértek egy utolsó kört, s ha nem lett volna elég, akkor kipótolták.

Nagyot téved, aki ez alapján azt feltételezi, hogy vedelni jártak oda a zsurnaliszták. Először is nem volt kötelező fröccsözni, bár az öreg rókák tréfásan megjegyezték a kólázó fiataloknak, hogy: „Belőled így sosem lesz újságíró…”  Szóval, a hirtelen szomjoltás után előkerültek a legfrissebb napi- és hetilapok, és megkezdődött azok részletes kivesézése. Szakmailag többet lehetett itt tanulni a tapasztaltabb kollégáktól, mint bármelyik újságíró tankönyvből. Jómagam is szívesen „olajoztam meg” néhány kisfröccsel az értékelőket, akik nem sajnálták átadni tudásukat. Igazi műhelymunka folyt a Szürkebarátban, és akinek éppen ízekre szedték az írását, nem sértettséget érzett ki a kritikából, mert az időnként felért egy szakmai továbbképzéssel.

A Napló legendás főszerkesztője, Erdélyi György is gyakori vendég volt a Szürkebarátban. Egyszer viccesen ezt mesélte. „Egyesek azt hiszik, azért járok oda, mert szeretek inni. Egy fenét, gyűjtöm a híreket. Alig érek le a lépcsőn, a pincér azzal fogad, hogy: képzelje, főszerkesztő úr, mi történt…” Titkárnőjének gyakran meg kellett járni a hosszú lépcsősort, amikor a szerkesztőségben telefonon keresték Gyuri bácsit. Ezért a borozó vezetője remek ötlettel állt elő: „Főszerkesztő úr, intézze el a pártbizottságon, hogy kapjunk telefonvonalat, és akkor a titkárnőjének nem kell oda-vissza futkosni, csak leszól.” Remek ötlet volt, amit sikerült is megvalósítani, így lett telefon a Szürkebarátban akkor, amikor csak a kiváltságosoknak volt.

Aztán a Napló szerkesztősége elköltözött a belvárosból a város szélére, így elmaradt a rendszeres napi műhelymunka, ami hosszú távon megmutatkozott a lap tartalmának minőségén.

 

Nyitókép: nyugat.hu / Tánczos Mihály

Darcsi István
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 Csak a különbség volt kérdéses Erről jut eszembe… Csak a különbség volt kérdéses A mondás szerint kétszer nem lehet belelépni ugyanabba a folyóba. A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a Szeged-Veszprém magyar derbin bebizonyosodott, hogy bizony lehet. ma 6:05 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.