Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy négyzetméter kisfröccs

2023. március 28. 11:18
Egy érdekes történet a rendszerváltáskori újságírás kulisszái mögül Darcsi István tollából.

A rendszerváltás környékén élte fénykorát az újságírás Magyarországon. A hatalom egyrészt már, majd pedig egy ideig még nem mert beleszólni abba, hogy mi jelenjen meg az újságban, az újonnan érkező befektetőket pedig az új tulajdon birtoklása és a bevétel érdekelte. Az újságírókkal szemben a minőség volt az első számú elvárás, mennyiségben fele annyit kellett teljesíteni, mint manapság. Így jutott idő beszélgetésre, elemzésre, vitára, ami rendszerint a törzshelyen zajlott. Ilyen kultikus hely volt annak idején a Szürkebarát borozó és étterem a belvárosban, amikor a Szabadság téren volt a Napló szerkesztősége. Akkoriban a megyei napilap volt a veszprémiek első számú hírforrása: ami az akkor több mint 60 ezer példányban eladott újságban megjelent, azt tényként kezelték az olvasók.

Az újságírók és szerkesztők között akadtak olyanok is, akik már a reggeli feketekávét is a Szürkebarátban hörpintették fel, de a délelőtti lapindító értekezlet után a szerkesztőség zöme átballagott a közeli borozóba, ami nem csak nekik volt a törzshelyük, hanem az ügyvédeké és a színészeké is. A hely vonzerejét erősítette a mindig kapható finom csülkös bableves és a minőségi borból készített kisfröccs, amiből rögtön egy négyzetméternyit rendeltek az elsőként érkezők, hogy a pincéreknek ne kelljen oda-vissza futkosni. Azért egy négyzetméter, mert ekkora volt egy asztal. Aki jött, fogyasztott, majd az árát betette az asztal közepén levő közös kasszába. Elszámoláskor általában több pénz volt a kelleténél, így a kitartók a maradékból kértek egy utolsó kört, s ha nem lett volna elég, akkor kipótolták.

Nagyot téved, aki ez alapján azt feltételezi, hogy vedelni jártak oda a zsurnaliszták. Először is nem volt kötelező fröccsözni, bár az öreg rókák tréfásan megjegyezték a kólázó fiataloknak, hogy: „Belőled így sosem lesz újságíró…”  Szóval, a hirtelen szomjoltás után előkerültek a legfrissebb napi- és hetilapok, és megkezdődött azok részletes kivesézése. Szakmailag többet lehetett itt tanulni a tapasztaltabb kollégáktól, mint bármelyik újságíró tankönyvből. Jómagam is szívesen „olajoztam meg” néhány kisfröccsel az értékelőket, akik nem sajnálták átadni tudásukat. Igazi műhelymunka folyt a Szürkebarátban, és akinek éppen ízekre szedték az írását, nem sértettséget érzett ki a kritikából, mert az időnként felért egy szakmai továbbképzéssel.

A Napló legendás főszerkesztője, Erdélyi György is gyakori vendég volt a Szürkebarátban. Egyszer viccesen ezt mesélte. „Egyesek azt hiszik, azért járok oda, mert szeretek inni. Egy fenét, gyűjtöm a híreket. Alig érek le a lépcsőn, a pincér azzal fogad, hogy: képzelje, főszerkesztő úr, mi történt…” Titkárnőjének gyakran meg kellett járni a hosszú lépcsősort, amikor a szerkesztőségben telefonon keresték Gyuri bácsit. Ezért a borozó vezetője remek ötlettel állt elő: „Főszerkesztő úr, intézze el a pártbizottságon, hogy kapjunk telefonvonalat, és akkor a titkárnőjének nem kell oda-vissza futkosni, csak leszól.” Remek ötlet volt, amit sikerült is megvalósítani, így lett telefon a Szürkebarátban akkor, amikor csak a kiváltságosoknak volt.

Aztán a Napló szerkesztősége elköltözött a belvárosból a város szélére, így elmaradt a rendszeres napi műhelymunka, ami hosszú távon megmutatkozott a lap tartalmának minőségén.

 

Nyitókép: nyugat.hu / Tánczos Mihály

Darcsi István
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Bánhidi Bence jöhetett volna Veszprémbe Erről jut eszembe… Bánhidi Bence jöhetett volna Veszprémbe Veszprémiként sokkal több sikerélményben lehetett volna része, és anyagilag is jobban járt volna, de nem akarta megmásítani a szegedieknek adott szavát. tegnap 7:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.