Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
25°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
25°C

80 év néhány pillanattal szemben

2023. március 26. 16:02
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.

Fájdalmas péntekként íródott be a történelembe az 1945. március 23-án történt tragikus esemény a bakonyi Olaszfaluban, amikor szovjet katonák meggyilkoltak 32 helyi fiút és férfit, akik nem katonaként, vagy bármilyen ellenállóként léptek fel velük szemben, csupán az idegen hatalom katonái gondolták így.

A település saját megemlékezései közt kiemelt helyen szerepel ennek a sötét eseménynek a felidézése, amely idén sem maradt el, vasárnap szentmisével és koszorúzással készültek az olaszfaluiak.

A település Szentháromság templomában idén Udvardy György, veszprémi érsek is ellátogatott, aki szentbeszédében a hit erejét hozta fel, amivel túl lehet lépni az ilyen tragikus eseményeken.

Mint mondta, Isten nagyobb a félelemnél, a halálnál és a gyűlöletnél is, ő új élettel ajándékozza meg az embereket, ez pedig segít feldolgozni az ilyen értelmetlen halálokat is. Hozzátette, a hit nem azt jelenti, hogy tudunk mindent, hanem, hogy elhisszük, hogy Isten képes erre, ez pedig az igazi gyógyítóerő Krisztus által.

Az ünnepségen idén is jelen volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében szintén a tragédia feldolgozásáról beszélt. Kiemelte, hogy a gyilkosságok alig néhány másodperc alatt történtek, mégis közel 80 év elteltével ugyanolyan szeretettel gondol Olaszfalu ezekre a férfiakra, mint éltükben. Ez pedig a szeretet győzelme a gonosz felett, hangsúlyozta a képviselő.

„A szovjetek gyilkos tette megbocsáthatatlan a mai napig, az olaszfaluiak mégis felül tudtak emelkedni azon gyűlöleten, ami ilyenkor természetes emberi reakció lenne. Nem a fájdalomban és bosszúvágyban teljesedtek ki, helyette elhunyt társaik emlékét emelték fel és tartják magasan a mai napig, ahogy most is látszik” – mondta Ovádi Péter.

A jelenlévők a szentmise után közösen megkoszorúzták az elhunytak emlékhelyét.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve ürítették ki a veszprémi gettókat és hurcolták el a zsidó származású ártatlan embereket a haláltáborokba, ahonnan csak töredékük érkezett haza. A XX. század legtragikusabb eseményére vasárnap délelőtt emlékeztek Veszprémben is. 2024. június 30. 12:08 Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. 2024. május 2. 16:07 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.