Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
12°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
12°C

Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV

2023. március 22. 22:42
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.

A több mint ötvenezer órányi archív felvétel feldolgozása komoly infrastrukturális fejlesztéseket igényelt. A napi munka során ugyanis nincs arra lehetőség, hogy hosszasan kutassanak az archívumban, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az óriási anyagot rendezni kell, már csak az értékmegőrzés érdekében is, továbbá lehetőséget kell adni a megtekintésre az érdeklődők számára – mondta el Herendi Gábor, a Veszprém Televízió Kft. ügyvezető-főszerkesztője a szerda délután tartott sajtótájékoztatón.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésének köszönhetően most közel 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a projekt résztvevői.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatóan elmondta: a Veszprém TV harminchét éve szól a helyi lakosokhoz és bemutatja az őket érintő eseményeket, ezzel a helyi identitást is erősíti. „Itt élőként akkor tudunk igazán kötődni városunkhoz, ha annak múltját is ismerjük” – mondta a városvezető.

A fejlesztéssel lehetőség nyílt arra, hogy többek között a fiatalok is tematikusan visszakereshessenek olyan felvételeket, amelyek már születésük előtt formálták Veszprém közéletét.  Ezek nem csupán kutatási anyagok lehetnek, hanem a polgármester szerint a szokások, vagy akár a technika, divat évtizedek alatt történt változásait is ugyanúgy érdekes lehet nyomon követni.

Mike Friderika, a VEB 2023 EKF programfejlesztési igazgatója is kiemelte: az EKF indulásakor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy minél több helytörténeti elemet tudjanak beemelni a programsorozatba. Ennek nagyon fontos része, hogy ez a hatalmas adatbázis weboldal formájában elérhetővé válik a nagyközönség számára is olyan felvételekkel, amelyek bemutatják, hogyan éltek a helyiek, vagy például a világ történései hogyan csapódtak le a veszprémi közösség életében.

Az archívumban szereplő anyagok inspirációt nyújthatnak az ideköltözőknek, kutatási anyagként szolgálnak középiskolások, egyetemisták számára is, vagy egyszerűen csak témájukból adódóan szórakoztatnak. Hozzátette: reméli, harminc év távlatából majd az EKF-re fognak visszakeresni az itt élők, és arra gondolnak majd, mennyire sikeres év volt a város történetében 2023.

Balogh István, a projekt és a Veszprém Televízió Kft. műszaki vezetője a feladat technikai hátterét részletezte, illetve azt, hogy a legfontosabb feladat számukra az volt, hogy a mindennapi munkájuk során napvilágra került értékes információkról készült felvételeket közkinccsé tehessék. 2021-ben erre lehetőséget is kaptak, a sikeres pályázat után, a projekt első nehézsége a VHS szalagok digitalizációja, a VHS magnók beszerzése, és azok karbantartása volt.

Az anyagok feldolgozása jelenleg is folyamatban van, a videók mellé ugyanis rengeteg egyéb információt is társítani kell ahhoz, hogy kereshetővé váljanak. Ezek az információk papír alapú dokumentumokon találhatóak, amelyeket manuálisan kell feldolgozni, ehhez segítséget a Pannon Egyetem hallgatói nyújtottak. Balogh István külön megköszönte Takács Dorkának, Szabó Bendegúznak, Csendes Zsófiának és Fehér Grétának a munkájukat, kiemelte, nélkülük nem lett volna sikeres a jelenleg 1500 körüli videóanyag feltöltése.

A honlap QR kód segítségével közvetlenül, és a Veszprém TV honlapjáról is elérhető. Egy egyszerű regisztráció után bárki számára kereshetővé válnak a már meglévő – és a jövőben folyamatosan bővülő - archív felvételek, korosztálytól és érdeklődéstől függetlenül mindenki megtalálhatja a számára érdekes, Veszprémmel kapcsolatos múltbéli történéseket.

Az archívum erre a linkre kattintva elérhető, amiben gyors regisztráció után már lehet is böngészni.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. tegnap 17:53 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. tegnap 13:36 Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. tegnap 14:51 A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. 2024. június 12. 11:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.