Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.

2023. március 14. 23:02
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével.

A márciusi ifjak példaként járnak előttünk

A Kossuth iskolánál az alpolgármester szavait elsősorban a jelenlévő diákok és fiatalság számára címezte. Beszédében kiemelte, hogy a forradalmi években több ezer gyerekhős és serdülőkorú harcolt a honvédseregben. Olyan gyerkőchonvédek, akik sokszor szülői ellenvetés dacára, az iskolapadot elhagyva harcoltak a seregben, Kossuth Lajos zászlója alatt. Köztük veszprémi fiatalok is, a jelenlévők 175 évvel ezelőtti kortársai.  Név szerint is megemlítette közülük Farkas Lajos tűzmestert, Perlaky József serdülőkori hadnagyot, illetve Szemerei János hadnagyot, akik akkor – zsenge koruk ellenére – bizonyosságot tettek bátorságról, hazaszeretetről és becsületről.

A példaként felhozott katonák szerencsére nem estek el a csatatéren, sok évtizedig szolgálták még családjukat, a várost, és ezzel együtt nemzetüket is. Szemerei János a komáromi várőrségnél segédtisztként szolgált a harcok alatt, majd az őrséggel együtt tette le a fegyvert, 1861-ben megyei főszolgabírónak választották, 1868-71 megyei alispánnak, majd később téti országgyűlési képviselő volt.

Brányi Mária arra kérte a hallgatóságot - tanárokat és diákokat egyaránt - hogy bár csak megemlékezni gyűltek össze, ne felejtsék el ezeket a hősöket, kutassák a történelmüket és gondozzák az alsóvárosi temetőben a mai napig fellelhető sírjaikat. A mai fiataloknak szerencsére nincs szüksége, hogy ilyen áldozatot vállalva, önkéntes honvédelemre készüljenek, de a rájuk háruló feladat azonban most sem kevésbé fontos vagy kisebb.

A feladat pedig nem más: “erősödjetek, okosodjatok, testben, lélekben és szellemben gazdagodjatok. Ha jól tanultok, ha az előttetek járó példát követitek, és tisztességgel, becsülettel végzitek a mai aktuális feladataitokat, megértéssel, és őszinte kíváncsisággal fordultok egymás és a világ felé, a feladat dandárját már szinte észrevétlenül teljesítettétek. Kívánom jó szívvel, hogy a kortársaitok és a felnőtt társadalom megértő támogatásával végezhessétek a rátok rótt kötelezettségeiteket. Remélem, hogy a közvetlen előttünk álló nemzeti ünnep pedig titeket is szép és tartalmas elgondoltatásra fog ösztönözni.”

A megemlékezés virágait az alpolgármester és az iskola képviseletében Nagyné Czaun Marianna igazgató, Horváth Istvánné igazgatóhelyettes, Zsámár Gyöngyi igazgatóhelyettes és Szikra Ágnes DÖK-elnök helyezeték el az iskola előtt álló Kossuth Lajos mellszobor előtt.

A tettekre váltott gondolatok ünnepe

Kádártán a református közösségi házban tartották meg a városrészi ünnepséget, amelyen részt vettek a Ficánka tagóvoda Pillangó csoportos kisgyermekei is, akik több 48-as dallal készültek az ünnepségre.

Az eseményen Brányi Mária beszédében kitért március 15. szimbólumára, ami a magyaroknak a hittel, önbizalommal teli fiatalos lendületet jelentette.

Megemlítette, voltak korok, amikor csupán a szellem belső szárnyalása jelentette a szabadságot, ilyen volt a 20. század közepe, de a 48-as szabadságharc előtti korszak is. "A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15" - emelte ki Brányi Mária, aki hozzátette, hogy éppen emiatt a pozitív üzenete miatt az egyik legkedvesebb ünnepünk ez.

A műsor és a beszéd után a templom előtti udvaron álló emlékműnél koszorút helyezett el az alpolgármesterrel közösen Katanics Sándor önkormányzati képviselő, valamint Wessetzky Szabolcs református lelkész és Tósakiné Kovács Aranka, a Közösség Kádártáért Egyesület elnöke.

A nap további részében Gyulafirátóton fáklyás felvonulást tartottak az ünnepi programokhoz kapcsolódóan.

Balogh Dóra
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.