2023. május 31.
//
Angéla névnap

Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kedd délelőtt az Agórában.

Az állománygyűlésen Ovádi Péter parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadságharcot nem csak a történelemkönyvekből jól ismert nevek vívták, hanem egy egész ország ragadott fegyvert, hogy kivívja a szabadságát. Katonák voltak, és nem számított, hogy a szántóföldekről vagy városi bérházakból érkeztek, mert  amikor kardot ragadtak, hitet tettek a katonalét magasabb morális értékei – a becsület, a bátorság, a bajtársiasság – mellett. 

Ovádi arra intett, hogy ma sem feledkezhetünk meg katonáinkról, akik készek életüket áldozni az értékeinkért. Veszprém tradicionális katonaváros, az alakulatok nemcsak itt állomásoznak, hanem szerves részei is a hétköznapi életünknek. Az általuk képviselt erényeket, a hazaszeretetet, a becsületet civilként is viselnünk kell, mert erős nemzet csak tiszta elvek mentén jöhet létre, és tiszta normák alapján maradhat fenn. 

Napjainkban nehéz időket élünk; a szomszédunkban háború dúl, és nem látjuk tisztán, mit hoz a jövő. Az azonban biztos, hogy Magyarország a béke pártján áll – húzta alá a képviselő. A béke megőrzéséhez azonban nem ülhetünk tétlenül, az ország valódi védelmét az erős honvédség biztosítja. A kormány ezért igyekszik fejleszteni a haderőt és elismerni, meghálálni katonáinknak, hogy készen állnak megvédeni a hazát. 

Az állománygyűlésen a parlamenti képviselő beszédét követően ünnepi parancsokat ismertettek, majd a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes adott műsort.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Nyugodt méltósággal az ünnepen
Nyugodt méltósággal az ünnepen
Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig.
A szabadság nem ajándék
A szabadság nem ajándék
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.