Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek

2023. március 7. 15:00
Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál.

Március 15. előtt Veszprémben hagyományosan megemlékeznek Petőfi Sándorról, aki – bár életében nem játszott központi szerepet a királynék városa – a forradalom előtti napokat bizonyítottan itt töltötte, és abban az épületben szállt meg, aminek a falán 1913 óta emléktábla is felhívja a figyelmet a neves vendég látogatására. 

Az egykori Korona szálló – ma cukrászda és étterem – épülete előtt hétfő délután is számos veszprémi intézmény és civil szervezet, valamint lokálpatrióta érzelmű lakos gyűlt össze, hogy lerója tiszteletét a költő előtt.

Az önkormányzat, a megyei könyvtár, helyi honismereti egyesület, valamint irodalomtörténeti társaság által közösen szervezett ünnepség elején elhangzott a Nemzeti dal Rábai Zsanett előadásában, majd Csík Richárd önkormányzati képviselő mondott beszédet.

„A rohanó mindennapokban nincs idő belegondolni abba, milyen fontos életünkben, hogy legyenek olyan jelképek, olyan minták, amelyeket bátran és feltétel nélkül követhetünk. Pedig sokszor tudatunk legmélyén ezek segítenek, hogy jól és helyesen döntsünk kétes helyzetekben”.

„De a jelképek nem mindig csak a formákban, színekben öltenek testet. Van olyan, amikor egy hús-vér ember válik azzá az ő cselekedetei által” – folytatta Csík Richárd, aki megemlítette, hogy a veszprémiek szerencsések, hiszen több ilyen jelképpé vált nagy elődöt is tisztelhetnek, mint például Szent István és Gizella, vagy éppen Brusznyai Árpád.

Mellettük pedig vannak olyan jelképei is a magyaroknak, akik egy egész nemzetnek jelentenek igazodási pontot, jelentenek példaképet. Ilyen volt Petőfi is – hangzott el a beszédben – a '48-as szabadságharc hőse, a nép egyszerű gyermeke, akinek alig 20 év is elég volt ahhoz, hogy örökre beírja magát a történelmünkbe és, hogy minden magyar számára megkérdőjelezhetetlen ikonná váljon.

Az ünnepség további részében még elszavalták szintén Petőfitől a Föltámadott a tenger című verset, majd a jelenlévők megkoszorúzták a költő emléktábláját.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.