Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

1848-as viseleteket bemutató kiállítás nyílt a Városházán

2023. március 6. 22:48
Hétfő délután a Városháza aulája érdeklődőkkel telt meg, hogy ne csupán filmekből és leírásokból, de személyesen, testközelből is megismerjük az 1848-as viseletet.

Elsőként a Csermák Antal Zeneiskola növendékei énekeltek Kossuth-nótákat, a Kőris Zenekar kíséretére. Porga Gyula polgármester ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt, s reagált a gyermekek énekére, mely véleménye szerint újabb bizonyíték arra, hogy 2019-ben méltán nyerte el Veszprém a Zene Városa címet.

A Méretes Szabósággal nem először találkozhatunk a Városházán, kezük munkáját már több alkalommal láthatta a város, hisz számos ünnepnapon díszítették, gazdagították a helyet a viseletekkel. Vezetőjük, Töreki Tamás is részt vett a megnyitón. Most huszáröltözetekből nyílt tárlat, ami március 15. közeledtével aktuális. Porga Gyula kiemelte: a katonai hagyomány, tradíció, mindig is fontos volt a város számára, egészen az alapítása óta. A jelenlegi kiállítás egy dicső időszak ruházatát jeleníti meg, örökíti meg, s a kézműves hagyomány jelentőségét is megvilágítja.

Porga Gyula köszönetet mondott a Méretes Szabóságnak, Töreki Tamásnak, s örömmel buzdított mindenkit, hogy tekintsék meg a kiállítást, mely három hétig látogatható.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.