2023. június 8.
//
Medárd névnap

1848-as viseleteket bemutató kiállítás nyílt a Városházán

Hétfő délután a Városháza aulája érdeklődőkkel telt meg, hogy ne csupán filmekből és leírásokból, de személyesen, testközelből is megismerjük az 1848-as viseletet.

Elsőként a Csermák Antal Zeneiskola növendékei énekeltek Kossuth-nótákat, a Kőris Zenekar kíséretére. Porga Gyula polgármester ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt, s reagált a gyermekek énekére, mely véleménye szerint újabb bizonyíték arra, hogy 2019-ben méltán nyerte el Veszprém a Zene Városa címet.

A Méretes Szabósággal nem először találkozhatunk a Városházán, kezük munkáját már több alkalommal láthatta a város, hisz számos ünnepnapon díszítették, gazdagították a helyet a viseletekkel. Vezetőjük, Töreki Tamás is részt vett a megnyitón. Most huszáröltözetekből nyílt tárlat, ami március 15. közeledtével aktuális. Porga Gyula kiemelte: a katonai hagyomány, tradíció, mindig is fontos volt a város számára, egészen az alapítása óta. A jelenlegi kiállítás egy dicső időszak ruházatát jeleníti meg, örökíti meg, s a kézműves hagyomány jelentőségét is megvilágítja.

Porga Gyula köszönetet mondott a Méretes Szabóságnak, Töreki Tamásnak, s örömmel buzdított mindenkit, hogy tekintsék meg a kiállítást, mely három hétig látogatható.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Nyugodt méltósággal az ünnepen
Nyugodt méltósággal az ünnepen
Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig.
A szabadság nem ajándék
A szabadság nem ajándék
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.