Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Megvolt az utolsó helyetti pillanat

2023. március 5. 14:23
Egyszerre két helyen nyílt meg az a csoportos kiállítás, Utolsó helyetti pillanat címmel, amely a radikális válságkezelés témakörét célozta meg.

A Művészetek Háza Veszprém, valamint a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér szombat délután öt órakor tartotta kiállításuk megnyitóját. A két esemény résztvevői virtuálisan találkoztak egymással, megadva ezzel a jó és extrém hangulatot. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor, Kispál Attila, Kispál Ágnes-Evelin.

Áfrány GáborÁfrány Gábor

Nemes Z. Márió költő, esztéta ünnepélyesen is megnyitotta a kiállítást. Feltette a kérdést, miféle válságban is vagyunk benne, amely meghatározza időbeliségünket, történetiségünket? Mégis miként lehet bizonyos értékek mentén megtalálni a kivezető utat a válságból, jelen helyzetben az ökológiai válságból.

Milyen értékeket szem előtt tartva kell elindulni az úton? A bolygó értékeit? De mi a bolygó?

Nemes Z. szerint a válságkezelés egyfajta döntéshozatal. Egy olyan pillanat, amikor felismerjük, hogy változtatni kell, de még nem született meg a döntés. Ez fokozza fel a krízis hangulatot. Elegendő információ birtokában kell legyünk, hogy megértsük, pontosan miben is vagyunk benne.

Nemes Z. MárióNemes Z. Márió

A klímahelyzet esetében viszont megoszlanak a nézetek, nem egyértelmű, mivel is nézünk szembe, hiszen Nemes Z. szerint nem áll rendelkezésünkre annyi információ, amivel a léptékek meghatározhatók lennének. Éppen ezért is a művészetben jellemző lesz az apokaliptikus hangulat. A megfoghatatlanság szüli az idő paradoxonát: a posztapokaliptikus jelenben élünk, már lemaradtunk arról, hogy a helyzetet időben kezeljük.

Résztvevő művészek: Daczó Enikő, Dezső Tamás, Farkas Imre, Gerhes Gábor, Koter Vilmos, Martin Henrik, Ördög-Gyárfás Ágota, Süveges Rita, Váncsa Domokos és Vetró Bodoni Barnabás.

A kiállítás április kilencedikéig látogatható. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.