Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Velünk élő örökség – Bartók és Kodály big bandre

2023. február 21. 10:36
Mi sem természetesebb, mint hogy Bartók és Kodály darabjai felcsendüljenek Veszprémben, Európa egyik aktuális kulturális fővárosában. Az már kevésbé megszokott, hogy a zenei anyagot a Modern Art Orchestra improvizatív feldolgozásában halljuk, többek között a Kodály Kórus, Dresch Mihály, Harcsa Veronika és mások közreműködésével.

Velünk élő örökség, ez a címe a dupla koncertnek a Hangvillában. Március 1-én a Fölszállott a páva, másodikán Bartók 15 magyar parasztdala áll a középpontban. A Modern Art Orchestra, a legnevesebb magyar kortárs jazz big band alkotói hisznek benne, hogy a klasszikusok műveit akkor tehetjük igazán élővé, ha ezekhez a művekhez hozzáadjuk saját egyéniségünket, saját korunkat, nem csak muzeális tárgynak tekintjük őket.

Ennek jegyében a legigényesebb, tisztelettudó, de nem alázkodó módon nyúlnak hozzá a huszadik első felében gyűjtött népdalokhoz és feldolgozásokhoz.

A Fölszállott a páva, Kodály egyik legnépszerűbb műve és más kompozíciói a debreceni Kodály Kórus ajkán csendülnek fel, ezt követik a mű által inspirált zenekari darabok. A MAO zeneszerzőként is aktív zenekari tagjai, Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor Kodály-inspirálta műveit adja elő, vendégként pedig a csodálatos énekesnő, Pocsai Kriszta közreműködik.

A Fölszállott a páva - Tisztelgés Kodály Zoltán előtt koncertre ide kattintva lehet jegyet váltani.

A második este is lenyűgöző apparátussal élhetjük át mit jelent ma nekünk Bartók, a huszadik század egyik legnagyobb zeneszerzőjének öröksége. Az eredetileg zongorára írt Tizenöt magyar parasztdal-t Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél, a MAO alapítója és művészeti vezetője írták át nagyzenekarra, Abban, hogy tovább gondolják a népzene, a klasszikus művek és a kortárs improvizáció kölcsönhatásait, egyrészt a világjáró Lukács Miklós cimbalomművész és a Kossuth-díjas szaxofonos, Dresch Mihály, másrészt a bátran kísérletező énekesnő, Harcsa Veronika lesznek segítségükre. Az élményt a győri Fitos Dezső Társulat művészeinek néptánc produkciója teszi teljessé.

Bartók Béla: 15 Magyar Parasztdal koncertre ide kattintva lehet jegyet váltani.

A Modern Art Orchestra jazz és kortárs klasszikus zenei együttes vezetője Fekete-Kovács Kornél trombitaművész. A széles körben elismert hazai jazz big band 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz. A kortárs zenei műhelyként működő együttes példaértékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja. A trombitaművész zeneszerző célja a big band megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak kitágítása és ezeknek a műfajoknak a népszerűsítése. Emellett a zenekar központi szerepet vállal a fővárosi jazz és kortárs komolyzenei életben, hiszen az aktív jazz zenészek nagy részét foglalkoztatja. A ma már nem csak jazz-kedvelő körökben elismert MAO az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott. Többek között a Modern Art Orchestra - Bartók Béla 15 Magyar Parasztdal című lemezük premierje Artisjus-díjas lett 2018-ban. Fekete-Kovács Kornél Artisjus előadóművészi díjban részesült 2022-ben. Számtalan koncertet adnak: Budapesten rendszeresen fellépnek a Budapest Music Centerben, turnéztak Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszottak már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Sherry Williams, Brian Charette, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.