Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Világszinten is bizonyítanának a VEDAC dobói

2023. február 15. 11:56
A rendezvények és a szakmai munka terén is kimagasló eredményeket vár a Veszprémi Egyetemi és Atlétikai Club (VEDAC) a VEB2023 EKF-programsorozat és a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság évében.

Különleges esztendő vár 2023-ban Veszprém városára és a magyar atlétikára, mely a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) számára kihívásokat, illetve plusz motivációt jelent. A rendezvények terén saját maga számára is magasra tette a lécet a klub, hiszen az EKF-programsorozat és az atlétikai versenyek terén is jelentős vállalásokat tett. A 2023. évi tervekről sajtótájékoztatót is tartott a klub szerda délelőtt.

Nem kis feladatra vállalkozott a VEDAC szervező csapata: egy hónapon belül három országos bajnokságot is rendez. Március első hétvégéjén (2023. 03. 04-05.) a felnőtt és U16-os téli dobó magyar bajnokságot, március utolsó hétvégéjén (2023. 03. 25-26.) az U20-as és U18-as téli dobó ob-t, 2023. 04. 02-án pedig a hegyifutó félmaratoni országos bajnokságot is a veszprémiek rendezik.

Minden korosztály téli dobó magyar bajnokságát Veszprémben rendezik, miután a hagyományosan Szombathelyen tartott rangos versenyek rendezésére a Magyar Atlétikai Szövetség új rendezőt keresett

– kezdte Németh Attila.

A korábbi versenyrendezői munkánk elismeréseként tekintünk arra, hogy a szövetség minket bízott meg a magyar bajnokságok lebonyolításával, mely komoly erőforrásokat igényel, ugyanakkor szeretnénk egy igazán jó színvonalú versenysorozatot megvalósítani. Természetesen a saját dobóatlétáink számára is jó hangulatú, jó feltételrendszert biztosító versenyeket kívánunk rendezni. Egy nagyon kemény, rengeteg munkát igénylő alapozáson vannak túl, és a veszprémi ob-k lesznek az első idei komoly megmérettetések

– folytatta a VEDAC ügyvezető igazgatója.

Németh Attila ügyvezető és Török Krisztián szakmai vezetőNémeth Attila ügyvezető és Török Krisztián szakmai vezető

A szombati napokon a kalapácsvetők és a diszkoszvetők, a vasárnapi napokon a gerelyhajítók küzdenek meg a bajnoki címekért. A szervezést Török Krisztián szakmai igazgató és a dobóversenyek veszprémi motorja, Szabóné Harlai Katalin koordinálja.

A legrangosabb mezőny felnőtt férfi kalapácsvetésben várható 03.04-én 14.00 órától, a szombathelyi és a veszprémi dobóatléták egy nemzetközinek is beillő mezőnyt fognak felvonultatni. A hazai kalapácsvetők közül Pásztor Bencétől és Czeller Gábortól várható kiemelkedő eredmény, a diszkoszvetők közül Strigencz Zalán repítheti legmesszebb a szert. Március 25-én az U20-as kalapácsvetők versenyei is izgalmasnak ígérkeznek, a hölgyek között Csatári Jázmin, férfiak között Csekő Miklós is bajnokesélyesként állhat dobókörbe.

Április 2-án – a tavalyi évhez hasonlóan – Szentgálon rendezi meg a hegyifutó félmaratoni ob-t a VEDAC. A Koós-Hutás László, Szemán János, Stiglic Edit és Unger-Szabó Kinga összetételű szervezőcsapat nemcsak a profiknak, hanem az amatőröknek – az U8-tól a szeniorig – minden korosztályban versenyzési lehetőséget biztosít a gyönyörű környezetben megvalósuló eseményen.

Az országos bajnokságokon túl felváltva következnek az EKF-programsorozathoz és a hazai atlétikai versenynaptárhoz kapcsolódó rendezvények, mintegy harminc esemény, amelyek a rendezésében a VEDAC is közreműködik. A megszokott dobóversenyek mellett a tervek szerint az idei Balaton Bajnokságot (06.17.) már az új atlétika pályán tarthatja a VEDAC, míg a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesülettel karöltve újra megrendezik a nagy sikerű „Fuss az iskoládért!”-versenyt. A tavaly életre hívott Jutas kör-futóverseny (09.23) és a Juhannus napi futóverseny (06.24) is helyet kap a programsorozatban: az Esső András által koordinált VEDAC ügyességi játékokkal is rendszeresen találkozhatunk a városi rendezvényeken.

A Séd-völgyben négy eseményt is tervez az egyesület az EKF részeként, valamint először rendezik meg a városban a Magyar Futókörök Napját május 20-án. A novemberre tervezett nemesvámosi mezei futó verseny sem maradhat ki a kínálatból. A fenti események mellett folyamatosan kapja a klub a megkereséseket, így várhatóan a rendezvények száma még bővülni fog.

A programok ismertetését követően Török Krisztián szakmai igazgató az idei év sportszakmai terveiről beszélt.

Reméljük, az elmúlt évekhez hasonlóan szép számú küldöttséget tudunk delegálni 2023-ban is a világversenyekre. Versenyzőink mellett edzőink is szép számmal segítették a válogatott munkáját a világversenyek helyszínein. Bár 2023 a budapesti világbajnokság éve, nem mehetünk el a többi világverseny mellett sem szó nélkül. A vb-szereplésre Pásztor Bencének, Czeller Gàbornak és Kövér Fanninak van a legtöbb esélye. Előbbi két versenyzőnk egy olyan versenyszámban küzd meg a világranglista pontokért, amelyben könnyen elképzelhető, hogy a három indítható versenyzőnél több, akár négy-öt atléta is olyan pozícióban lesz, hogy benne van a legjobb harminchat versenyzőben a világon! Viszont minden országból csak 3 versenyző indítható 

– mutatott rá Török.

Tehát kalapácsvetésben komoly versengés várható. Kövér Fanni esetében reális lehet egy vb-indulás, amivel a magyar csapat egyik legfiatalabb tagja lenne, de az azt megelőző junior Eb-n is komoly eredményt várhatunk tőle. Sikeres szereplésre számíthatunk a tavalyi világranglista vezető, szintén junior eb-re készülő Csekő Miklóstól is. Hagyomány Veszprémben, hogy kalapácsvetésben nemcsak a férfi, hanem a női vonal is erős, itt az ugyancsak junior korú Csatári Jázmin fog dobókörbe lépni a junior Eb-n. Jázmin, ahogyan Fanni és Miki is az Eb-n az első hat versenyző közé várható. Az U23-as Eb-re és ott döntős esélyekkel induló Strigencz Zalán diszkoszvetésben ismételheti meg azt, amit junior korában már elért, bekerülni az európai top 8-ba. Az EYOF-ra a kalapácsvető Fertig Fanni mellett az akadályfutó Szemán Kata aspirál. Fanni tavaly is döntős volt, idén rengeteget fejlődött a munkamorálja, ennek látható eredményei lesznek. A felsorolt versenyzőkön kívül van 4-5 olyan sportolónk, akik ha keményen odateszik magukat, akkor ki tudják harcolni a címeres mezt. Mozgalmas és reményteljes év vár ránk

– beszélt várakozásairól Török Krisztián.

Pásztor Bence, Strigencz Zalán és Czeller GáborPásztor Bence, Strigencz Zalán és Czeller Gábor

Pásztor Bence, a klub kalapácsvetője kiemelte, edzőjével, Zentai Tiborral remek a viszonya. Hangsúlyozta, alá-fölé rendeltség helyett jó értelemben vett mellérendeltség alapozza meg a kapcsolatukat. Rámutatott, a kimagasló teljesítményhez a stabil magánélet is elengedhetetlen: menyasszonyától minden támogatást megkap, amely további erővel szolgál a felkészüléséhez.

Czeller Gábor úgy fogalmazott, a VEDAC-sportolói valódi egységet alkotnak, a hétköznapokon rendszeresen is segítik egymást az edzésmunka alatt. Emlékeztetett, anno, amikor a klub kötelékébe került példaképként tekintett Pásztor Bencére, nagy öröm számára, hogy már barátjának mondhatja.

Strigencz Zalán arról beszélt, az aktív sportolás mellett az egyetemi tanulmányait sem szorítja háttérbe, sőt, a megfelelő időbeosztás mellett szabadideje is marad a mentális-fizikális regenerálódásra. Mindhárom atléta hangsúlyozta, idén mindent megtesznek a siker érdekében.

A világversenyek mellett természetesen a korosztályos országos bajnokságokon, csapatbajnokságokon is megméreti magát a VEDAC. A folyamatosan bővülő utánpótlás bázisból kikerülő fiatalok közül többen már bajnoki dobogóra is állhatnak.

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy az egyesület működése és programjainak megvalósítása nem lehetne ilyen színvonalú Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt támogatása, valamint a klub szponzorai nélkül. A VEDAC idén is folytatja kiemelt partneri együttműködését a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC), a Pannon Egyetem, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Atlétikai Szövetség szervezeteivel.

vehir.hu
további cikkek
Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. tegnap 14:40 Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC atlétika Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC Negyedik alkalommal ad otthont Szentgál és környéke vasárnap a nyílt hegyifutó félmaratoni országos bajnokságnak, amelyet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) bonyolíthat le. 2024. április 5. 10:33 Ezüstérmet szerzett Budapesten a VEDAC futója VEDAC Ezüstérmet szerzett Budapesten a VEDAC futója Második helyezést szerzett Honti Marcell, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) futója, Budapesten az NN City Run Fuss Budapest! elnevezésű, 11.5 kilométeres országúti futóversenyen. 2024. április 4. 15:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.