Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C

Már megint itt vannak a húszas évek!

2023. február 13. 21:29
Hát persze, hogy itt vannak, hiszen 2023-at írunk! Csakhogy négy fiatal belga vasárnap az 1920-as évek szórakozóhelyévé varázsolta a Papírkutyát.

Az Európa Kulturális Fővárosa Interurban programjában kéthetente más-más város művészei érkeznek Veszprémbe – elsőként a litván Kaunas, az elmúlt napokban pedig a belgiumi Gent alkotóit láttuk vendégül. A genti delegáció vasárnap a Heebie Jeebie Jazz fellépéseivel búcsúzott: a csapat néhány órán belül háromszor is megtáncoltatta a veszprémieket. 

Nem irigylem az EKF digitális programfüzetének összeállítóit, akiknek valamiféle kategóriába kellett sorolniuk a Heebie Jeebie Jazzt: végül a #tánc került a nevük mellé, de ugyanilyen magabiztossággal dönthettek volna a #koncert vagy a #performansz mellett is. 

Miközben a három srác – Anton Kerkhof klarinéton, Pieter Mortier nagybőgőn, Johan Depue bendzsón – a jazz hajnalára repítettek vissza minket zenéjükkel, megidézték az 1920-as éveket, amikor a mai értelemben vett könnyűzene megszületett, addig Shana Van Cauwenberghe művésznő az ujjai köré csavarta a közönséget. Mozgásszínházi produkciójába bevonta a (többé-kevésbé) önként jelentkezőket, kis jeleneteiben a korszak burleszk némafilmjeinek humorával csalt mosolyt az arcokra. 

A koncert előrehaladtával aztán sztepptáncba kezdett, és míg lábaival az ütemet dobolta, mozdulatai a nagy háború utáni évtizednek azt a bohókás hangulatát idézték meg, amikor a formális bálok szigorú etikettjét elhagyva utat tört magának a könnyed szórakozás. Shana Van Cauwenberghe végül mindenkit talpra parancsolt, és egy rögtönzött táncóra keretében megtanított nekünk egy koreográfiát, amit aztán közösen elő is adtunk. 

 

GENT, BELGIUM

A belgiumi Gent neve legutóbb azzal került be a veszprémi híradásokba, hogy elhappolták előlünk az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet.  A több mint negyedmillió lakosú flamand város a vaskor óta folyamatosan lakott. Itt található Belgium harmadik legnagyobb kikötője, amely mellé számos nagy cég logisztikai központja épült. Számunkra érdekesebb azonban Gent pezsgő kulturális élete, fesztiváljai – köztük az idén 180 éves zenei és színházi seregszemle, a Gentse Feesten, és múzeumai, amelyekben mások mellett Hieronymus Bosch alkotásait is fellelhetjük. 

 

» Következő megálló: London, Kanada

Az Interurban program nem áll meg: még alig csekkoltak ki a szállásukból a genti vendégek, már érkeznek is a londoniak (nem-nem, a másik Londonból). Kedden Sam Maggs képregényalkotóval szerveznek közönségtalálkozót az egyetemen, jövő pénteken a The Pairs koncertezik a Papírkutyában a Holtszezon keretében, február utolsó hétvégéjén pedig Sarah MacDougall lép fel Kapolcson és Káptalantótiban.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.