Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
3°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
3°C

Már megint itt vannak a húszas évek!

2023. február 13. 21:29
Hát persze, hogy itt vannak, hiszen 2023-at írunk! Csakhogy négy fiatal belga vasárnap az 1920-as évek szórakozóhelyévé varázsolta a Papírkutyát.

Az Európa Kulturális Fővárosa Interurban programjában kéthetente más-más város művészei érkeznek Veszprémbe – elsőként a litván Kaunas, az elmúlt napokban pedig a belgiumi Gent alkotóit láttuk vendégül. A genti delegáció vasárnap a Heebie Jeebie Jazz fellépéseivel búcsúzott: a csapat néhány órán belül háromszor is megtáncoltatta a veszprémieket. 

Nem irigylem az EKF digitális programfüzetének összeállítóit, akiknek valamiféle kategóriába kellett sorolniuk a Heebie Jeebie Jazzt: végül a #tánc került a nevük mellé, de ugyanilyen magabiztossággal dönthettek volna a #koncert vagy a #performansz mellett is. 

Miközben a három srác – Anton Kerkhof klarinéton, Pieter Mortier nagybőgőn, Johan Depue bendzsón – a jazz hajnalára repítettek vissza minket zenéjükkel, megidézték az 1920-as éveket, amikor a mai értelemben vett könnyűzene megszületett, addig Shana Van Cauwenberghe művésznő az ujjai köré csavarta a közönséget. Mozgásszínházi produkciójába bevonta a (többé-kevésbé) önként jelentkezőket, kis jeleneteiben a korszak burleszk némafilmjeinek humorával csalt mosolyt az arcokra. 

A koncert előrehaladtával aztán sztepptáncba kezdett, és míg lábaival az ütemet dobolta, mozdulatai a nagy háború utáni évtizednek azt a bohókás hangulatát idézték meg, amikor a formális bálok szigorú etikettjét elhagyva utat tört magának a könnyed szórakozás. Shana Van Cauwenberghe végül mindenkit talpra parancsolt, és egy rögtönzött táncóra keretében megtanított nekünk egy koreográfiát, amit aztán közösen elő is adtunk. 

 

GENT, BELGIUM

A belgiumi Gent neve legutóbb azzal került be a veszprémi híradásokba, hogy elhappolták előlünk az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet.  A több mint negyedmillió lakosú flamand város a vaskor óta folyamatosan lakott. Itt található Belgium harmadik legnagyobb kikötője, amely mellé számos nagy cég logisztikai központja épült. Számunkra érdekesebb azonban Gent pezsgő kulturális élete, fesztiváljai – köztük az idén 180 éves zenei és színházi seregszemle, a Gentse Feesten, és múzeumai, amelyekben mások mellett Hieronymus Bosch alkotásait is fellelhetjük. 

 

» Következő megálló: London, Kanada

Az Interurban program nem áll meg: még alig csekkoltak ki a szállásukból a genti vendégek, már érkeznek is a londoniak (nem-nem, a másik Londonból). Kedden Sam Maggs képregényalkotóval szerveznek közönségtalálkozót az egyetemen, jövő pénteken a The Pairs koncertezik a Papírkutyában a Holtszezon keretében, február utolsó hétvégéjén pedig Sarah MacDougall lép fel Kapolcson és Káptalantótiban.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.