Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Lovassysok a világűr kapujában

2023. február 10. 15:48
Négy elhivatott végzős diák egy verseny keretén belül arra vállalkozott, hogy létrehoznak egy italosdoboz méretű és formájú mérőműszert, amit majd egy kilométer magasságba bocsát egy kisméretű rakéta. A kis műhold közben adatot gyűjt, amelyet rádiós kapcsolaton keresztül valós időben egy földi egységnek továbbít.

Bertalan Dániel, Csuta Krisztián, Tislér Levente, valamint Szauter Benedek, vagyis a CSBT csapata. Ők azok a lovassys diákok, akik – miközben az érettségire készülnek – szabadidejükben egy úgynevezett CanSat-et készítenek, melynek mechanikai, elektromos és szoftveres tervezéséért és megvalósításáért egyaránt felelősek.

Csuta Krisztián kérésünkre elmesélte: „A nemzetközi verseny magyarországi fordulóján több mint negyven csapat indul. Rendkívül lelkesek vagyunk, november harmincadikán adtuk le a jelentkezési dokumentumot, amit a szervezők el is fogadtak. A verseny menete úgy zajlik, hogy a magyarországi fordulót meg kell nyerni ahhoz, hogy a nemzetközi versenyre is kijussunk, amit az Európai Űrügynökség szervez. Tavaly például Bolognában volt. Ebből nyilván kiderül, hogy a versenyt angol nyelven kell lefolytatni. Nekünk a célunk bekerülni a top tízbe, hiszen akkor rakétával kilövik a műholdunkat.”

Tislér Levente kifejtette, a verseny egyik főszervezője a Magyar Asztronautikai Társaság, ők segédanyagokat tettek közzé a verseny elvárásai kapcsán, ezek voltak segítségükre.

Szauter Benedek elmondta, a fizika tanulmányok jó alapokat adtak számukra, és előfordult már, hogy szenzoros beállítás kapcsán fordulhattak kérdésekkel a tanárukhoz is.

Bertalan Dániel hozzátette, a szóban forgó megmérettetés nagyban különbözik más tanulmányi versenyektől, hiszen jelen esetben nem lexikális tudás szükségeltetik, sokkal inkább a praktikusságra helyeződik a súlypont. Az iskolában nem tananyag, hogy miként kell áramkört összerakni, vagy éppen az, hogy hogyan készül el egy háromdimenziós tervrajz.

A fiúknak február végére kell elkészíteniük egy tervet a műszerről, és ha úgy dönt a zsűri, hogy szakmailag rendben van, akkor bejutnak a legjobb tízbe. Ezt követően két előzetes, repülés előtti tervre is szükség van, hogy lássák, biztonságban tud majd repülni a műszer. A folyamathoz egy 3D-s nyomtatóra is szükség volt, Csuta Krisztián még négy évvel ezelőtt épített egyet, így a technikai feltétel is adott volt.

Bertalan Dániel hozzáfűzte: „A verseny szervezői által meghatározottakon túl saját ötleteket is bele kellett vinni a munkafolyamatba, a kötelező légnyomás és hőmérséklet mérése mellett. Úgy kell elképzelni, hogy az általunk készített műszert beteszik egy rakétába, és másfél kilométer magasságból leválik a műholdunk. Elkezd lefelé zuhanni, és mi eközben végezzük el a méréseket. Az ejtőernyőt is magunk készítjük el, amit majd ráteszünk, s így két percig zuhan. A műszer aljában van egy tojásnyi hely, arra gondoltunk, beleteszünk hát egy tojást, a cél, hogy ne essen baja, amíg földet ér.”

A fiúk tisztázták, ha nem jutnak be az első tízbe, akkor is szeretnék ledobni egy magaslatról a műholdat, hogy a kísérletet ilyen módon is véghez tudják vinni. Ha elég lesz a keretük, meteorológiai ballonnal is fölküldenék, s azzal még magasabbra érne.

A versennyel további céljuk, hogy népszerűsítsék a tudományt, a tudományos oktatást és tanulást, ami nem könnyű a mérnöki beállítottságú fiúknak, hiszen a közösségi médiában jelen kell lenniük, hogy valóban célt érjenek. Elhatározták, erre is nagy energiákat fordítanak.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Lehet, hogy van tudományos magyarázata annak, ami Krisztus kereszthalálakor történt Lehet, hogy van tudományos magyarázata annak, ami Krisztus kereszthalálakor történt Az ég elsötétült és hat és kilenc óra között teljes sötétség borult a világra, írja Máté, Márk és Lukács evangélista is a Bibliában, amikor Krisztus kereszthalálát mesélik el. Kétezer év elteltével a tudomány most több lehetséges magyarázattal is előállt, hogy mi okozhatta ezt a sötétséget. ma 10:37 A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat tudomány A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját. 2024. március 23. 10:17 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27 Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is. 2024. február 19. 16:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.