Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt

2023. január 26. 10:58
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.

Első felszólalóként Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a veszprémieknek, akik részvételükkel emelték az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) nyitóprogram fényét, méltósággal, emelkedettséggel és lélekkel ünnepelték a soha vissza nem térő alkalmat. 

Sorra zárnak be az üzletek, köztük hagyományos, régóta üzemelő egységek is a Kossuth utcán – hívta fel a figyelmet interpellációjában Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd), aki azt kérdezte: tudja-e a város az EKF utcakép-programjához hasonló módon tartalommal feltölteni az üresen tátongó helyiségeket? A polgármester azt válaszolta, hogy ezzel kapcsolatban jelenleg is zajlanak tárgyalások, így pontos választ később, írásban tud adni.

Pálinkás Roland frakcióvezető (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, élt-e az önkormányzat a belterületi útfelújítások késlekedése miatt felmerülő kötbérigénnyel? Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) összefoglalta: a különböző szerződési csomagokban nagyságrendileg 6,7 millió, ötmillió, 3,5 millió és hétmillió forintos napi kötbér lehívására van lehetőség, ezt a jogát az önkormányzat érvényesíti is. A témával részletesen itt foglalkoztunk.

A millenniumi emlékmű áthelyezésének költségeiről érdeklődött Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd). Porga Gyula polgármester kifejtette: az emlékmű bontása 16,3 millió forintba, az Óváros tér tereprendezése 8,8 millió forintba került. Az új helyszínre, a Szabadság térre vonatkozóan kiválasztották a tervezőt, aki 4,5 millió forintért készíti el a terveket. A kivitelezés költségeit a tervezési fázis után, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárultával lehet majd látni. Hartmann Ferenc viszontválaszában nehezményezte, hogy a képviselőtestületnek korábban a számok ismerete nélkül kellett döntenie az emlékmű áthelyezéséről, amit a frakció nem is támogatott.

Bevonhatók-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában üresen álló veszprémi lakások az
önkormányzati bérlakásállomány fejlesztésébe? – kérdezte Benczik Gabriella (MSZP-LMP-Párbeszéd). A polgármester elmondta: a Házgyári út 1. szám alatt öt darab ilyen lakás létezik, amik azonban rossz állapotban vannak, felújításra szorulnak. A vagyonkezelő nyitott arra, hogy ezeket átadja az önkormányzatnak, ha a városnak lesz forrása rendbe tenni őket. 

Lesz-e érdemi lehetőségünk tovább javítani Veszprém belső úthálózatának az állapotát
és lesznek-e forrásaink a csapadékvíz-elvezetési problémák kezelésére? – kérdezte Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek). Porga Gyula kijelentette: az elmúlt évhez hasonló léptékű forrás nem fog a város rendelkezésére állni, nem fogunk tudni még egyszer elkölteni ötmilliárd forintot útfelújításra. Ugyanakkor a Modern Városok Program keretében idén is tervben vannak útfelújítások: az Iskola utca, a Kádártai út, a Tulipán utca, a Kálistó utca, a Batthyány utca, a Viola utca, a Rózsa utca, a József Attila utca, a Szent István utca, a Giricses lépcső és a Kemecse utcai parkoló is idén kerül sorra.

Napirend előtti felszólalásában Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) az EKF szombati nyitóünnepségét méltatta, és köszönetet mondott a résztvevőknek. “Bízom benne, hogy az év folyamán sok hasonló ragyogásban lesz részünk és a veszprémiek élni fognak a lehetőségekkel és minél többször megragadják az alkalmat, hogy élvezői legyenek az eseményeknek” – fogalmazott.

Felszólalásában Hartmann Ferenc frakcióvezető azzal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, hogy a vasútállomáson az EKF megnyitóra érkező vendégeket sem büfé, sem automaták nem fogadták, az állomáson nemhogy szendvicset, de még egy palack vizet sem lehetett beszerezni. A polgármester azt válaszolta a felvetésre, hogy hamarosan megkezdődhet a vasútállomás felújítása, ami ezen a téren is új színvonalat teremt majd, de az önkormányzat intézkedni fog arról, hogy ez a probléma az átmeneti időszakban ne forduljon elő többet. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) a Jeruzsálemhegy decemberi programjairól számolt be. Mint mondta, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör nem csak karácsonyfát állított a Kiskőrösi utcában, de közös adventi koszorút is készített, az ABC előtt betlehemet helyeztek el, a karácsonyi összejövetelen a Szent Margit Római Katolikus Óvoda nagycsoportosai adtak műsort. Kitért arra is, hogy az ABC előtt felavatták a kavicsfogú álteknőst ábrázoló szobrot, Lugossy László szobrászművész munkáját, valamint a városrész Gyulai Attila festőművész street art alkotásával is gazdagodott.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása közgyűlés Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket. 2023. szeptember 28. 22:23 Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját közgyűlés Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját Maratoni, csaknem negyven napirendi pontból álló közgyűléssel zárta a szezont a veszprémi képviselő-testület. 2023. június 29. 14:45 Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára. 2023. június 2. 14:01 Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF közgyűlés Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön. 2023. május 25. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.