Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vár egyházi épületeiből jelentjük

2023. január 20. 17:40
A veszprémi várnegyed is bekapcsolódik az EKF kulturális évadba. Már egy éve zajlanak a munkálatok a veszprémi várnegyedben. Minden a terv szerint halad, így 2025-re teljesen elkészül a Veszprémi Érsekség által indított fejlesztés, amely 18 egyházi tulajdonú műemlék épületet érint és mintegy 250 éve, a barokk kor óta nem látott léptékű beruházást jelent. Most megmutatunk néhány részletet ebből, miután az érsekség péntek délután nyilvános bejárást tartott.

A magyar kormány támogatásából 2020-2025. között megvalósuló veszprémi várnegyed beruházás nemcsak a Veszprémi Főegyházmegye, de Veszprém Megyei Jogú Város és térsége, valamint országos viszonylatban is jelentős mértékű műemlék-helyreállítási fejlesztés. Egyszerre hitéleti, turisztikai és jelentős munkahelyteremtő beruházás. Hozzájárul a helyi közösség megerősödéséhez, Veszprém regionális szerepének és nemzetközi ismertségének megerősödéséhez. Nem túlzás történelmi léptékű megújulásnak nevezni, hiszen ha a veszprémi vár történetében teljeskörű megújítást keresünk, egészen a barokk korig, azaz mintegy 250 éves távlatba kell visszamennünk az időben.

A beruházás 18 műemléki épület külső és belső megújulását, 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, többek között a helyiek és idelátogatók előtt korábban elzárt kertek megnyitását is. Az épületekben – az egyházi (liturgikus és pasztorális) rendeltetés mellett – turisztikai látványosságok is készülnek, amelyek még vonzóbbá teszik a veszprémi várnegyedet a lakosság és az ide érkezők számára. A legtöbb épület a hozzá tartozó kerttel közösségi térré válik, melyben a Veszprémi Főegyházmegye gazdag történelmét, jelentős és különleges értékeit bemutató állandó és időszaki kiállítások, különböző programok, pihenésre és lelki elmélyülésre alkalmas terek nyílnak meg.

A nagyszabású fejlesztést 2021-től összetett előkészítő munka kísérte. A régészeti, építés- és művészettörténeti kutatásokat festő-, stukkó-, fa-, fém-, kő- és szilikát-restaurátori vizsgálatok követték, melyek magas hozzáadott értékkel bírnak a hazai múzeumszakmai, műemlékvédelmi és művészettörténeti egyetemes tudást tekintve is. Eredményeiket figyelembe véve tíz építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozott a várnegyed megújítási tervein. A fejlesztési koncepció több fontos társadalmi, szervezeti és közösségi igény szem előtt tartása mellett készült. A felújítást négy generálkivitelezői csapat végzi, napi szinten mintegy 450 személy vesz részt a feladatok elvégzésében. A munkák tekintetében kihívást jelent a tér szűk keresztmetszete, hiszen egy „város a városban” elhelyezkedésű, a belvárosból járművekkel egyirányú utcán megközelíthető műemlékegyüttes megújulásáról van szó. Így az építőanyagok és dolgozók várnegyedbe való fel- és lejutását egy egyedülálló – mintegy 42 méter magas és 80 tonna súlyú – felvonókkal kiegészített térállványrendszer is segíti a várhegy keleti oldalánál, melyen felül további öt daruval valósul meg az anyagmozgatás.

A teljes várnegyed fejlesztés 2025-ig tart, de már ez az év is nagy jelentőségű. A felújítás ugyanis megáll egy időre, bekapcsolva ezzel bizonyos épületeket és tereket a Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Fővárosa programsorozatba. Cél, hogy 2023-ra egyházi és kulturális rendezvények a várban megtarthatóak legyenek, valamint elkészüljön a 18 beruházásban érintett épület tető- és homlokzati rekonstrukciója. A tervek szerint idén látogathatóvá válik az érseki palota egy része. A Szent Mihály Főszékesegyház liturgikus eseményekre alkalmassá válik, így a húsvétvasárnapi feltámadási szentmisén már együtt ünnepelhetnek a hívek. A műemlék-helyreállítás munkaközi állapotát a Work in Progress ’23 nyitókiállítás mutatja majd be. A látogatók tematikus útvonalakon járhatják be az addig elzárt várnegyed épületeit, így a Körmendy-házat és a Biró-Giczey házat, valamint egyes kerteket. Bepillanthatnak a kulisszák mögé: megtudhatják, hogyan zajlanak a kutatások, restaurálások, az építészeti tervezés. 2024-ben a kivitelezés folytatódik, hogy 2025-ben lezáruljon a teljes műemlék-helyreállítás. 2025-ben nyílnak meg a Veszprémi Főegyházmegye állandó kiállításai, például az Érsekségi Kincstár. A Főegyházmegye történetét bemutató interaktív kiállításnak a Kisszeminárium ad otthont. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény állandó kiállítása a Körmendy-házban, időszaki tárlatok pedig a piarista gimnázium földszinti tereiben lesznek látogathatók. 

Mindez a számok nyelvén

18 műemléki épület, 35 ezer négyzetméter épített, 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg 2020-2025. között. Immáron a teljes beruházási terület 70%-án, mintegy 25 ezer négyzetméteren zajlik folyamatos munkavégzés.

A projekt előkészítő és jelenlegi fázisában eddig mintegy 100 kutatási dokumentáció keretében kerültek feltérképezésre a vár történeti és védendő értékei.

  • Ezek régészeti, festő-, stukkó-, fa-, fém-, kő-, szilikát-restaurátori és művészettörténeti, építéstörténeti kutatások eredményei, melyeket közel 40 szerződésben rögzítettek a szakemberekkel.

Az engedélyek száma több mint 200. Ezek közül:

  • 24 db építési- örökségvédelmi engedély,
  • mintegy 180 db restauráláshoz kapcsolódó engedély.
  • Az engedélyek száma folyamatosan növekszik a munkálatok előrehaladtával.

Mintegy 450 ember dolgozik a fejlesztés ütemtervre történő elkészülésén:

  • köztük jelenleg mintegy 15 műszaki ellenőr,
  • nagyságrendileg 140 fa-, kő-, festő-, fém-, stukkó-, papír-, kályha-restaurátor.

18 épületből 12-nek megújul a tetőszerkezete.

Egy nagyméretű állványrendszer és 5 daru segíti az építőanyag mozgatást és az építőmunkások várnegyedbe való bejutását.

  • A nagy térállványrendszer 42 méter magas és mintegy 80 tonna súlyú.

A beruházási területen több, mint 15.700 négyzetméter állványzat került felépítésre.

  • Ezek és a kivitelezési munkákat segítő daruk megépítése 2-3 hónapon át tartott.
  • A megépítésükön, összeállításukon 42 ember dolgozott.

A kivitelezés során eddig beépített építőanyag mennyisége: mintegy 1500 tonna.

2023-ra a mintegy 10 ezer nm szabad területből 600nm kert kerül megnyitásra.

Work In Progress

A Veszprémi Főegyházmegye Gizella Múzeum kiállítása betekintést nyújt a veszprémi Várnegyed 2020-2025. között tartó műemlék-helyreállításába. A léptéke és összetettsége miatt különleges műemlékhelyreállítást, a kutatások eredményeit, a restaurálások és a tervezés döntési helyzeteit, koncepcióját és az aktuális állapotát mutatjuk be. Nem frontális közlésre, egyirányú ismeretátadásra, sokkal inkább elgondolkodtató párbeszédre törekszünk. A kiállítási témák feldolgozásához kül- és beltérben egyaránt az interakció kialakításához lehetőséget teremtő eseménytereket szeretnénk kialakítani, ahol a különböző korosztályok igényeihez rugalmasan alakítható feltételek állnak rendelkezésre. Tervek szerint a kiállítás egyes elemei átalakulhatnak a későbbiekben megnyíló állandó kiállítás elemeivé, más részei pedig vándorkiállítások, bemutatók, időszaki kiállítások részeiként élhetnek tovább.

Képek
vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Veszprémi Érsekség Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje – államalapításunk meghatározó mozzanatai, valamint a hozzájuk kapcsolódó történelmi emlékek mind-mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthetők. A megújuló veszprémi várnegyedben szinte mindenütt az államalapítóhoz és családjához kapcsolódó építészeti és kultúrtörténeti emlékekre bukkanhatunk – ezeket augusztus második felétől a Work in Progress 2023 programsorozat keretein belül új, vezetett tematikus séták során járhatják majd be az érdeklődők. 2023. augusztus 17. 14:18 A veszprémi várnegyed megújításának nagykövete lett Lékai-Kiss Ramóna A veszprémi várnegyed megújításának nagykövete lett Lékai-Kiss Ramóna Az első csók emléke, a középiskolai évek és számos más élmény is a veszprémi várhoz köti Lékai-Kiss Ramónát, aki örömmel fogadta el a megújuló várnegyed nagyköveti feladatait. A színész-műsorvezető nemrég újra szülővárosába látogatott, és olyan helyeket is felfedezett, ahol még soha nem járt.  2023. július 21. 21:40 Kipróbáltuk, milyen egyszerre kiállításra és építőterületre menni Kipróbáltuk, milyen egyszerre kiállításra és építőterületre menni Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be őszintén: eddig, ha távolról jött ismerősöknek szerettük volna megmutatni a veszprémi Várat, mint történelmi büszkeségünket, akkor a legtöbb esetben csak az északi oromról, a királyi házaspár szobra melletti panorámára tudtuk alapozni a katartikus élményt. Persze a falak mögött eddig is megszámlálhatatlan kulturális érték rejtőzött és a Művészetek Háza, vagy kisebb-nagyobb érsekségi kiállítások korábban is igyekeztek ezeket bemutatni, de 2023-ban a Work in Progress kiállítással most új szintre emelkedett mindez. Vasárnap részt vettünk az egyedülálló bejáráson, a katartikus élményt pedig a szakadó eső sem tudta befolyásolni és még a panoráma sem kellett hozzá. 2023. május 15. 23:23 Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed Work in progress Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed Normál esetben, Veszprémben 2-3 hónap alatt történik annyi átadó- és megnyitóünnepség, mint május 12-én, pénteken, egy napon. Miután délelőtt megnyílt az Acticity mozgásművészeti központ, kora este már a várban gyülekezett a tömeg, ahol a történelmi városrész felújításának félidejében, épp az EKF évében ünnepélyesen meghívták a veszprémieket az eddigi eredmények bemutatására. 2023. május 12. 21:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.