2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Közeleg az EKF megnyitó – színes eseménypontok közül válogathatunk

Csütörtök délután az utolsó tisztázatlan kérdést is megválaszolták, ugyanis a Kunsztban részletesen ismertették a hétvégi megnyitó ünnepély programjait.

Elsőként Porga Gyula polgármester számolt be a szombati nap kiemelt eseményéről, a hivatalos megnyitóról. A Hangvillában zajló ünnepély zártkörű, a közönség a Duna Tv-ben élőben követheti, beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök. A szombati napon ezen túl természetesen egyfolytában zajlanak majd az események, PomPom Party, koncertek, Necc Party, fényfestés színesíti a napot.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója a vasárnapi napot ismertette, amikor is tovább pezseg az élet a programokban gazdag szombat után. Óvárosi piac lesz, noha hely szűkében nem az Óváros téren, hanem a Fortuna udvarban, tíz órától pedig két óránként ingyenes városnéző séta indul. Színházi előadásokból sem lesz hiány, a Pannon Várszínház Háy János, Én vagyok Én című darabját mutatja be, valamint a Forte Társulat állítja színpadra A Helység kalapácsát. A Veszprémi Petőfi Színházban a már jól ismert Ádámok és Évák Ünnepe lesz, a Kabóca Bábszínház a Csalimesékkel készül.

Navracsics Tibor is felszólalt, aki a vasárnapi nap egyik meghatározó eseményéről beszélt, méghozzá a Nyáry Krisztián és Bősze Ádám előadásáról. A nagy Himnusz sztorit az idén 200 éves Himnusz ihlette, közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar. Fontos információ, hogy a regisztráció ismét lehetséges erre az eseményre, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel megnyitják a karzatot is.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A tűpróba műhely átadása igazi divatbemutató keretében zajlott
A tűpróba műhely átadása igazi divatbemutató keretében zajlott
Csütörtök este a Veszprém Középiskolai Kollégiumban átadták az EKF támogatásával létrejött műhelyt, mely a Gizella napokra készülve kap főszerepet.
Megvolt az utolsó helyetti pillanat
Megvolt az utolsó helyetti pillanat
Egyszerre két helyen nyílt meg az a csoportos kiállítás, Utolsó helyetti pillanat címmel, amely a radikális válságkezelés témakörét célozta meg.
Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük
Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.
Holtszezon? Ugyan már - művészek testközelből
Holtszezon? Ugyan már - művészek testközelből
A Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál négy napon keresztül tizenhárom helyszínen több mint száz eseményre várta közönségét. A tél vége - mely legtöbbször a szürke, de reménykeltő várakozással telik - Veszprémben kicsit sem holt szezon. Azon túl, hogy művészek lepték el a várost a produkcióikkal, testközelbe engedték a közönséget.
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Az idei évben nem csupán az Európa Kulturális Fővárosa címet ünnepeljük, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Ennek apropóján a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A sok nagynevű író közül Szálinger Balázs története nyert, szombat este pedig bemutatják a várva várt darabot. Ennek kapcsán kérdeztük az írót.