Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meglepő társítások, amelyek mintha máshogy nem is létezhetnének

2023. január 19. 10:48
Egy másik állatöv címmel nyílt kiállítása Várnai Gyula képzőművésznek szerdán a Csikász Galériában.

Hosszabb szünet után nyitotta meg kapuit ismét a Művészetek Háza a napokban, a visszatérés azonban annál nagyszabásúbb: az Európa Kulturális Fővárosa évhez kapcsolódva január 16. és 20. között minden nap jut egy kiállítás megnyitó. Várnai Gyuláé immár a harmadik, az Áfrány Gábor médiaművész, kurátor által összeállított tárlattal pedig a kortárs képzőművészeti kiállítások sorozatát is megkezdte az intézmény.

A kiállítást Hegedűs Orsolya művészettörténész nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Várnai Gyula művészetének esszenciája jól megragadható korai, 1989-es ideiglenes installációjával: a formázott műtermi por a Mintha feliratot adja ki, ám nem a betűk vannak megformázva a porból, hanem a betűk közötti és a betűk szárai és hurkai közötti hézagok.

„Számomra ez Várnai Gyula legfontosabb értéke, hogy hozzányúl bármihez: bontáshoz származó ablakhoz, ipari hulladékhoz, régi magnószalaghoz, vagy olyan tetszőleges újabb médiumhoz, mint a videó, a lightbox vagy éppen a 3D ceruza, és megtalálja azt a formát és hangulatot, amelyekben egy olyan szimbolikus kombináció jön létre, amelyet bár előtte soha senki nem párosított még hasonlóan sem, mégis úgy érezzük, mintha máshogy nem is lehetne.

Ezekben a vegyes és változatos anyagokat, technikákat felhasználó installációkban és objektekben gyakran az egyes elemek közötti viszonyokból, formai vagy materiális párhuzamokból, „minthákból” bontakoznak ki a művek tartalmi felvetései. Olykor maga a forma vagy az elemek meghatározott elrendezése egy mintha. Utóbbira tökéletes példa a mostani kiállításon bemutatott Tánc című mű, amelyen a betonlégcsavarok elhelyezése és beállítása Matisse ikonikus művének kompozícióját idézi fel” – magyarázta a művészettörténész.

A mostani kiállítást szintén gazdag médiumhasználat jellemzi, amelyek közé a művész olyan újakat is beemelt ezúttal, mint a 3D ceruza. A témák ugyanakkor a tipikus Várnai témák: természeti és csillagászati jelenségek, fizikai és matematikai képletek, filozófiai és pszichológiai fogalmak és felvetések. Mégsem érezzük azt, hogy önismétlésbe menne át az alkotó: az egyedi kompozícióknak, a meglepő társításoknak köszönhetően minden mű új gondolatot mozgat meg.

A kiállítás február 19-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. 2023. szeptember 24. 16:41 Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek kiállítás Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. 2023. szeptember 15. 20:27 Ecsetvonások kamarazenéje kiállítás Ecsetvonások kamarazenéje Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Bojtor Károly festőművész munkáiból Veszprémben, a Dubniczay-palotában.  2023. szeptember 9. 21:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.