Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyerekekkel fűzték tovább az EKF-et

2023. január 19. 15:27
Az utolsó fonalszálak befűzésénél tart a Kossuth utcán felállított string art installáció. Szerdán a Királynék földjén program csapatának a tagjai dolgoztak rajta, kiegészülve a Szent Margit Óvoda kisgyermekeivel. Az EKF logóját formázó alkotás a szervezők ígérete szerint szombatra teljesen elkészül, de ehhez még nemzetközi segítségre is szükség lesz.

A kezdetben furcsa küllemű installációt még október közepén állították fel a Kossuth utcán az EKF 100 napos visszaszámláló ünnepségének keretében. Az utca embere már akkor észrevehette, hogy a fém váz közepén alig észrevehetően az EKF jól ismert, szikrát ábrázoló logója jelenik meg.

Aztán, ahogy telt az idő, egyre több színes fonal jelent meg az alkotásban, szó szerint napról napra rajzolódott ki, hogy milyen is lesz a végleges alkotás, ezzel együtt az EKF logója is kezdett testet ölteni a térben.

Mindez az Európa Kulturális Főváros program kreatív csapatának az ötlete volt, akik partnerükkel megálmodták ezt a köztéri alkotást, ami valóban a közösség összefogásával készült el több, mint három hónap alatt.

A közösségnek pedig kulcsszerepe volt az alkotás születésében, ugyanis a 100 nap alatt több, mint 50 veszprémi csapat dolgozott az installáción, ők fűzték, csomózták a szálakat, hogy kirajzolódjon a végleges formája. Ezek a csapatok olyan helyi civilekből és intézményekből érkeztek, akik mindannyian valamilyen formában részesei a nagy EKF programnak, saját projektet valósítanak meg, vagy részt vesznek egy-egy kulturális attrakcióban.

Ilyen volt szerda délelőtt a Királynék földjén program csapata is – róluk itt írtunk bővebben – akik kiegészülve a Szent Margit Óvoda kisgyermekeivel, valamint a Veszprémi Petőfi Színház színművészeivel befűzték az utolsó előtti szálakat is az alkotásba.

A teljes installációhoz körülbelül 500 méternyi fonalat használtak fel, a szervezők érdeklődésünkre elmondták, hogy szombatig az utolsó szál is a helyére kerül, ebben pedig a litván Daumantas Lukosiunas zenekar tagjai fognak segíteni, akik szintén az EKF nyitórendezvényére érkeztek Veszprémbe.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.