Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
24°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
24°C

Gyerekekkel fűzték tovább az EKF-et

2023. január 19. 15:27
Az utolsó fonalszálak befűzésénél tart a Kossuth utcán felállított string art installáció. Szerdán a Királynék földjén program csapatának a tagjai dolgoztak rajta, kiegészülve a Szent Margit Óvoda kisgyermekeivel. Az EKF logóját formázó alkotás a szervezők ígérete szerint szombatra teljesen elkészül, de ehhez még nemzetközi segítségre is szükség lesz.

A kezdetben furcsa küllemű installációt még október közepén állították fel a Kossuth utcán az EKF 100 napos visszaszámláló ünnepségének keretében. Az utca embere már akkor észrevehette, hogy a fém váz közepén alig észrevehetően az EKF jól ismert, szikrát ábrázoló logója jelenik meg.

Aztán, ahogy telt az idő, egyre több színes fonal jelent meg az alkotásban, szó szerint napról napra rajzolódott ki, hogy milyen is lesz a végleges alkotás, ezzel együtt az EKF logója is kezdett testet ölteni a térben.

Mindez az Európa Kulturális Főváros program kreatív csapatának az ötlete volt, akik partnerükkel megálmodták ezt a köztéri alkotást, ami valóban a közösség összefogásával készült el több, mint három hónap alatt.

A közösségnek pedig kulcsszerepe volt az alkotás születésében, ugyanis a 100 nap alatt több, mint 50 veszprémi csapat dolgozott az installáción, ők fűzték, csomózták a szálakat, hogy kirajzolódjon a végleges formája. Ezek a csapatok olyan helyi civilekből és intézményekből érkeztek, akik mindannyian valamilyen formában részesei a nagy EKF programnak, saját projektet valósítanak meg, vagy részt vesznek egy-egy kulturális attrakcióban.

Ilyen volt szerda délelőtt a Királynék földjén program csapata is – róluk itt írtunk bővebben – akik kiegészülve a Szent Margit Óvoda kisgyermekeivel, valamint a Veszprémi Petőfi Színház színművészeivel befűzték az utolsó előtti szálakat is az alkotásba.

A teljes installációhoz körülbelül 500 méternyi fonalat használtak fel, a szervezők érdeklődésünkre elmondták, hogy szombatig az utolsó szál is a helyére kerül, ebben pedig a litván Daumantas Lukosiunas zenekar tagjai fognak segíteni, akik szintén az EKF nyitórendezvényére érkeztek Veszprémbe.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.