Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak

2023. január 16. 4:00
Gyakran mondunk le olyan tevékenységekről, amiket szívesen űznénk, de a belső hang azt súgja (és ezt aztán sokszor tényleg ki is mondjuk), hogy “ehhez én túl béna vagyok”. Nem, nem vagy béna, meg tudod tanulni, de az első lépés az, hogy leteszed a negatív gondolatokat.

A rajzolás olyan hobbi, amit rengetegen szeretnének művelni, mégis csak kevesen vágnak bele. A többséget elriasztja az, hogy nekik ehhez nincs tehetségük. Ez azonban totális félreértése annak, ahogy a készségek működnek. 

A tehetség számít a legkevésbé

Nem nehéz belátni, hogyan alakult ki ez a tévképzet. Amikor valaki rajzol, fest egy gyönyörű képet, úgy dicsérik meg, hogy “milyen tehetséges vagy!” A jól sikerült munkát így összekötjük a tehetséggel, ami vagy megvan bennünk, vagy nincs. Ezzel szemben az igazság az, hogy a rajzban – és valószínűleg csillió más tevékenységben is – a siker 95 százalékát a gyakorlás jelenti, a tehetség mindössze azt az öt százalékot teszi ki, ami a zseniális művészeket elválasztja a jól képzett hobbistáktól. 

A legtöbb ember azért nem tud rajzolni, mert fél belekezdeni. “Túl béna vagyok hozzá” – gondoljuk, és ez igaz is. Fejlődni ugyanis csak gyakorlás útján lehet, a gyakorlás pedig azt jelenti, hogy eleinte sok béna rajz készül – ahogy újoncként a táncban is belezavarodunk a legegyszerűbb lépésekbe; vagy ha elkezdünk futni, kezdetben pár száz méter után kiköpjük a tüdőnket. Fél vagy egy év múlva visszanézve azonban ezek a hibák – és ezzel együtt a félelmeink is – nevetségesnek tűnnek majd az akkori teljesítményünkhöz képest. 

Illusztráció: Hung Pham on UnsplashIllusztráció: Hung Pham on Unsplash

Amikor tehát új hobbiba kezdünk – vagy még komolyabban, új szakmát szeretnénk kitanulni –, az első lépés az legyen, hogy a gondolatainkat rendbe tesszük! Annyi lehetőség mellett megyünk el azért, mert már azelőtt lebeszéljük magunkat, hogy egyáltalán kipróbálnánk! Nem futok, mert nincs kitartásom hozzá. Nem rajzolok, mert csak béna pálcikaemberkékre vagyok képes. Nem táncolok, mert nincs ritmusérzékem. Nem zenélek, mert nem elég kifinomult a hallásom. Nem tanulok, mert már nem fog úgy az agyam, mint fiatalabb koromban. 

Halld meg, amikor ilyen korlátozó dolgokat mondasz, mert valójában ekkor fogalmazod meg a vágyaidat, amikkel kapcsolatban azt érzed, hogy nem vagy elég jó hozzá. Hidd el, elég jó vagy. 

Komolyan. Főleg, ha olyasmibe kezdesz, amit élvezel és mindig is szeretted volna kipróbálni – meg fogod lepni magadat azzal, hogy milyen gyorsan fejlődsz. Csak annyit kell tenned, hogy megengeded magadnak. 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.