Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Brusznyai örökségét viszik tovább

2023. január 15. 16:08
Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is.

Az emlékhangversenyre csordulásig megtelt az egyetem aulája, a vendégek közt pedig ott voltak a szervező Brusznyai Árpád Alapítvány tagjai, az egyetem elöljárói, Porga Gyula polgármester, valamint Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája, aki a díjak átadásánál működött közre.

Az ünnepség elején Nagy András történész, a Pannon Egyetem docense emlékezett meg Brusznyai Árpádról. Rövid előadásában tökéletesen ötvözte Brusznyai életének utolsó másodperceit teljes életével, ami mindösszesen 33 évet tett ki, mielőtt kivégezte volna a kommunista rezsim.

Nagy András felidézte a Lovassy gimnázium tanárának tudományos pályáját, azt, hogy a kor filológiai szaktekintélyei kivétel nélkül mekkora tehetséget láttak benne. Beszélt a családjáról, feleségéről és lányáról, akiket itt kellett hagynia az életben, mindezt úgy mesélte el, hogy szinte lépésről lépésre beleszőtte előadásába azokat a másodperceket, amikor Brusznyait az akasztófához kísérték.

A közönség ebből megtudhatta, hogy utolsó útján is még a Himnuszt szavalta, sőt az ítéletet kihirdető bírót is kijavította jó tanár módjára, amikor az elrontotta születése helyét és Derekegyház helyett Kerekegyházát mondott.

Brusznyai tragikus sorsát a véletlenek alakították, személyisége mégis átsugárzott mindezeken, hangzott el a megható előadásban.

Nagy András gondolatai után, de még a koncert előtt átadták a Brusznyai Árpád Alapítvány által meghirdetett és odaítélt Brusznyai-díjakat is. Két kategóriában két-két veszprémi diákot és tanárt ismertek el ebben a formában. Olyan fiatalokat, valamint tanárokat, akik tudományos vonalon is kiemelkedően teljesítenek Veszprémben, mellette pedig közösségépítő tevékenységet is végeznek és így öregbítik iskolájuk, valamint a város hírnevét.

A díjakat Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át, elsőként a diákoknak, Varga Benedek Andrásnak, aki a Padányi Gimnázium diákja, valamint Gelencsér Andrásnak a Lovassy László Gimnáziumból.

Őket követően két veszprémi tanárt is díjazott az alapítvány, dr. Szalayné Tóth Tündét, biológia-kémia szakos tanárt a Lovassy László Gimnáziumból, valamint dr. Kóczán Bélát, aki a Vetési Albert Gimnáziumban tanít magyart.

A díjátadó után kezdetét vette az ünnepi koncert, ami idén már a 32. alkalmát élte meg, ezen fellépett az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus a Mendelssohn Kamarazenekarral, vezényelt Csillag Béni.

Galéria
Megható és felemelő koncert Brusznyai emlékére
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.