2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Brusznyai örökségét viszik tovább

Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is.

Az emlékhangversenyre csordulásig megtelt az egyetem aulája, a vendégek közt pedig ott voltak a szervező Brusznyai Árpád Alapítvány tagjai, az egyetem elöljárói, Porga Gyula polgármester, valamint Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája, aki a díjak átadásánál működött közre.

Az ünnepség elején Nagy András történész, a Pannon Egyetem docense emlékezett meg Brusznyai Árpádról. Rövid előadásában tökéletesen ötvözte Brusznyai életének utolsó másodperceit teljes életével, ami mindösszesen 33 évet tett ki, mielőtt kivégezte volna a kommunista rezsim.

Nagy András felidézte a Lovassy gimnázium tanárának tudományos pályáját, azt, hogy a kor filológiai szaktekintélyei kivétel nélkül mekkora tehetséget láttak benne. Beszélt a családjáról, feleségéről és lányáról, akiket itt kellett hagynia az életben, mindezt úgy mesélte el, hogy szinte lépésről lépésre beleszőtte előadásába azokat a másodperceket, amikor Brusznyait az akasztófához kísérték.

A közönség ebből megtudhatta, hogy utolsó útján is még a Himnuszt szavalta, sőt az ítéletet kihirdető bírót is kijavította jó tanár módjára, amikor az elrontotta születése helyét és Derekegyház helyett Kerekegyházát mondott.

Brusznyai tragikus sorsát a véletlenek alakították, személyisége mégis átsugárzott mindezeken, hangzott el a megható előadásban.

Nagy András gondolatai után, de még a koncert előtt átadták a Brusznyai Árpád Alapítvány által meghirdetett és odaítélt Brusznyai-díjakat is. Két kategóriában két-két veszprémi diákot és tanárt ismertek el ebben a formában. Olyan fiatalokat, valamint tanárokat, akik tudományos vonalon is kiemelkedően teljesítenek Veszprémben, mellette pedig közösségépítő tevékenységet is végeznek és így öregbítik iskolájuk, valamint a város hírnevét.

A díjakat Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át, elsőként a diákoknak, Varga Benedek Andrásnak, aki a Padányi Gimnázium diákja, valamint Gelencsér Andrásnak a Lovassy László Gimnáziumból.

Őket követően két veszprémi tanárt is díjazott az alapítvány, dr. Szalayné Tóth Tündét, biológia-kémia szakos tanárt a Lovassy László Gimnáziumból, valamint dr. Kóczán Bélát, aki a Vetési Albert Gimnáziumban tanít magyart.

A díjátadó után kezdetét vette az ünnepi koncert, ami idén már a 32. alkalmát élte meg, ezen fellépett az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus a Mendelssohn Kamarazenekarral, vezényelt Csillag Béni.

Képek
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.